Cum îţi păstrezi energia outdoor

0
543

Mulţi se întreabă cum poţi să ai performanţe mai bune pe traseele montane, fără să realizezi neapărat un antrenament. De aceea am hotărât ca în acest articol să-ţi oferim câteva sfaturi utile despre cum să conservi energia outdoor.

MaiaOutdoor.ro

Trebuie să ştii că poţi să-ţi recapeţi energia chiar în timpul unei drumeţii la munte dacă eşti atent la câteva amănunte atât înainte să pleci de acasă, cât şi în timpul drumeţiei. Pentru a-ţi conserva şi recupera energia necesară unei ture montane trebuie să urmezi 5 paşi simpli:

1. Ai grijă ce mănânci şi când mănânci

 

Alimentaţia este foarte importantâ atât înaintea turei cât şi în timpul ei, de aceea trebuie să fii foarte responsabil şi să ştii ce consumi. Este mereu indicat să ai o masă bogată în proteine înainte cu cel puţin două ore de plecarea pe traseu. O masă bogată nu înseamă neapărat cantitativ foarte mult, doar trebuie să te asiguri că în ceea ce mănânci există o cantitate suficientă de energie, care să-ţi ofere un start bun.

În acelaşi timp trebuie să fii atent şi la mesele programate pentru traseu. Nu trebuie să exagerezi cantitativ mai ales dacă traseul parcurs este mai lung. Un set de alimente recomandate pentru a fi consumate cu responsabilitate înainte sau chiar în timpul drumeţiei ar fi:

  • Pâine (preferabil integrală) simplă cu unt sau gem
  • Brânzeturi nu foarte sărate şi mare grijă la cum sunt transportate mai ales dacă este cald
  • Conserve de peste sau carne, nu în cantitaţi industriale
  • Preparate din carne uscată sau afumată, cu mare atenţie la salamuri care trebuie consumate rapid
  • Diferite legume cum sunt ardeiul gras sau gogoşarii
  • Mixuri de alune, fructe confiate, arahide, nuci, miez de seminţe de floarea soarelui, caju, fistic etc.
  • Semipreparate: supe, ciorbe, fulgi de cartofi, fasole (care se prepară foarte uşor cu ajutorul unui arzător)

Trebuie să ştii că o masă neinspirată, pe parcursul traseului, nu va face decât să-ţi stoarcă energia şi nu te va ajuta să-ţi duci la bun sfârşit tura. Câteva sandwich-uri în rucsac sunt suficiente pentru o tură scurtă, mai ales dacă la mijlocul traseului ai de gând să te opreşti la o cabană unde poţi servi o masă. Dacă tura ta este de mai multe zile, planifică-ţi mesele de acasă, astfel poţi fi sigur că nu cari prea multă mâncare cu tine până în varful muntelui şi înapoi.

2. Trebuie să te gândeşti la o soluţie energizantă pentru momentele critice

 

Un plus de energie la momentul potrivit este esenţial, mai ales dacă sunt condiţii meteo nefavorabile. Tablete de glucoza sau ciocolată, câteva boabe de cacao sau un ceai puţin îndulcit şi cald din termos pot fi reconfortante. Funcţionează foarte bine în acest caz şi batoanele energizante, consumate de sportivi la maratoane sau doar puţină miere. Ai grijă totuşi dacă consumi prea multe energizante, acestea te pot deshidrata sau te pot împinge către un efort prea mare.

Rămâne ca tu să hotăraşti care este soluţia care funcţionează mai bine pentru tine dar evită sub orice mod alcoolul. Acesta te va deshidrata, reducându-ţi nivelul de energie disponibil, şi va relaxa muşchii, supunându-te riscului unor accidente.

3. Ai grijă să fii bine hidratat indiferent de traseu

 

Nu subestima nevoia de apă a organismului chiar şi iarna, de aceea trebuie să te asiguri că ai mereu la tine suficientă. Lipsa de apă se poate transforma rapid într-o stare de disconfort şi îţi poate afecta chiar agilitatea, conducând la mici accidente.

Dacă traseul tău durează mai multe zile ar trebui să verifici harta montană pentru eventuale izvoare, de la care să-ţi alimentezi termosul sau bidonul cu apă. În caz că distanţa dintre izvoare este foarte mare ar trebui să fii conştient de faptul că îţi trebuie un recipient mai mare (1l sau chiar 2l). Atenţie totuşi pentru că nu orice apă, aparent curată, de izvor este potabila! Sunt multe locaţii semnalizate, atât pe hartă cât şi în preajma izvorului, unde riscul infestării cu paraziţi sau bacterii este serios. Energizează-te doar cu apă de la izvoarele care au recomandare ca fiind potabile.

4. Dozează-ţi efortul

 

Bete Fizan
Bete Fizan

Mersul pe munte nu trebuie să fie mereu o competiţie, dar totuşi, ritmul este foarte important pentru a face faţă oricărei provocări. O mare parte a începătorilor, care îşi dozează greşit energia şi ritmul, tind să renunţe la parcurgerea traseului. În acest caz, corpul termină rapid glucidele din sânge în timpul efortului, creând senzaţia de extenuare, lucru greu de recuperat chiar şi cu energizante.

Mersul pe munte, diferă de mersul zilnic în oraş, de aceea trebuie să utilizezi beţele de trekking pentru a avea mai multă stabilitate. Beţele te ajută şi la menţinerea unui anumit ritm, efectul final fiind menţinerea constantă a nivelului de energie necesar.

Rezervele de energie conservate prin menţinerea ritmului vor face oboseala mult mai uşor de suportat. Poţi recupera energia şi prin planificarea pauzelor, fără însă a exagera cu opririle îndelungate.

5. Echipează-te corespunzător pentru traseu

 

Pregătirea echipamentului specific, de la îmbrăcămintea adecvată până la accesoriile care să îţi facă traseul mai accesibil, este iarăşi foarte importantă.

action_02_lioneldaudetÎn primul rând trebuie să fii conştient de efectele mediului înconjurător asupra organismului tău şi prin aceasta asupra performanţelor tale. Spre exemplu, alegerea îmbrăcămintei conform principiului foilor de ceapă, te poate ajuta la menţinerea ritmului, chiar şi atunci când vremea se încălzeşte.

Pe de altă parte, să fii insuficient echipat te poate expune frigului, organismul pierzând rapid energia necesară efortului. Nu uita acasă o jachetă din windstopper sau o foiţă impermeabilă, asta pentru că cele mai puternice forţe ale naturii sunt vântul şi ploaia. Ai grijă să nu îngheţi dar nici să mori de cald.

Pentru a conserva energia outdoor trebuie să ai la îndemână şi tot echipamentul necesar parcurgerii traseului. De exemplu nu are rost să pleci pe un traseu pe care zăpada este de 1 m fără să ai la tine rachetele de zăpadă sau nu poţi parcurge un traseu de creastă cu gheaţă fără să ai colţari şi piolet. Fără aceste echipamente, care să-ţi uşureze munca depusă pentru a înainta, energia ta se va consuma repede şi mai devreme sau mai târziu vei fi nevoit să renunţi.

În acelaşi timp, trebuie să fii conştient de echipamentul montan esenţial la fiecare tură, asta pentru a nu căra prea mult în rucsacul tău. A încărca rucsacul de 60 de litri cu echipament inutil pentru o drumeţie de o zi nu va face decât să îţi diminueze randamentul. Alege rucsacul potrivit şi dimensionează corect încărcătura dată de echipament pentru turele tale şi poţi fi sigur că vei avea mereu suficientă energie pentru traseu.

Nu vei abandona planurile tale pentru drumeţiile la munte dacă vei respecta aceste 5 sfaturi, care îţi vor aduce un plus de energie atunci când ai nevoie. Intră online pe MaiaOutdoor.ro şi vezi de oferte ţi-am pregătit pentru echipamentul necesar.

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro

Lasă un Comentariu