Cele 10 reguli ale turismului montan

0
1150

10 reguli simple pentru ture montane reușite!

 

Cele 10 Reguli pentru montaniarzi
Respecta intotdeauna muntele!

Pentru ca orice drumeție sau expediție montană să aibă un final fericit iată decalogul oricărui montaniard. Aceste “reguli” se regăsesc în ghidul austriacului Luis Trenker – Meine Berge („Munţii mei“).

1. Să nu întreprinzi o ascensiune ce-ți depășește puterile. Să-ți fixezi un obiectiv pe care să-l poți atinge, dar să știi – de va trebui – să renunți la el și să faci stânga împrejur cât mai este timp. Să nu fii grăbit și să nu încerci să stabilești recorduri de viteză. Să nu ai mania piscurilor, dar nici să nu ocolești dificultatea în variatele ei forme.

Nu e nimic rușinos în a-ți accepta limitele și să renunți atunci când trebuie. Munții nu pleacă din loc și oricând te poți întoarce pe un traseu.
2. Să pregătești în amănunt orice excursie, fie că vei merge singur, ori cu prietenii sau cu ghizii…Pregătirea intelectuală trebuie să fie tot atât de competentă ca și echipamentul alpin.

Fie că mergi într-o tură mai scurtă sau chiar într-o drumeție ușoară asigură-te ca ai toate informațiile și echipamentul pe măsură. Nu uita să consulți întotdeauna starea vremii.

3. Să nu uiți că în munți ești o ființă civilizată.

4. Să nu profanezi peisajul pe care îl străbați și să nu împodobești Natura cu cioburi de sticlă, hârtiuțe, cutii de sardele și alte rămășite.

Poți citi și câteva sfaturi despre cum să fii un bun turist aici

5. Fii bun camarad! Dacă ești conducător, evită să fii autoritar sau încăpățânat, încrezut sau îngâmfat, dă dovadă de spirit de înțelegere și răbdare.

Respectă-ți camarazii de drum sau cei cu care te întâlnești indiferent că ești lider de grup sau simplu turist. 

6. Respectă cabana tot așa cum îți respecți propria casa. Nu uită că aici, în creierul munților, portmoneul tău nu mai contează, și că aici sunteți toți egali. Pioletul, schiurile, zăpada, gheața, noroiul, nu au ce cauta în sufrageria cabanei.

Am putea adăuga cu siguranță aici și respectul pentru cabanieri și oamenii cabanei, cei care se străduie să ofere turiștilor găzduire și masă, sfaturi și voie bună.

7. Nu fura! Nu fura altora nici liniștea, nici singurătatea ce-o caută, nici perspectiva…Nu fura nici florile pe care natura le-a creat pentru toată lumea. Câmpul, iarba, arborii trebuiesc ocrotiți.

Lesne de înțeles că nici echipamentul ce nu-ți aparține nu trebuie să îl iei. Îl poți cel mult duce la cabana sau la baza muntelui.

8. Nu minți, nu exagera, nu fi lăudăros!…Nu-ți da o importanță prea mare și nu căuta să micșorezi pe alții, chiar dacă sunt începători, persoane în vârstă sau membri ai altei asociații.

Cu toții suntem ghidați de aceeași pasiune, indiferent de nivel sau altitudinea finală. 

9. Apără onoarea asociației tale și nu numai a aceleia a cărei insigna o porți, ci și a acelei mari comunități care ți-a făcut accesibilă lumea munților și care servește o mare idee, nu numai confortul său. Fii mândru că faci parte din aceasta comunitate și că poți să participi la viata ei. Onorează pe cei care au creat pentru tine, pe maeștrii care au cucerit prima potecă și primele prize spre vârf, precum și pe cei care au pus ultima piatră.

Suntem parte a unei mari comunități, aceea a montaniarzilor, fie că suntem sau nu într-o asociație sau club montan, și pentru asta trebuie să respectăm munții și pe toți cei care îi străbat potecile.

10. Nu profana munții prin mania recordurilor. Înțelege-le sufletul !

Sursa: carpati.org

Iubeste si respecta muntele
Iubeste si respecta muntele

Maia Outdoor te îndeamnă să urci potecile munților sau să mergi în drumeții păstrând în minte aceste reguli. Privește-le ca pe un ghid de conduită al montaniardului și nu uita niciodată de RESPECT pentru tot ceea ce te înconjoară.

Cărări însorite și zile pline de aventură!

Maia Outdoor

Lasă un Comentariu