5 sfaturi – cum să urci mai ușor pe munte

0
1932
Cum să urci mai ușor pe munte

Îți dorești să faci mai multă mișcare sau să pornești pe un traseu montan, dar parcă nu ai energie și deja te gândești cât de obosit vei fi? Week-end-ul acesta încearcă o altă abordare a traseului.

1. Alege-ți traseul potrivit

Dacă ai avut o perioadă mai lungă de pauză sau e prima dată când abordezi un traseu de munte, nu te aventura pe cele mai lungi. Alegerea traseului vine la pachet cu:

  • Consultarea unei hărți și documentarea lui mai în detaliu (marcaje, timpi, diferență de nivel, surse de apă)
  • Prognoza meteo – deosebit de importantă în orice ieșire outdoor
  • Estimaera timpului de parcurgere dar și returul dacă este în aceeași zi (foarte important)

2. Acordă importanță echipamentului

Cu ce te îmbraci, cu te încalți și ce pui în rucsac, toate îți pot influența confortul în drumeție

  • Alege în principal încălțăminte adecvată traseelor de munte: bocanci sau ghete cu talpă aderentă și rezistență la apă, preferabil ce oferă suport gleznei; nu uita și de șoseta potrivită, un lucru atât de mic poate face o mare diferență
Incaltaminte potrivita pentru munte
  • Asigură-te că ai un articol impermeabil (geacă de ploaie, pelerină) și un polar în cazul unei schimbări de temperatură (nu uita ce îți spune prognoza)
  • Pune în rucsac apă, o gustare/ două (în functie de lungimea traseului) și un rând de haine de schimb – desigur echiparea ține cont de traseul ales

Tips: alegerea unui rucsac potrivit activității montane, cu un sistem de spate confortabil și multiple ajustări poate fi un mare plus. Ajustarea și purtarea corectă a rucsacului îți poate eficientiza ritmul de urcare. Descoperă 6 pași pentru o ajustare perfectă a rucsacului

3. Adaptează-ți organismul și intră în ritm

Orice efort trebuie început treptat, pentru a permite corpului să se adapteze. Abordează traseul lent, începe urcarea cu pași mai mici și reglează-ți ritmul cardiac, pentru dozarea cât mai eficientă a energiei. Nu uita să faci pauze mici și să te hidratezi.

Obs Maia Outdoor: în multe din traseele noastre am întâlnit turiști care “fugeau” în deal ca mai apoi să facă pauze lungi, epuizati sau fără energie de a mai continua. Atunci când mergi în drumeție nu trebuie să bați recorduri, mergi la relaxare și mișcare. Un urcuș în ritmul potrivit, dar susținut e mult mai eficient și constant. Vei avea nevoie doar de pauze mici de hidratare (sau alimentare, la mijlocul unui traseu mai lung). Ruperile acestea de ritm pot fi de multe ori mai obositoare.

4. E ok să renunți

  • Dacă crezi că traseul este peste puterile tale, e ok să te întorci sau să alegi o variantă mai ușoara
  • Dacă nu te încadrezi în timp
  • Dacă se strică vremea și nu ai echipamentul potrivit, poți renunța și reveni cu altă ocazie
  • Daca unul din membrii grupului tău nu se simte bine – fiți o echipă și nu îl forțați sau “abandona” pe traseu
  • Sună la 0-Salvamont (0725.826.668) sau 112 în cazul oricărei probleme: accidentări, rătăciri
Fii un bun turist pe munte

5. Nu uita de regulile pe munte

Indiferent ce fel de activitate ai ales descoperă cele 7 sfaturi oferite de Maia Outdor pentru un turism responsabil.

Îți dorim cărări cu soare și cât mai multe ture în natură.

Articolul precedentCum păstrăm distanța socială pe munte?
Articolul următorJurnal de tură – un Negoiu kilometric
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu