Decalogul aptitudinilor pentru drumetii montane

Cu cat mergi mai mult in ture sau drumetii montane cu atat descoperi lucruri noi si inveti noi deprinderi. Desi nu ar parea la fel de complicat ca escalada montana sau poate alte sporturi, si drumetiile montane prezinta provocari. Nu este doar o simpla urcare pe o panta mai abrupta. Un pas gresit poate avea consecinte mai mari.

0
206

Cu cat mergi mai mult in ture sau drumetii montane cu atat descoperi lucruri noi si inveti noi deprinderi. Desi nu ar parea la fel de complicat ca escalada montana sau poate alte sporturi, si drumetiile montane prezinta provocari. Nu este doar o simpla urcare pe o panta mai abrupta. Un pas gresit poate avea consecinte mai mari.

Iata care sunt principalele 10 aptitudini pe care orice drumet ar trebui sa stapaneasca inainte de a se aventura pe trasee montane.

  1. 1. Planificarea

Acorda importanta acestui aspect, pentru ca o drumetie montana inseamna mai mult decat alegerea traseului si pachetelul pus in rucsac. Daca este un traseu nou, parcurs pentru prima data ia in calcul distanta, dificultatea, cat de bine este marcat. De asemenea nu uita sa iei in calcul si alte variabile: partenerii de drumetie si ritmul lor;

Daca este o drumetie de mai multe zile atunci camparea/ cazarea intra si ea in partea de planificare. Si nu uita de conditiile meteo – verificate cu mai multe zile inainte, pe aplicatii de incredere dar si in dimineata pornirii pe traseu (foarte important!).

2. Ritmul urcarii

Gasirea ritmului perfect pentru urcare, care nu te epuizeaza de energie poate insemna un pic de antrenament, dar cu siguranta este una din aptitudinile utile in drumetiile montane. Chiar daca ai de parcurs un traseu mai lung si esti cu ochii pe ceas, “alergarea” chiar de la inceput te poate obosi si de acolo ajungi alte complicatii.

Gaseste-ti un ritm constant, in care respiri ceva mai repede decat atunci cand esti complet relaxat, dar care este sustinut si in care nu simti nevoia de a face pauza imediat. Foloseste betele de trekking si respira adanc. Pauzele trebuie sa fie pentru hidratare sau energizare, la o ora pentru aprox 10 min. Incetineste ritmul pe urcare si foloseste portiunile drepte sau coborarile pentru a te relaxa, fara a te opri complet.

3. Orientarea

Desi exista mai multe aplicati care te ajuta sa te orientezi, nu ar trebui sa te bazezi exlusiv pe dispozitivele contectat GPS sau care functioneaza pe baterii (ceas, telefon, etc). E bine sa ai la tine o harta a zonei in care pornesti, o busola si desigur sa te poti orienta si cu harta.

4. Traversarea portiunilor cu apa

Traversarea unui rau poate fi o provocare in drumetiile montane, in special in sezonul de primavara cand apele pot fi involburate. Daca este doar un mic fir de apa ce il poti trece cu bocancii sau doar cu o singura saritura atunci nu ai motive de ingrijorare; dar daca este o traversare mai mare atunci poate e cazul sa reconfigurezi traseul sau planifici riguros momentul. Ai aici cateva sugestii pentru travesarea in siguranta.

5. Drumetiile la altitudine

Desigur nu toate drumetiile montane prespun altitudini mari, dar odata ce cresti nivelul si ajungi si in zone mai inalte trebuie sa iei in considerare o serie de schimbari ce pot aparea. Raul de altitudine (dureri de cap, starile de vertij/ ameteala, etc), conditile meteo mai extreme si desigur relieful mult mai solicitant. Ai nevoie de o conditie fizica mai antrenata, o atentie sporita la echipament si din nou la partea de planificare.

6. Drumetiile pe canicula

Tot mai frecvente sunt episoadele de caniclula, ce aduc temperaturi ridicate chiar si in zonele montane. Desi ar parea ideala vremea calduroasa la munte ea poate sa aduca unele provocari, mai ales pentru unii drumeti. Alegerea echipamentlui corespunzator, a articolelor de imbracaminte ce ofera respirabilitate si o textura usoara, hidratarea corespunzatoare (si aici includem si cata apa avem cu noi dar si recunoasterea surselor de apa corecte de pe traseu), recunoasterea semnelor de deshidratare sunt printre “aptitudinile” ce iti pot fi de folos in zilele caniculare. Ai aici cateva recomandari cum sa ramai activ pe canicula

Drumetii montane pe canicula
Fii activ chiar si pe canicula

7. Drumetiile in conditii de iarna

Desigur si reversul caniculei, respectiv conditiile de frig si temperaturi scazute necesita o abordare corecta a oricarui pasionat de drumetii montane. Stratificarea imbracamintei si cum sa o porti corect (de ex imbracamintea mult prea stransa pe corp poate afecta circulatia si de acolo pot sa apara degeraturile superficiale), pastrarea apei, echipamentul mult mai complex pentru trase, etc.

8. Gestionarea situatiilor de urgenta

In proportie foarte mare cele ma mai multe drumetii montane se termina cu bine si cu multe amintiri frumoase, exista situatii cand lucrurile se pot complica: de la mici accidentari pana la pierderea traseului sau altele. Nu iti trebuie neaparat aptitudini de “survivor” ca sa pornesti in drumetie dar exista cateva detalii pe care orice montaniard trebuie sa le stie si o serie de echipamente ce nu trebuie sa lipaseasca din rucsac.

  • – Trusa de prim ajutor – oblgatorie. Vezi aici ce trebuie sa contina
  • – Folia de supravieturie
  • – Un Bothy Bag (refugiu de urgenta) – atunci cand tura este una mai solicitanta; Un Bothy Bag (nume provenit de la refugiile Bothies din zona de Highland a Scotiei) este un refugiu de urgenta realizat din materiale impermeabile (Nylon sau poliester) si rezistent la vant ce permite crearea unui microclimat cald si uscat in caz de urgenta. Poate fi folosit de 1-2 sau mai multe persoane, in functie de capacitate.
  • – Cum sa creezi un adapost in natura

9. Intalnirea cu fauna

Fie ca este vorba de o inalnire la o scara mai mica: viespui, serpi, vipere sau la o scara mai mare: caini (provocarea in zona noastra o reprezinta cei de la stani), mistreti sau ursi, ca pasionat de drumetii montane trebuie sa stii sa adopti o conduita corespunzatoare pentru a te proteja pe tine si membrii grupului si desigur a proteja si fauna.

Intalnirea cu faina un drumetii montane

Nu hrani animalele salbatice, nu le distruge “casa” si nu uita sa iti tii animalul de companie in lesa pe traseu pentru a evita situatii conflictuale.

10. Eticheta pe munte

Pentru a te putea bucura de adevarata aventura outdoor regulile trebuie respctate si aici. Fii un turist responsabil atat fata de natura cat si fata de ceilalti participanti. Poti citi mai multe aici.

Carari cu soare!

Articolul precedentGhid pentru parazăpezi – cum le alegi și folosești
Articolul următorLuna August – Luna responsabilitatii pe munte cu Salvamont Romania
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu