Ghid pentru parazăpezi – cum le alegi și folosești

0
2075

Zăpada, apa, noroiul sau pietricelele găsesc mereu o cale de a pătrunde chiar și în cei mai impermeabili bocanci. Pentru a preveni acestea poartă o pereche de parazăpezi. Parazapezile (adesea cunoscute si ca Gaiters – din lb.engleză) protejează partea superioară, mai vulnerabilă a încălțămintei și îți feresc piciorul de elementele naturii.

Ce sunt parazăpezile?

Parazăpezile sunt o protecție din material ce acoperă partea superioară a bocancului. Parazăpezile arată ca o “mânecă tăiată” cu mici accesorii, proiectate să îmbrace glezna; se fixează de încălțăminte cu o chingă subțire sub talpă și cu un cârlig (optional) ce se agatață de șiret.

De ce să folosești parazăpezi?

Atunci când mergi în drumeție, în urma bocancilor tăi se ridică apă, praf, pietricele sau noroi și sunt șanse mari ca acesteă să ajungă și în interiorul încălțărilor tale, provocând disconfort. Iar dacă plouă sunt șanse mari să ai de-a face cu bălți, noroi și altele. Ca să nu mai vorbim de traversarea pâraielor sau zonelor mlăștinoase sau potecilor pline de zapadă. Folosirea unei perechi de parazăpezi îți asigură un extra strat de protecție pentru ca nimic să nu între în încălțăminte.

Tipuri de parazăpezi

  • pentru drumeții/ hiking – pot fi scurte sau lungi, sunt foarte ușoare și respirabile și oferta o protecție de bază împotriva apei și murdăriei, Unele pot avea o rezistență suplimentară la apă, datorită unei membrane impermeabile (De ex. Gore-Tex) și pot face față și turelor de iarnă. În general parazăpezile pentru drumeție sunt folosite de la ture de 1 zi până la drumeții de mai multe zile.
  • pentru alpinism – sunt modele mai tehnice, pregătite pentru ture alpine sau în condiții extreme. Au un nivel ridicat de impermeabilitate și respirabilitate, iar unele pot avea chiar și izolație termică. Sunt în general utilizate în ture montane de altitudine, dar și în cățărare pe gheată, schi de tură.
  • pentru alergare – parazăpezile pentru alergările montane sunt de obicei scurte, compacte și foarte respirabile și mai puțin impermeabile. Principala lor funcție este să țina murdăria departe de interiorul ghetei de alergare. Cei ce preferă un echipament ultralight în turele montane aleg deseori acest tip de parazăpezi.

Înălțimea parazăpezilor

  • parazăpezi scurte/ peste gleznă – proiectate în principal pentru alergare montană sau drumeții de vară
  • parazapezi medii – aproximativ până la jumătatea gambei, undeva între 20 și 30 cm lungime, pentru condiții climatice medii, atunci când trebuie să te protejezi de apă sau noroi/ murdărie
  • parazăpezi lungi/ genunchi – modele între 38 și 45 cm sau până la linia genunchiului, ce oferă protecție în cazul unor condiții mai dificile, zăpadâ sau zone mlăștinoase/ foarte umede.

Caracteristici ale parazăpezilor

  • Materialele – sunt general folosite materiale sintetice, nylon și/sau poliester, dublate sau nu cu membrană impermeabilă. Pe lângă protecția la apa și respirabilitatea, materialul parazăpezii închide spațiul dintre pantalon și încălțăminte pentru ca nimic să nu intre în interior.
  • Sistemul de închidere – în general închiderea parazăpezilor se face cu fermoar, bandă velcro/scai, capse sau combinații între acestea; unele modele au o protec’ie suplimentară peste fermoar. Reglajele parazăpezilor se mai pot face și la partea superioară sau zona mediană cu șnururi sau benzi elastice ce ajută la o bună fixare/ ajustare pe picior.
  • Chingile – sunt unul din elementele principale ale parazăpezilor, ce ajută la fixarea lor corespunzătoare sub bocanc, astfel încât articolul să îți indeplinească “corect” scopul. Chingile de prindere sub bocanc pot fi din cauciuc/ hypalon, nylon și uneori textil și fixează parazăpada sub încălțăminte. Mecanismul de reglare al acestei chingi (de obicei o cataramă) trebuie să fie pe partea exterioară a încălțării.
  • Cârligul pentru șiret – majoritatea modelele vin cu această mică agățătoare metalica ce permite fixarea părții din față a parazăpezii pe șiretul bocancului. Acest lucu asigură o potrivire fit pe încălțăminte și protejează suplimentar ca nimic să nu intre pe sub parazăpadă.

Fixarea parazăpezilor

  1. Îmbracă-te și încalță bocancii. Deschide complet parazăpada și asigură-te ca chinga de sub talpă este inchisă în ambele părți (nu trebuie neaparat sa fie ajustată acum) și catarama sau sistemul de reglare al acesteia este pe exterior. Notă: De ce e important ca aceasta cataramă să fie pe exterior? Dacă ambele catarame sunt în zona interioară a bocancilor există riscul de agățare, împiedicare în timpul mersului și pot apărea accidentari. Unele modele de parazăpezi au direct indicate pe ele Stangul (Left)/ Dreptul (Right).
  2. Ridică călcâiul și poziționează chinga parazăpezii sub talpă, exact în scobitura dintre călcâi și partea din față a tălpii. În funcție de tipul de închidere al parazăpezii (față/spate) orientează-te ca și carligul de agățăre pe șiret să fie tot n partea din față.
  3. Fixează puțin fermoarul de închidere și/sau banda cu scai pentru a preveni desfacerea fermoarului și fixează apoi cârligul pe șiret, cât mai în față posibil.
  4. Închide complet fermoarul sau banda cu scai și fixează capsele dacă ai.
  5. Strânge/ fixează chinga de sub talpă în așa fel încât aceasta fie fixă, lipită de talpa bocancului. Partea care rămâne liberă se poate fixa într-un elastic (dacă este prevăzut) sau chiar se poate tăia (dacă banda este din cauciuc). Atenție însă: nu tăia prea scurt pentru a avea loc de eventuale reglaje ulterioare.
  6. Strânge șnurul/chinga de la partea superioară (dacă parazăpada are acest accesoriu) pentru o fixare potrivtă.
Parazăpezi

Un video pentru fixarea parazăpezilor poți vedea aici.

Îngrijirea parazăpezilor

Ca orice echipament outdoor o îngrijire corespunzătoare poate prelungi durata de viață. Parazapezile nu au nevoie de un tratament special, dar câteva mici detalii le pot menține ca noi mult timp.

  • Verifică-le de fiecare dată când termini o drumeție – chinga, fermoarele, materialul să nu fie tăiate sau să aibă murdărie prinsă pe ele
  • Dacă nu sunt foarte murdare șterge-le cu o cârpă umedă după fiecare utilizare
  • În cazul în care au avut o tură mai “noroioasă” atunci curățarea este obligatorie. Cu apă călduță și un burete/ perie moale îndepărtează murdăria de pe partea exterioară și clătește bine și partea interioară
  • Asigură-le o uscare naturală la aer. Evită să pui parazăpezile pe calorifer sau alte surse de căldură directă pentru a nu afecta membrana/ materialul
  • Spray-urile impermeabilizante pot da un refresh tratamentului și spori rezistența la apă.

Ghetuțe curate și cărări cu soare!

Articolul precedentCum alegi o frontală bună?
Articolul următorDecalogul aptitudinilor pentru drumetii montane
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu