Suc aronia Nectandru-1000ml

Rating:
100% of 100
Lipsa stoc
SKU
Suc aronia Nectandru-1000ml
Brand
Preţ special 59,00 RON Preţ standard 75,00 RON

Suc de aronia Nectandru

Este recomandat ca sucul de aronia sa fie consumat cu aproximativ 30 de minute inainte de masa. Se recomanda consumarea unei cantitati de 50 ml de trei ori in fiecare zi, pe o perioada de o luna pentru persoanele sanatoase si o cantitate mai mare pentru persoanele cu probleme. Pentru celelalte tipuri de utilizari se recomanda respectarea instructiunilor de pe ambalaj sau respectarea instructiunilor medicului si farmacistului in ceea ce priveste utilizarea.

Pentru ca tot mai multe persoane sunt interesate sa aiba un mod de viata cat mai sanatos, oamenii au inceput sa se intoarca spre plante si spre natura. Astfel au fost redescoperite proprietatile diferitelor tipuri de plante si elemente naturale care au fost date uitarii, alaturi de beneficiile pe care acestea le aduc organismului.

Acest articol este dedicat in totalitate unui arbust cu numeroase beneficii pentru sanatate, din care pot fi facute atat produse alimentare, cum sunt dulceata si siropul, cat si tratamente sau chiar medicamente, fiind folosit in industria farmaceutica si in drogherii.

Aronia este arbustul care ne-a atras atentia.

Ce este aronia?

Aronia (numita si aronic) este un arbust care a intrat de curand in cultura noastra pentru ca are proprietati vindecatoare. El este originar din America de Nord, loc in care il putem gasi in stare naturala, salbatica. A fost aclimatizat pe continentul european abia in secolul XIX, atunci cand a fost adus aici de catre rusi. In Europea de Est a fost adus cu ajutorul eforturilor biologului Miciurin, care a selectionat mai multe soiuri de fructe, obtinand aronia cu fructe din ce in ce mai mari si mai dulci.

Aronia este inrudita cu marul si este o parte a familiei roaceea, avand fructe care pot fi negre sau rosii. Acest arbust creste pana la o altitudine de 1200 m si nu este pretentios la temperatura. Poate sa reziste chiar si pana la – 30 de grade Celsius si are nevoie de un sol umed. Planta rodeste incepand din al treilea an, insa pana la aceasta varsta trebuie sa fie tunsa si intretinuta corect.

Tipuri de aronia

Exista mai multe tipuri de aronia:

  • Aronia rosie – cu o intalime cuprinsa intre 2 si 4 m, care atinge rar 6 m. Frunzele sale au inaltimea de 5-8 cm si florile au culoare roz pal sau alba si au un cm latime. Fructele produse sunt rosii si rezista foarte bine iarna.
  • Aronia neagra – este mai scunda, are frunzele mai mici si culoarea florilor este alba. Fructele sale negre si zemoase nu rezista deloc iarna.
  • Aronia violet – este o combinatie a celor doua tipuri anterioare.

Beneficii aronia

Fructe aronia

Asa cum am spus si mai sus, aronia are numeroase beneficii pentru sanatate, atunci cand este utilizata in mod corespunzator. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii oferite de aceasta planta, care in denumirea populara se mai numeste si scorus.

  • Aronia ajuta in curele de detoxifiere – datorita concentratiei de catehina si luteina sau caroten, aronia este un antioxidant puternic care ajuta la eliminarea radicalilor liberi existenti in sange, in piele, testuri si organe, prevenind mutatiile care pot sa apara.
  • Aronia imbunatateste sistemul imunitar – pe langa toti antioxidantii importanti pe care i-am mentionat, aronia contine si vitamina C in cantitati mari si stimuleaza activitatea celulelor albe ajutand si la producerea de colagen. Colagenul repara organele, celulele si vasele de sange.
  • Aronia ajuta la sustinerea functiei cognitive – printre principalele efecte pe care radicalii liberi le au asupra organismului, reprezentativa este distrugerea legaturilor neuronale care reduc capacitatea cognitiva. Fructele de aronia cresc activitatea neuronala si intaresc legaturile, reduc stresul oxidativ din creier si reduc riscul de Alzheimer, dementa sau alte probleme similare.
  • Aronia ajuta vederea – carotenul din continutul sau reduce stresul oxidativ din ochi si previne degenerarea oculara dar si dezvoltarea cataractei.
  • Aronia este utila pentru regalrea tensiunii – avand un continut ridicat de potasiu, aceste fructe au efecte benefice asupra inimii pentru ca potasiul are efect dilalator. Prin relaxarea vaselor de sange, tensiunea arteriala va scadea si fluxul sanguin va creste iar sansele de infarct se vor reduce considerabil.
  • Aronia are efect antibacterian – studiile recente au dovedit ca aronia are un mare impact asupra racelilor si asupra infectiilor bacteriene care pot aparea la nivelul aparatului respirator. Prin urmare, fructele pot sa fie consumate pentru a combate aceste probleme dar si cu scop preventiv.
  • Aronia are o serie de beneficii pentru diabetici – fibrele dietetice existente in fructele de aronia ajuta si la mentinerea echilibrata a zaharului din sange si previn cresterile bruste ale glicemiei, care pot sa fie extrem de periculoase in momentul in care persoanele sufera de diabet.

Aronia are o serie de proprietati care o fac foarte cautata de un numar tot mai mare de persoane, pentru diverse aplicatii in functie de necesitatile individuale.

Pe langa proprietatile anterior mentionate, vom adauga si avantajele pentru slabit si pentru un stil de viata sanatos.

  • Aronia ajuta la slabit si regularizeaza greutatea

Cu ajutorul efectelor sale de curatare si detoxifiere, aronia ajuta eficient la eliminarea toxinelor si a altor compusi care pot sa strice balanta din organism si pot genera acumularea in exces a grasimii sau a retentiei de apa. Aceste fructe aromate, absolut minunate, regularizeaza glicemia si curata foarte eficient sangele astfel incat sa putem diminua grasimea depusa pe organe.

  • Aronia poate fi folosita cu succes la prevenirea cancerului

Studiile efectuate pana acum au dovedit ca boabele de aronia imbunatatesc in mod semnificativ semnele clinice pe care le are colita ulcerativa incluzand aici si scaderea in greutate, dar si scurtarea lungimii colonului sau cresterea indexului acitivitatii degenerarii celulare. In plus, administrarea orala de extract de aronia inhiba cu succes productia de prostaglandina si scade nivelurile de oxid nitric din organism reducand factorii de necroza tumorala.

Aronia este utila pentru combaterea cancerului – studiile care au fost facute in domeniu sugereaza ca exista o mare legatura intre aronia si reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon. Consumul de aronia poate sa ajute persoanele care se afla in categoriile de risc crescut de cancer de colon sa previna afectiunea.

Tratamente si utilizari aronia

Aronia este utilizata cu mare succes, inclusiv in industria frumusetii: sunt produse sapunuri din fructele sale si creme de protectie solara avand bune calitati in protectia contra razelor UV.

Fructele de aronia pot fi folosite inclusiv la prajituri asa cum sunt folosite si alte fructe de padure, in smoothie-uri si din ele se poate prepara gem, dulceata si sucuri. Din fructele de aronia se poate extrage un pigment foarte colorat care este utilizat in industria alimentara pe scara larga.

Fructele pot fi uscate foarte usor acasa, daca sunt puse la uscat pe o hartie si in straturi foarte subtiri. Fructele uscate se pot pastra pe timpul iernii si pot fi utilizate similar cu fructele proaspete. Din aceste fructe uscate poate fi facut ceai, insa prin fierbere foarte multe dintre vitamine se distrug.

Atunci cand sucul de aronia este obtinut prin presare la rece, el pastreaza toate proprietatile antixidante si tot continutul de vitamine.

Indicatii si Contraindicatii aronia

Este recomandat ca sucul de aronia sa fie consumat cu aproximativ 30 de minute inainte de masa. Se recomanda consumarea unei cantitati de 50 ml de trei ori in fiecare zi, pe o perioada de o luna pentru persoanele sanatoase si o cantitate mai mare pentru persoanele cu probleme. Pentru celelalte tipuri de utilizari se recomanda respectarea instructiunilor de pe ambalaj sau respectarea instructiunilor medicului si farmacistului in ceea ce priveste utilizarea.

Deoarece aronia contine o doza mare de antioxidanti, consumul sau trebuie sa fie echilibrat si in general, la recomandarea medicului. Pentru fructele uscate se recomanda un consum de maxim 30 de grame pe zi. Persoanele care sufera de ulcer gastric si duodenal sau cei care au un grad mare de coagulare nu trebuie sa consume fructe de aronia. Fructele proaspete de aronia de munte pot sa genereze reactii adverse cum ar fi durerile de stomac, greata, varsaturi, diaree si chiar leziuni renale.

Aronia in sarcina si alaptare

Nu au fost facute studii care sa determine daca aronia este sigura pentru femeile insarcinate sau pentru cele care alapteaza, dar nici studii care sa dovedeasca faptul ca aceste fructe sunt periculoase. Este bine totusi ca acest aspect sa fie tratat cu precautie, motiv pentru care aceste fructe nu sunt recomandate in sarcina si alaptare.

Calorii si informatii nutritionale aronia

Valoarea energetica a fructelor de aronia este de 271 kcal si 1135 kj pentru 100 de grame, care contine:

  • 20 de grame de fibre
  • 59 g carbohidrati
  • 4 g proteine
  • 2 g grasimi
  • 6 mg mangan
  • 72 micro grame acid folic
  • 74 micro grame vitamina K
  • 01 grame sau mai putin sodiu

Aceasta compozitie face ca aronia sa fie perfecta pentru diete si chiar sa fie recomandata pentru persoanele care vor sa slabeasca intr-un mod sanatos. Cu toate acestea, va recomandam sa nu abuzati de utilizarea acestei plante si sa respectati intotdeauna instructiunile oferite de farmacist, medic sau nutritionist si chiar de producator pe  ambalajele produselor care contin aronia.

Aronia face parte din familia Rosaceae, fiind nativă din America de Nord. Arbustul a fost adus în Europa de către ruși, el fiind foarte rezistent la frig, putând fi cultivat și în Siberia. Așa au ajuns fructele foarte populare în țări ca Germania, Polonia sau Bulgaria. Aronia se dezvoltă bine în păduri umede și mlaștini. Ea este și o plantă ornamentală, dar este cultivată în special pentru cantitatea mare de antioxidanți, pigmentul lor închis fiind dat de antocianine.

Existe mai multe specii de aronia:

  • aronie roșie : are o înălțime de 2-4 m., rareori atingând 6m. Frunzele au o lățime de 5-8cm. , iar florile au culoarea alba sau roz pal, de 1cm lățime. Fructele sunt roșii, de 4-10mm. lățime, rezistente iarna.
  • aronie neagră : are o înălțime mai mica, de 1-3m. Frunzele sunt și ele mai mici, având o lățime de pana la 6cm., iar culoarea florilor este albă. Fructele sunt negre, de 6-9mm. lățime, NU rezista iarna.
  • aronie violet(purpuriu) : ele par a fi o combinație intre cele 2 tipuri de aronie prezentate mai sus. Fructele au o lățime de 7-10 mm. și sunt de culoare violet-inchis spre negru.

Proprietăți antioxidante

Aronia a atras oamenii de știință datorita pigmentației sale de violet spre negru, care provine din conținutul mare de antocianine. Conținutul total de antocianine din aroniile proaspete este de 1480mg per 100g, și concentrația de proantocianidină este de 664mg per 100g. Ambele valori sunt printre cele mai mari măsurate în lumea plantelor de până acum.

Fructele au un conținut mare de proantocianine, substanțe care se găsesc și în semințele de struguri, și de 10 ori mai mult acid chinic decât merișorul. În plus, conținutul în vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decât în orice alt fruct, vitamina P având rolul de fixarea  vitaminei C în organism. Fructul de aronie conține de 5 ori mai multa vitamina P decât strugurii.

Planta produce acești pigmenți pentru a proteja pulpa și semințele de expunerea constanta la radiațiile UV. Absorbind razele UV, în spectrul albastru-purpuriu al lor, pigmenții filtrează lumina solară intensă și asigură regenerarea speciei. Coloristica aroniei atrage pasările și alte animale să consume aceste fructe și să răspândească astfel semințele.

Antocianinele nu contribuie doar la proprietatea astringentă de a combate dăunătorii și infecțiile, ci dau aroniei și o putere de anti-oxidare mare, care împiedică stresul oxidativ în fructe în timpul fotosintezei.

Cercetările au arătat că fructele aroniei sunt cele mai bogate în antioxidanți fructe de pădure, conținând de 15 ori  mai mulţi antioxidanți decât afinele, merișorul sau rodiile. La un test care măsoară capacitatea de absorbție ai radicalilor de oxigen (ORAC), aronia are printre cele mai mari valori -16 062 la 100g. Cu cât fructele de aronie sunt mai închise la culoare, cu atât au mai multe antocianine și antioxidanți.

Beneficii pentru sănătate

Îmbunătățește circulația sangvină și susține sistemul cardiovascular

În studii recentes-a demonstrat eficacitatea aroniei în a diminua inflamația și a o preveni, astfel încât un tratament cu aronie este util în caz de circulație defectuoasă sau cardiopatie ischemică. În alte studii s-a observat diminuarea și normalizarea tensiunii arteriale, precum și diminuarea spasmelor și stresului la nivelul vaselor de sânge.

Fructele mature de aronia conțin o cantitate mare de fenoli și antioxidanți, care au efect de curățare a sângelui și promovează vindecarea rănilor, reduc inflamația, îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge și împiedică blocarea acestora.

Ajutor eficient în tratamentul hipertensiunii arteriale

Potențialul anti-hipertensiv al fructelor de aronie a fost dovedit de Kardum, Universitatea din Belgrad, Serbia. Ei au efectuat un studiu2 de intervenție de 4 săptămâni cu 200 ml de suc de boabe de aronie pe zi, la subiecți cu tensiune arterială un pic peste limită, netratați farmacologic și la subiecți cu hipertensiune de grad I. În acest studiu s-au înregistrat scăderi semnificative ale valorilor medii sistolice (SBP) și diastolice (DBP), măsurate la trezire și ca medie pe 24 de ore. Reducerea tensiunii a fost mai semnificativă atunci când a fost respectată o perioadă de consum mai lungă de suc de aronie, și după perioada principală de tratament.

S-a observat și scăderea nivelului anormal de trigliceride și colesterol din sânge, îmbunătățind astfel elasticitatea venelor și arterelor precum și diminuând efectele nocive ale acestora3.

Ajutor în tratamentul diabetului

Deoarece susțin și curăță sistemul cardiovascular, fructele de aronie și sucul lor este util și pentru cei ce suferă de diabet, ajutând la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.

Din perspectiva stresului oxidativ, produsele din plante care sunt bogate în antociane au prezentat o multitudine de proprietăți farmacologice, cum ar fi activitățile antiinflamatorii, antitumorale și antioxidante. Aceste proprietăți au fost demonstrate în mod științific să aibă efecte benefice pentru atenuarea stresului oxidativ indus de hiperglicemie și a complicațiilor sale. Prin aceste teste s-a arătat că sucul de aronie (200 ml) a avut un efect puternic asupra glucozei postprandiale la subiecții sănătoși, după un test de toleranță inițial. Efectele benefice constau în diminuarea glicemiei și lipidelor în exces din sânge4,5.

Într-un alt studiu, Bădescu și asociații, au demonstrat că polifenolii naturali extrași din platele de soc și aronie modulează răspunsul imunitar specific și non-specific în diabetul cu insuficiență de insulină și reduc starea inflamatorie a pancreasului6.

Ajutor în probleme gastrice

Efectele aroniei sunt nenumărate, iar unul din cele mai vizibile este influența benefică pe care o au în problemele digestive precum ulcere gastrice, diaree. Această teorie a fost analizată printr-un studiu pe animale în 2004, și alte studii ce au urmat după acesta, care a arătat că efectele antioxidante ale fructelor aronia au avut un efect protector în tratarea leziunilor gastrice acute hemoragice la șobolani. Acest studiu a sugerat oamenilor de știință că aronia poate fi un tratament natural eficace pentru problemele digestive ale oamenilor(inclusiv ulcere)7,8,9.

Util în tratamentul cancerului colo-rectal și mamar

Boabele de aronia sunt utile și ca agent de regenerare celulară și diminuare a proliferării celulelor nocive, precum cele canceroase. Efectul fructelor de culoare neagră asupra cancerului este unul anti-mutagen10, anti-oxidant și anti-inflamator, și este destul de eficient, în special pentru cei care suferă de cancer de colon sau cancer de sân.

Un studiu12, realizat în 2003, a arătat că boabele de aronia au oferit o apărare naturală pentru combaterea cancerului de colon, pigmenții antioxidanți purpurii încetinind creșterea celulelor canceroase cu 60%.

În privința cancerului de sân, sucul și fructele de aronie sunt utile pentru acțiunea lor antioxidantă protectoare, prin acțiunea de curățare și prin acțiunea de inhibitor al creșterii celulare nocive. Aronia este folositoare și pentru cei ce fac tratamente chimio-terapeutice pentru a diminua efectele negative ale acestora și pentru protejarea celulelor organismului nostru13.

Efect anti-inflamator, anti-viral și anti-bacterian

fructele de aronia au un efect puternic anti-inflamator, anti-viral și anti-bacterian, fiind folosite cu mare succes de ruși, pentru a combate răcelile și gripele specifice regiunilor cu climă rece și foarte rece.

Susține funcționarea sănătoasă a ochilor

Din cauza conținutului important de caroten și antioxidanți a fructelor de aronia, acestea sunt benefice pentru întreținerea sănătății ochilor, oferind efecte de protecție celulară de leziuni și prevenire a formării cataractei. Ele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți flavonoizi, precum sunt luteina și zeaxantina. Zeaxantina are efecte de filtrare a razelor UV și astfel protejează ochii de degenerarea maculară și de inflamația oculară (uveita). Cercetătorii din Japonia au măsurat efectele extractului brut de aronia asupra inflamației ochiului și au observat efecte puternice de reducere a inflamației oculare14.

Ajută la slăbit și la regularizarea greutății

Prin efectele sale de curățare și detoxifiere, aronia ajută la eliminarea toxinelor și altor compuși ce pot strica balanța organismului și astfel duce la acumularea excesivă de grăsime sau reținerea de apă. Dar nu numai, aceste minunate fructe regularizează glicemia și curăță sângele astfel ne ajută să diminuăm grăsimea viscerală, adică aceea ce se depune pe stomac15.

Ajută la diminuarea inflamației în cazuri de colită ulcerativă

Un studiu făcut în 2017, în Koreea de Sud, a demonstrat că extractul de boabe de Aronia a îmbunătățit semnificativ semnele clinice ale colitei ulcerative, incluzând scăderea în greutate corporală, scurtarea lungimii colonului și creșterea indexului activității degenerării celulare16. Mai mult, administrarea orală a extractului de boabe de Aronia a inhibat producția de prostaglandină și a scăzut nivelurile de oxid nitric, interleukină-6 și factorul de necroză tumorală.

Aceste rezultate sugerează că extractul de boabe de Aronia ar putea ameliora eficient semnele clinice și mediatorii inflamatorii ai colitei ulcerative. Prin urmare, boabele aronia ar putea fi un tratament natural promițător pentru această afecțiune.

Cum să folosim și să consumăm aronia ?

Arbustul face fructe o dată pe an, iar acestea se coc în luna august. Un arbust matur poate produce între 10 şi 17 kilograme de fructe pe tufă. Acestea au gust amar și astringent. Dar congelarea lor le mai "taie" din gustul lor amar (reduce cantitatea de tanine), și capătă un gust mai dulceag.

Aronia este folosită cu succes și în industria frumuseții:  se produc săpunuri cu aronie și diverse tipuri de creme solare, datorita calității ei de protecție împotriva razelor UV.

Fructele de aronia se pot folosi și la prăjituri, așa cum se folosesc și alte fructe de pădure, în smoothie-uri și se pot prepara și gemuri sau dulcețuri din ele. De asemenea, din fructe se extrage un pigment puternic care este folosit în industria alimentară.

Fructele le putem usca ușor acasă, dacă le punem la uscat pe o hârtie, într-un strat subțire. Fructele uscate pot fi puse în timpul iernii în apă și apoi folosite la fel ca fructele proaspete. Din fructele uscate se poate face de-asemenea și ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse.

Sucul de aronia, dacă este obținut prin presare la rece, păstrează din proprietățile antioxidante și din conținutul de vitamine. În plus, sucul este indicat să fie consumat cu jumătate de oră înainte de masă. Astfel, sunt recomandate cantități de 50 de mililitri, de trei ori pe zi, timp de cel mult o lună pentru oamenii sănătoși, și mai multe luni pentru cei cu probleme.

sursa: celestekgodwin.ro/info-sanatate/aronia/

Mai multe informaţii
CuloareBleu-marin
Special Price59,00 RON
Marime1000ml
5
Rating:
100% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produsSuc aronia Nectandru-1000ml
Rating-ul dumneavoastră