Ce trebuie să știi despre încălțămintea approach

2
1494

Încălțămintea approach – tot ce trebuie să știi despre acest tip de ghete și mai ales care sunt recomandările noastre.

Totul despre incaltamintea approach

Approach – cu siguranță te-ai întâlnit cu acest cuvânt în magazinele cu echipament montan, în cataloagele producătorilor sau în grupurile de alpiniști. Termenul “approach” poate fi tradus mot-a-mot cu “apropiere” și reprezintă, în acest caz, un tip de încălțăminte pe care alpiniștii, în general o folosesc pentru a parcurge traseul până la zona de cățăre (acolo unde trec la espadrilele de cățărat).

Ghetele din gama approach sunt o combinație între bocancii de trekking și ghetele de cățărare. Astfel ele includ caracteristici ale ambelor tipuri. Sunt confortabile în cazul unor trasee mai lungi, asemeni bocancilor și au o talpă cauciucată la fel de aderentă ca și espadrilele de cățărat. Sunt mult mai ușoare decât o pereche de bocanci, asigură respirabilitatea piciorului și confort în timpul mersului.

Elemente specifice încălțămintei approach

Ghete approach - Scarpa Mojito
Semighete Scarpa Mojito

1. Șireturile până la vârf – nu sunt doar un aspect de design ci o caracteristică importantă a încălțărilor din aceasta gamă. Ele permit ajustarea cât mai exactă a ghetei pe picior (mai ales în zona vârfului) pentru un control mai mare.

Recomandarea noastră: semighetele Scarpa Mojito. Modelul este deja un clasic al producătorului Scarpa și se remarcă prin aceasta caracteristică. În plus vine într-o gama variată de culori și se comportă foarte bine și în mediul urban.

2. Talpă cauciucată super-aderentă – cu siguranță vei întâlni deja celebrul logo galben Vibram pe majoritatea modelelor din gama approach. Trebuie să știi că elementele folosite la aceste tălpi cauciucate (compușii din cauciuc) sunt mai moi față de cele folosite la bocancii de trekking.

Ghete approach - Scarpa Zen
Semighete Scarpa Zen Pro

Design-ul tălpii este unul mai puțin agresiv (față de o talpă clasică de bocanc) și include de obicei mici canale în formă de cerc sau hexagon. Astfel talpa este una mult mai aderentă pe suprafețe alunecoase sau umede.

Recomandarea noastră: semighete Scarpa Zen Pro cu o talpă Vibram Spyder II cu zona specială la vârf pentru plus de aderență și inserții de EVA pentru amortizarea șocurilor, greutate redusă și confort.

3. Protecția extinsă a vârfului – este un alt element ce face remarcat acest model de încălțări.

Întăritura cauciucată din zona vârfului protejează nu doar gheata ci și piciorul în interior, oferind totodată un plus de aderență laterală (în cazul în care pui piciorul într-o fisură).

Semighete Garmont Dragontail LT GTX
Semighete Garmont Dragontail LT GTX

Recomandarea noastră: semighete Garmont Dragontail LT GTX. Modelul are o protecție extinsă a vârfului dar și în partea din spate; în plus beneficiază de tehnologia G-BeneFIT și sistem de fixare al călcâiului, Heel Lock.

4. Materiale rezistente – în general ghetele din gama approach au la partea superioară materiale rezistente la uzură și șocuri (contactul cu roca). Pielea este preferată în totalitate (fără inserții de textil) pentru durabiltate, la care contribuie și întăritura cauciucată.

Recomandarea noastră: toate modelele din gama Approach disponibile la Maia Outdoor, Scarpa Mojito, Scarpa Zen, Zen Pro sau Garmont Dragontail, au piele la exterior și membrană Gore-Tex pentru unele dintre ele.

Chiar dacă nu practici alpinism sau bouldering nu trebuie să ocolești acest model de ghete. Ele sunt ideale și pentru ture de o zi sau diverse activități outdoor, în plus pot fi folosite chiar și în oraș.

Te așteptăm la Maia Outdoor sau online pentru mai multe detalii și modele din aceasta gama.

Maia Outdoor

2 COMENTARII

Lasă un Comentariu