Semighete sau Bocanci de 3 sezoane?

0
1093

Sezonul cald se apropie și abia aștepți să lași acasă bocancii grei și rigizi și să treci la o încălțăminte mai light, bine ventilată și flexibilă. Dar ce să alegi? O gheată low cut – cu o tăietură joasă ce lasă liberă glezna sau un bocanc de 3 sezoane cu un design clasic pe glezăa? Sau poate chiar încălțămintea de trail running?

Semighete sau Bocanci?

În ultima perioadă popularitatea bocancilor a început sî scadă, în special în sezonul cald. Tot mai mulți optează pentru semighete (cu tăietura joasă sau mid) sau chiar ghetele de alergare montană (tip trail running). Acestea aduc întradevăr un plus de ventilație și respirabilitate. Chiar dacă nu excelează la acest capitol, bocancii vin cu alte avantaje.

Alegerea între cele două tipuri de încălțăminte este întotdeauna subiectivă. Depinde de traseu, de rucsac, de experiență sau de condițiile meteo.

Vom analiza pe rând, pentru fiecare tip, câteva dintre principalele caracteristici ale încălțămintei outdoor.

Stabilitate și suport

O bună fixare a gleznei este indicată în traseele tehnice, dificile dar și pentru cei începători. Suportul gleznei este de preferat pe terenurile stâncoase sau în cazul unui rucsac mai greu în spate.

  • Semighete – nu au nici un suport al gleznei
  • Bocancii – de preferat atunci când dorim suport pe glezna

Atunci când vine vorba de stabilitate secretul stă în construcția tălpii, în special straturile intermediare. Poliuretanul (PU) sau spuma EVA sunt printre cele mai întâlnite. Dintre cele două cea mai bună stabilitate o oferă inserția PU (poliuretan).

Notă: Dacă preferi semighetele dar îți dorești în același timp stabilitate alege modele cu inserție de PU ăn talpă. Ca de exemplu Ghete Scarpa Zodiac GTX.

Durabilitate

În general la încălțămintea outdoor calitatea și durabilitatea sunt date de construcție, cusături, lipituri și materiale. Dacă primele sunt realizate conform, diferența o va face materialul. Cele mai întâlnite sunt pielea – mai durabilă sau materialele sintetice – mai ușoare și ventilate.

În funcție de traseele pe care le parcurgi în general poți alege între cele două. Astfel:

Semighete sau Bocanci
  • Pentru traseele stâncoase – optează pentru încălțămintea din piele, mult mai rezistentă la abraziune. Poți merge pe bocanci din piele suede care protejează și glezna
  • Pentru poteci ușoare sau plimbări în natura poți opta și pentru semighete din materiale sintetice – mult mai ușoare
Semighete

Nu uita că un rucsac greu adaugă un nivel suplimentar de uzură. Atunci când îți dorești o încălțăminte durabilă acordă importanță și tălpii. Semighetele nu sunt făcute să “suporte” greutăți mari pe perioade lungi de timp. În cazul lor talpa se va aplatiza/toci în scurt timp.

Respirabilitate

Și respirabilitatea este influențată în principal de materialele folosite. Cu certitudine cele sintetice au un nivel mai mare de respirabilitate față de pielea suede și mai ales față de pielea nubuk. La fel și în funcție de impermeabilitate. Cele non-impermeabile vor fi mai respirabile, și pe măsură ce nivelul de impermeabilitate crește, ventilația scade.

Notă: Membrana Gore-Tex dublează, pe interior, materialul principal. astfel se adaugă un plus de impermeabilitate dar, scade în același timp nivelul de ventilație.

  • Bocancii urcă mai mult pe picior și automat protejează mai bine de apa, iar impreună cu membrana Gore-Tex pot crea un nivel crescut de protecție. Când ai nevoie de impermeabilitate fii pregătit să renunți la procentul de ventilație
  • Dacă mizezi pe ventilație și o semigheată atunci mergi pe cea mai ușoară combinație: materiale sintetice fără membrană Gore-TEX. Ca de exemplu Ghete Kayland Alpha Knit

Greutate

Cele mai ușoare sunt cu siguranță ghetele de alergare, apoi semighetele și la final bocancii. Greutatea echipamentului are un rol imprtant în confortul pe traseu, cu cât mai greu cu atât obosești mai repede.

  • Alege semighete/ ghete de alergare dacă traseul o permite și vremea este bună
  • Alege bocancii dacă te așteaptă un traseu mai dificil sau tehnic și ai un rucsac greu

Tracțiune

Dintre cele două variante, semighete sau bocanci, cei din urmă oferă în general o tracțiune mai bună. Tălpile bocancilor au canale mai adânci, ce aderă bine pe suprafețe diverse.

Dacă preferi semighetele atunci alege modele din gamele Approach pentru un plus de tracțiune.

Obs: Ghetele de alergare (trail running) oferă tracțiune atunci când este aplicată o forță mai mare, așa cum se întâmplă în timpul alergării. Într-o tură clasică de hiking impactul nu este atât de mare asupra tălpii pentru a oferi aceeași tracțiune.

Concluzii

Semighete sau Bocanci?

Nu putem spune 100% că un model e mai bun decât celălalt. Întotdeauna alegerea vine în funcție de mai multe variabile, dar trebuie să fii conștient că nu vei găsi un bocanc sau o semigheată care să le aibă pe toate.

Pornește întotdeauna în alegerea perechii potrivite de la traseele pe care le abordezi:

  • Dacă mergi pe trasee mixte, uneori dificile sau tehnice și mai mereu cu rucsacul încarcat; vrei impermeabilitate și suport atunci bocancii sunt cei mai potriviți;
  • Dacă nu te aventurezi pe trasee lungi și mergi mai mult în plimbări pe poteci, trasee simple și vrei ceva ușor atunci alege un model de semighete.

Daca ești la începutul aventurilor outdoor bocancii sunt un must have. În timp și odată cu experiența poți alterna și cu semighete sau ghetele de tip trail run.

Articolul precedentTop echipamente pentru supravietuire
Articolul următorNikwax gel – curățare completă pentru bocancii tăi
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu