Cum să îți alegi perechea perfectă de bocanci

0
2519

Află de la Maia Outdoor cum să îți alegi perechea perfectă de bocanci

Bocanci Garmont de la Maia Outdoor

Indiferent de destinația aleasă, că pleci în expediție în Himalaya sau într-o simplă drumeție în împrejurimi, perechea de bocanci aleasă poate face diferența între o experiență plăcută și una dureroasă. Bătăturile sau rănile, picioarele ude sau supraîncălzite, toate acestea pot fi evitate dacă alegi bocancii potriviți și mai ales recomandați pentru traseul ales.

Cum știu dacă e mărimea potrivită?

Sunt câteva “tips-uri” importante ce trebuie să le ai în vedere atunci când achiziționezi o pereche de bocanci.

Pentru a fi sigur de o potrivire perfectă ia cu tine când mergi la cumpărături o pereche de șosete tehnice, potrivite pentru drumeție sau cel puțin perechea de șosete cu care mergi de obicei la munte. Șosetele tehnice au numeroase avantaje (confort termic, absorbția umezelii, cusături netede, fibre speciale) dar trebuie să știi că au și o grosime mai mare. De aceea este recomandat să probezi noua pereche de bocanci cu astfel de șosete pentru a alege mărimea potrivită.

Trebuie să știi că picioarele se pot umfla datorită efortului, mai ales dacă mergi ore întregi. Același lucru este valabil și pe traseele de munte, de aceea alege, pe cât posibil, să probezi bocancii în a doua parte a zilei. În felul acesta pe traseele mai lungi nu vei avea probleme.

Alege bocancii confortabili
Bocanci Scarpa Revolution

Deși alegerea mărimii potrivite este o acțiune personală (tu știi cel mai bine cum se așează bocancul pe picior) sunt câteva indicii că ai ales corect.

Piciorul trebuie să stea confortabil, să nu “joace” în bocanc atunci când mergi – în special călcâiul (de aici pot apărea bășicile) dar să poți mișca lejer degetele astfel încât să nu te deranjeze sau să atingi vârful. Iar dacă împingi piciorul în față, până la vârf, ar trebui să poți introduce cel puțin un deget de la mână în spatele călcâiului.

Pe traseu se acumulează oboseală, piciorul se poate umfla iar la coborâre presiunea se simte pe partea din față. Dacă bocancul îți este fix la momentul probării atunci cu siguranță vei întâmpina dificultăți în teren.

Sfat de la Maia Outdoor: dacă nu te încadrezi exact pe mărimea oferită de producător poți încerca să schimbi branțul din interiorul bocancului sau chiar să suplimentezi. Poți câștiga până la o jumătate de număr și o mai bună amortizare.

NU UITA: alege mărimea corectă și bocancul îți va oferi suport și te vei putea baza pe toate caracteristicile lui.

Care sunt bocancii potriviți pentru traseul meu?

Nu te limita să spui că ai nevoie de o pereche de bocanci pentru munte. E bine să iei în calcul mai mulți factori în alegerea oricărui tip de echipament, mai ales a bocancilor: tipul de teren, durata turelor și ce condiții meteo vei întâlni.

Bocanci Garmont Ferrata

În funcție de terenul întâlnit, cu pământ sau noroi, pietriș sau stâncos, bocancii suferă un grad mai mare sau mai mic de stres și uzură. Pentru terenurile mixte alege modele cu mai puține cusături, care împiedică pătrunderea apei dar și uzarea mai rapidă.

În plus întăritura cauciucată sau protecția vârfului le oferă durabilitate. Și pentru a ține la distanță murdăria caută bocanci care au limba dintr-o bucată și unită cu restul ghetei.

NU UITA să îți protejezi bocancii cu parazăpezi în caz de praf sau noroi și să le acorzi îngrijirea corespunzătoare (vezi aici cum). Și dacă nu știai asfaltul este principalul inamic la tălpilor. Dacă intenționezi să utilizezi încălțămintea pe astfel de suprafețe poți opta pentru semighete din colecția urbană.

Durata turelor poate fi un criteriu de alegere a bocancilor. Cu cât mergi mai mult cu atât soliciți mai mult bocancii și de aceea ai nevoie de o pereche care să îți asigure confort. O tură mai lungă înseamnă de obicei și un bagaj mai mare care iarăși cere un bocanc stabil, confortabil  care să ăți fixeze glezna și călcâiul.

În funcție de sezon sau de condițiile meteo în care mergi în drumeție poți opta pentru modele de bocanci cu rezistență sporită la apă (în general iarna) sau mai bine ventilate (în special vara). Pentru impermeabilitate mare caută bocanci cu piele dintr-o bucată și cusături acoperite sau cu membrană interioară impermeabila (așa cum e Gore-Tex).

Alege bocancii in functie de traseu
Alege bocancii in functie de traseu

Bocancii cu piele întreagă sau nubuk oferă o mai bună rezistență la apă, abraziune și durabilitate iar cei cu piele suede sunt mai ușori și se adaptează rapid anatomiei piciorului. Modelele din materiale sintetice au cea mai mică greutate, sunt bine ventilați și au costuri mai reduse. Totuși aceștia se uzează mai rapid.

Sfat de la Maia Outdoor: pentru sezon de vară poți lua cu tine și o pereche de sandale dacă ai de traversat porțiuni mai mari cu apă sau chiar ca încălțăminte în camping.

Te așteptăm la Maia Outdoor cu numeroase modele potrivite pentru orice tip de aventură, review-uri și mai multe sfaturi pentru alegerea bocancilor.

Maia Outdoor

Lasă un Comentariu