Skiuri

Practicarea sporturilor de iarna in conditii optime vine la pachet cu un echipament bine pus la punct. De obicei echipamentul pentru ski sau snowboard poate fi mai costisitor si de aceea, idiferent daca te orientezi catre unul nou sau second hand, este bine sa urmaresti mai multe criterii si sa alegi ce ti se potriveste.

Fie ca esti incepator si iti doresti propria pereche de skiuri (desi pentru inceput este recomandata inchirierea echipamentului) sau ai ceva experienta in sporturile de iarna si vrei sa iti innoiesti echipamentul, trebuie sa sti ca cele mai bune skiuri sunt cele care ti se potrivesc. Alege skiul in functie de nivelul tau (incepator, mediu, avansat) si stilul practicat (freestyle, freeride, all mountain, etc).

Criteriile de alegere pot fi multiple: inaltime, greutate, tip de zapada, stil practicat, nivel, etc; dar este recomandat sa acorzi importanta urmatoarelor 3 caracteristici atunci cand pornesti la cumparaturi:

- Rigiditatea - data de flexul longitudinal si de torsiunea lui. In functie de acesta putem avea skiuri cu rigiditate moale (flexibile, recomandate incepatorilor sau celor de nivel intermediar) si schiuri rigide (stabile si precise la viteze mari, recomandate schiorilor cu nivel tehnic ridicat).
- Dimensiunea la mijloc - sau latimea skiului la mijloc. Aceasta face diferenta intre skiuri subtiri, destinate schiorilor experimentati, cele medii, recomandate incepatorilor si cele cu latimi mai mari pentru zapada adanca.
- Raza skiului si raza de virare - dimensiunile la varf, la mijloc si la coada formeaza sidecut-ul skiului care in combinatie cu lungimea vor determina raza skiului (mentionat pe aproape toate modelele). Raza de virare este data de combinatia dintre raza skiului, unghiul de inclinatie in momentul virajului si lungimea pe care este inversata in timpul virajului curbura skiului (camber).
- Un factor des intalnit in alegerea skiurilor este lungimea. Nu este o regula generala dar se opteaza pentru skiuri ce ajung ca lungime undeva intre barbie si varful capului. Ce trebuie sa sti este ca o pereche de skiuri mai scurte vor fi mult mai usor de controlat in viraje iar o pereche de skiuri mai lungi vor fi mult mai stabile mai ales la viteze mari. 

Nu se pot găsi produse care să coincidă cu selecţia.