Cum să îți îngrijești corect bocancii

1
2558

Dacă tocmai te-ai întors din drumeție iată cum trebuie să îți ingrijești bocancii pentru a-i pregăti pentru următoarea tură.

Cum sa iti ingrijesti bocancii
Cum să îți ingrijești bocancii

Bocancii tehnici sunt de cele mai multe ori cea mai importantă investiție în echipamentul de munte. Valoarea lor este desigur amortizată în timp pentru că ai siguranță la fiecare pas, protecție în caz de umezeală și confort în timpul mersului. Ca orice articol îi poți prelungi durata de viață dacă îi acorzi o îngrijire corespunzătoare. Cu apă, o cârpă moale și soluții speciale de curățare bocancii te vor putea duce pe mai multe trasee.

După o drumeție

 

Cum sa iti cureti bocancii
Primul pas în curățarea bocancilor

Ești bucuros că ai ajuns acasă și te descalți repede de bocanci uitându-i pe balcon până week-end-ul următor. Nimic mai greșit. Noroiul sau praful rămas pe pielea bocancilor poate scurta considerabil viața acestora.

Înainte de a intra în casă curăță ghetele cu o perie rigidă (pe care o poți tine la îndemână la intrare). Îndepărtează murdăria depusă de-a lungul cusăturilor, la sireturi sau pe cutele de la limba încălțărilor. După ce te-ai descălțat scutură bine bocancii (deasupra unui ziar sau în aer liber), bătându-i unul de celalalt și întorcându-i și invers pentru a scoate și din interior.

Poți indepărta șireturile și branțurile din interior și clăti cu apă și puțin detergent Nikwax Tech Wash pentru a curăța și mai bine fibrele. Le poți lăsa la uscat la aer până la tura următoare.

Spălarea bocancilor

Curata bocancii cu Nikwax
Curăță bocancii cu Nikwax

Odată îndepărtată murdăria în exces îți poți curăța bocancii cu o soluție specială asa cum este Gelul de curățare de la Nikwax. Curățarea cu astfel de soluții elimină mirosurile, murdăria fina ce pot deteriora în timp pielea încălțărilor.

Șterge suprafața bocancilor cu un burete umed iar dacă ai pete întărite poți alege o perie moale, și aplică apoi gelul de curățare cu un burete. Nu uita să clătești bine spuma pentru a îndepărta complet murdăria.

Curățarea interiorului

Mirosurile neplăcute din interiorul bocancilor pot fi cauzate de umezeală, bacterii și minerale provenite de la transpirația piciorului. Le poți reduce purtând o pereche de șosete tehnice cu fibre ce abosrb umezeala și inhibă dezvoltarea bacteriilor.

Pentru curățarea interiorului introdu bocancii într-o soluție formată din apă și săpun Nikwax Tech Wash. Îi poți lăsa în apă aproximativ jumătate de oră și apoi scurge apa din ei. Soluția va îndepărta mineralele și bacteriile ce cauzează mirosurile. Usucă apoi bine bocancii.

Îți recomandăm să nu speli foarte des interiorul bocancilor, mai ales dacă îi folosești ocazional. Între spălari poți aplica un spray antibacterial pentru a reduce mirosurile.

Uscarea bocancilor

 

Usuca bocancii in spatiu aerisit
Usucă bocancii în spațiu aerisit

Este foarte important ca bocancii să fie uscați corespunzător. Dacă umezeala rămâne în interior pielea bocancilor se poate destrăma sau chiar putezi iar dacă este prea uscată poate deveni rigidă și crăpa.

Lasă bocancii la uscat într-un mediu cald și bine aerisit. Nu fi tentat să îi usuci cu feon-ul, să îi pui pe calorifer/radiator sau lângă foc. Căldura excesivă poate afecta nu doar materialul bocancilor dar și talpa acestora sau adezivul folosit.

Un sfat util: dacă interiorul bocancilor este incă ud trebuie să absorbi apa din ei; poți face asta introducând în bocanci ziar sau o cârpă moale care să absosarbă apa dar care să permită și aerului să circule.

Protecția de apă

Solutii impermeabilizare bocanci
Impermeabilizează bocancii cu Nikwax

Pielea este impermeabilă dacă este ajutată. Atunci când bocancii au un grad de uzură sau au fost udați impermeabilitatea scade dar o poți reîmprospăta aplicând soluții speciale. Produsele Nikwax au la bază apa iar dacă sunt aplicate pe gheata umezită pot intra mai bine în piele și oferi o protecție superioară.

Impermeabilizarea este importantă pentru bocancii cu piele nubuk sau suede. Poți alege spray-ul Nikwax Nubuk și Suede care este ușor de aplicat și care protejează încălțările. Iar dacă ai bocanci cu inserții de textil și piele există soluți speciale și pentru acesta combinație. Poți opta pentru spray-ul Fabric & Leather care se aplică uniform.

Un sfat util: dacă ai planificat o călătorie în locuri cu multa umezeală (la malul mării sau chiar în zona tropicală) nici un spray de impermeabilizare nu îți poate garanta că picioarele tale nu vor simți umezeala. Alege în acest caz o pereche de bocanci bine ventilați și șosete cu lână. În acest fel umezeala e absorbită de pe piele și eliminată prin ventilațiile bocancilor.

Indiferent ce tip de traseu sau drumeții practici, grija pentru bocanci îți aduce nu doar o viată mai lungă a acestora ci și o experiență plăcută de fiecare dată când pornești la drum. Te așteptăm la Maia Outdoor sau online pe chat-ul nostru pentru mai multe sfaturi practice și produse speciale.

Maia Outdoor
MaiaOutdoor.ro

 

1 COMENTARIU

Lasă un Comentariu