Petzl

6 Articol(e)

pe pagină

6 Articol(e)

pe pagină

Petzl este un producător de echipament de alpinism, echipament de speologie, echipament de lucru la înălțime și lanterne profesionale cu sediul în  Crolles (lângă Grenoble, Franța).  Compania a fost creată de exploratorul Fernand Petzl la mijlocul anilor 1970.

Cele trei specialități sunt:

Sporturi verticale: echipamente pentru alpinism, alpinism, speologie etc.
Lucrări la înălțime și salvare: soluții pentru progres și siguranță în lucrări dificile de acces și în salvare tehnică.
Lanterne: Lanterne pentru cap care oferă iluminarea liberă a mâinilor. 


Istorie

Fernand Petzl, născut în 1912, și-a început cariera la sfârșitul anilor 1920 și începutul anilor 1930. În 1936, Petzl a fost prezentat, speologului Pierre Chevalier. Cei doi au început să lucreze la îmbunătățirea tehnologiei din spatele sportului lor.

În 1943, Chevalier a proiectat și testat prima frânghie de nylon pentru a înlocui scările de cățărare. Această tehnologie a oferit fundația pentru aproape toate metodele verticale de siguranță. Inovația lui Chevalier a condus la prima descoperire a pesterii de 1.000 de metri Gouffre Berger în Franța în 1950.

La sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970, Petzl a inceput sa experimenteze in continuare tehnologia de siguranta pe verticala, iar in 1968 a produs primele dipozitive de urcat pe corzi, care apoi a fost comercializat sub numele de "“Produits Fernand Petzl (Produse Fernand Petzl)". Cinci ani mai tarziu, in 1973, Petzl si-a dezvoltat prima lanternă de alpinism.

În 1975, s-a născut compania Petzl. Atelierul inițial a avut o suprafață de aproximativ 6.200 de metri pătrați și este situat la baza Dent de Crolles "Tooth of Crolles", aproape de Grenoble.

La doi ani după stabilirea unei baze, Petzl a produs primul său sistem de siguranță verticală în 1977. La începutul anilor 1980, compania a început să-și extindă produsele de la speologie la sporturi verticale, cum ar fi alpinismul și alpinismul utilitar, precum și salvarea. Lanterna cea mai cunoscută a companiei, ZOOM, a fost produsă în 1981. Mai târziu, în 1986, Petzl a dezvoltat primul departament de cercetare și dezvoltare precum și un turn de testare.

În 1990, au fost produse primele produse Petzl pentru lucru la înălțime, iar departamentul Petzl Securité a fost dezvoltat. Primul dispozitiv de frânare cu automat, Grigri, a fost produs un an mai târziu în Statele Unite. Grigri este încă produs și vândut și astăzi. De asemenea, dezvoltat în anii 1990 a fost o modificare a designului inițial al dipozitive de urcat pe corzi al lui Fernand Petzl. Tibloc, care este vândut și astăzi, a fost dezvoltat în 1998. În 1998, Petzl și-a mutat centrul de distribuție nord-american de la La Fayette, Georgia, Statele Unite, la Clearfield, Utah, Statele Unite. Centrul Clearfield a devenit primul centru de distribuție aflat în proprietatea companiei în afara țării sale (Franța). În acel moment Petzl depindea de 28 de firme private pentru distribuție în afara Americii de Nord. 

Din anul 2000 Petzl lucrează cu Charlet Moser, ceea ce a permis extinderea producției sale astfel încât să includă tehnologia de alpinism pe gheață.

Primele frontale LED au fost produse în anul 2000 sub marca TIKKA.

În anul 2001, Petzl avea aproximativ 600 de produse.

În 2002, QUARK ERGO a fost dezvoltat și proiectat să fie primul topor de gheață cu unghi ascuțit.

În 2004, a fost dezvoltat primul dispozitiv de amortizare a căderii.