Ce este “Gore-Tex”

6
15665

Ce este materialul “Gore-Tex”?

În anii ’50, Wilbert Gore, angajatul unei firme celebre americane fără acordul superiorilor săi a realizat din teflon un material nou, care a fost perfecţionat de fiul său Robert Gore în anul 1969. Produsul a fost numit, dupa numele celor care l-au realizat (tatal si fiul) – de aici provine eticheta Gore-TEX.

Descoperă bocancii de munte cu Gore-Tex

Citeste si: Vibram – Ce este si ce ofere acest material?

900

Gore-tex este o membrana speciala,  impermeabila (nu lasa apa sa treaca in interior) si totodata respirabila (permite vaporilor de transpratie sa iasa la exterior) echipamentele fabricate cu aceasta membrana fiind recomandate in activitati outdoor precum alpinismul, sporturile de iarna, mersul in drumetii iarna. Pentru a beneficia la maxim de toate avantajele este recomandat ca echipamentele cu Gore-tex sa fie utilizate in conditii de temperatura scazuta atunci cand vaporii de transpiratie vor avea unde sa se evapore, intr-un mediu exterior mai racoros.

Cum se fabrica membrana Gore-tex?

Membrană a fost initial alcătuită din două componente, recunoscut ca cel mai durabil material impermeabil/respirant existent. Este fabricata din politetrafluoretilena (PTFE) printr-un proces de polimerizare emulsiva in care este folosit si fluorosurfactant (PFOA). Sau altfel spus, Gore-Tex este un fluor sub forma de pulbere transformat intr-o membrana realizata din milioane de fibre microscopice, numite monomeri.

Porţiunea PTFE extinsă conţine peste 1,4 miliarde pori microscopici pe metru pătrat. Spatiile dintre aceste fibre microscopice sunt de 20.000 ori mai dense decat o picatura de apa. Datorită mărimii porilor (care este mai mic decăt o picătură de apă, dar mult  mai mare decât molecula de vapori) apa în forma sa lichidă nu poate penetra membrana, dar vaporii  de umezeală trec cu uşurinţă.

De aici rezulta propietatea membranei Gore-Tex de a fi impermeabila (nu lasa apa sa treaca in interior) si totodata asigura respirabilitatea echipamentului (permite vaporilor de transpratie sa iasa la exterior). De asemenea, vantul este complet blocat, ceea ce permite mentinerea temperaturii corpului.

Gore-Tex exista deja in mai multe variante:Proprietati membrana Gore-tex

  • Gore-Tex Pro Shells – membrana utilizata la imbracamintea destinata unei utilizarii in conditii extreme fiind formata din trei straturi respirabile, durabile, impermeabile si rezistente la vant.
  • Gore-Tex Active Shell – elimina imediat transpiratia si senzatia neplacuta de umezeala si este placut la purtarea pe piele fiind utilizata la imbracaminte ce trebuie sa dea utilizatorului protectie impotriva apei si vantului. Materialul este potrivit pentru atleti, maratonisti, persoane care fac aerobic sau orice alt sport ce implica transpiratie crescuta.
  • Gore-Tex Windstopper – material multistratificat ce are in exterior membrana Gore-Tex, iar in interior este un polar moale la atingere, ce da o senzatie foarte placuta si un confort sporit.alcatuit din materiale moi, calduroase, adaptabile. Pentru ca este flexibil, acest tip de material Gore-Tex se muleaza pe corp, dar in acelasi timp permita miscarea libera si pastreaza caldura.
  • Gore-Tex PacLite – acest material de tip Gore-Tex se comporta foarte bine la impachetat si este recomandat in situatii in care spatiul si greutatea sunt esentiale. Membrana de exterior este fabricata din poliester sau nylon, iar interiorul PacLite este compus din carbon si substanta oleofobica. Astfel, nu mai este nevoie de o alta captuseala si, deci, este mai usor de impachetat.
  • tec-performance-performance-comfortGore-Tex Performance Shell – materialul acesta nu este facut pentru un sport anume, ci poate fi folosit si la alergat, si la mersul pe bicicleta sau chiar doar la o simpla plimbare. Este disponibil in 2 straturi (pe exterior, iar in interior este o captuseala) si in 3 straturi (legat de membrana exterioara si de captuseala interioara).
  • GORE – TEX® Performance for Footwear ofera confort optimizat pentru condițiile meteorologice moderate si extreme și este utilizat pentru o gamă largă de articole de incaltaminte dedicat activităților în aer liber.

In magazinul MaiaOutdoor.ro gasesti foarte multe produse care beneficiaza de membrana GORE-TEX. Alege bocancii Scarpa sau Garmont cum membrana Gore-tex sau imbracaminte Marmot.

Toate produsele originale care poarta sigla Gore-Tex sunt testate in cele mai dure conditii.

Maia Outdoor

6 COMENTARII

Lasă un Comentariu