Cum alegi o frontală bună?

0
773

Ne apropiem cu pași repezi de echinocțiul de toamnă, startul astronomic al noului sezon dar și momentul în care ziua începe să piardă teren țn fața nopții. E timpul ca frontala să râmână permanent în rucsacul tău de drumeție. Dacă nu ți-ai achiziționat până acum o lanternă frontală avem câteva recomăndări în alegerea uneia.

Sunt multe opțiuni disponibile pe piața și uneori alegerea poate fi dificilă, riscând să te pierzi în prea multe detalii. Iată ce caracteristici trebuie să urmărești atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.

  • Bateriile

Majoritatea frontalelor folosesc baterii de tipul AAA dar sunt și modele care utilizeaza baterii reîncărcabile sau sunt compatibile cu amandouă. Dacă mergi în drumeții lungi fără a avea posibilitatea de a reîncărca acumulatorii atunci asigură-te că ai ales un model căruia să îi poți schimba bateriile. Dacă nu ești fan-ul achiziției frecvente de baterii atunci opțiunea cu acumulator este mai indicată.

Recomandarea noastră: mergi pe un model compatibil cu amândouă (baterii și acumulator). În cazul în care rămâi fără una din surse de “energie” o poți avea de rezervă pe cealaltă.

  • Durata bateriei

Aici comparația între modele nu e foarte ușoară, totul depinde de caracteristicile modelului, tehnologiile folosite sau de modul de iluminare. Frontalele cu lumină constantă (constant lighting technology) îți vor oferi un fascicul de lumină constant, indiferent de nivelul bateriei – dar nu vor avea durată foarte mare de viață. La modelele fără această tehnologie vei observa o descreștere a intensității pe măsură ce nivelul bateriei scade.

  • Luminozitate și Distanță

Luminozitatea și distanța fascicului sunt printre principalii indicatori ai unei frontale bune sau calitative. Lumenii determină cantitatea de lumină oferită de o frontală iar distanța fasciclului are mai mult legatură cu calitatea sistemului de lentile.

Dacă vei folosi frontala ca sursă de lumină pe lângă cort atunci o capacitate între 25 și 150 lumeni este suficientă. Dacă pornești în drumeții, ture de trekking sau hiking atunci optează pentru un model cu peste 200 lumeni. Pentru ture de mountain bike sau canyoning, pentru plus de siguranță mergi pe o frontală puternică cu minim 250 lumeni.

Distanța fascicului este și aceasta importantă în funcție de activitate sau preferințe. De obicei o distanță de 60 m este în general suficientă, dar dacă ai nevoie de mai mult atunci alege o frontală mai puternică.

  • Confort

E lesne de înțeles că e de preferat un model cât mai confortabil, mai ales dacă porți frontala mai multe ore la rând. De obicei modelele cu inserții cauciucate pe chingă sunt mai confortabile. Unele modele pot avea doar o singură bandă elastică, altele două. Deși frontalele cu 2 chingi pot fi mai stabile, nu toată lumea le consideră la fel de confortabile.

  • Moduri de iluminare

Modalitățile de iluminare întâlnite de obicei la frontale sunt:

Spot – fasciculul de lumina este îngust, concentrat, orientat într-un unghi mai mic. De obicei este modeul Standard folosit pentru luminarea potecii. Acest tip de fascicul se regăsește la majoritatea modelelor de frontale.

Flood – oferă o lumină wide (într-un unghi mai mare), de proximitate, ce nu neaparat luminează la distanțe mari, ci mai degraba mai mult în jurul tău. Îți permite să te deplasezi în camping, să montezi cortul, să gatești, să cațeri, etc

Lumină colorată – multe dintre frontale oferă și o lumină roșie, iar modele superioare oferă chiar mai multe culori – albastru, verde. Lumina colorată este mult mai “prietenoasă” cu celelalte persoane din camping când stai la masă sau în cort.

Strobe – lumină intermitentă – folosită de obicei la semnalizare dar poate fi folosită și atunci când vrei să economisești baterie.

  • Utlitate

Întotdeauna alegerea echipamentului se face pornind de la utilitatea lui – unde, când sau cum îl vom folosi. La fel este și în cazul alegerii unei frontale.

Dacă vei merge mai mult în drumeții chiar și pe noapte atunci vei avea nevoie de o frontală cât mai puternică, Dacă vei dori doar o sursă de lumină ocazională, în camping de exemplu, poți opta și pentru un model mai simplu. La fel și dacă desfășori activități specifice – ex speologie.

  • Rezistența la apă

Pentru că poți fi surprins de ploaie pe trasee sau chiar să pornești cu ploaia la drum și rezistența la apă este o caracteristică importantă în alegerea frontalei.

Impermeabilitatea unei frontală poartă un indicator IPX. Factorul IPX (Ingress Protection) este indicatorul pentru gradul de impermeabilitate al unui aparat. Există 8 grade IPX, numerotate de la 1 la 8 dintre care ultimul nivel este cel mai performant. De ex pentru IPX 8 produsul poate rezista scufundat la 1 m în apa până la 30 min.

Află mai multe despre cat de rezistenta este frontala ta aici.

  • Greutatea

Cumva toate caracteristicile sunt corelate și este foarte important ca împreună să îți asigure produsul de care ai nevoie. Greutatea frontalei este importantă, mai ales dacă o vei folosi pe timp îndelungat, fiind direct legată de partea de confort. Totuși, o frontală foarte ușoară poate fi mai puțin puternică de aceea e important să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale.

Dacă ai găsit mai multe modele cu celelalte caracteristici similare, atunci greutatea poate fi factorul decisiv.

Pentru mai multe sfaturi și recomandări de produse te așteptăm în magazinul Maia Outdoor și online.

Cărări cu soare.

Articolul precedentCu picioarele “pe apa” La Caiace – Galerie Foto
Articolul următorGhid pentru parazăpezi – cum le alegi și folosești
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu