Află din acest articol de ce ar trebui să utilizezi mai des ochelarii de soare.

Ochelari de soare
Ochelarii de soare JULBO

Toţi suntem mai mult sau mai puţin conştienţi de utilitatea ochelarilor de soare, dar de multe ori evităm să îi purtăm sau chiar îi lăsăm acasă dacă vremea nu este însorită. Trebuie să ştii că e important să alegi cu grijă perechea de ochelari de soare potrivită sportului pe care îl practici, asta pentru că există mai multe categorii, fiecare cu elemente specifice activităţii practicate. Există mai multe motive pentru care ar trebui să alegi cu atenţie ochelarii de soare şi să îi ai mereu la îndemână, mai ales dacă practici sporturi outdoor.

1. Pentru protecţia contra radiaţiilor UV

În momentul în care practici ciclism, sporturi de iarnă, alpinism sau faci doar drumeţii în aer liber, indiferent de anotimp, este foarte importantă protecţia împotriva razelor ultraviolete, asta datorită faptului că ele îţi pot afecta vederea. Ochelarii cu protectie UV mare sunt recomandaţi pe tot parcursul anului, chiar şi în zilele înnorate, mai ales în zonele de altitudine, acolo unde indicele de radiaţii ultraviolete poate fi periculos de mare.

Pentru a proteja ochii de soare ochelarii trebuie să absoarbă majoritatea radiaţiilor UV (UVC, UVB şi UVA). Copii au nevoie de atenție specială în acest caz, deoarece ochii lor au o sensibilitate mai mare, permițând astfel să ajungă cu până la 70% mai multă lumină pe retină decât la adulți. Sunt recomandate, atât pentru copii cât şi pentru adulţi, ramele care înconjoară bine ochiul şi creează o mai bună vizibilitate, indiferent de sportul practicat.

Goggle Polarized.png
Goggle Antares Polarized

Alegeţi ochelari cu factor de protecţie S2 şi S3, pentru toate sporturile outdoor (ciclism, ski, trekking, outdoor running). Dacă practicaţi alpinism de altitudine atunci trebuie să mergeţi către lentile cu protecţie mare (factor S3 – S4), asta pentru că zăpada şi aerul rarefiat de la altitudine pot amplifica efectele radiaţiilor.

Pentru a mări vizibilitatea în timpul mersului pe bicicletă sunt recomandate lentilele din categoria S3 maxim, care nu afectează câmpul vizual atunci când trecem rapid de la lumină excesivă la umbră.

Maia Outdoor vă recomandă ochelarii de soare Goggle ANTARES, cu lentile polarizate care furnizează o mai bună protecție contra luminii reflectate pe asfalt, apă sau obiecte. Datorită protecţiei lentilelor şi ramelor din policarbonat, foarte uşoare, vă puteţi simţi în siguranţă indiferent de traseul ales.

2. Pentru protecţia contra prafului, noroiului şi pietrelor

 

Ochelari ciclism Goggle

Prea puţini sunt conştienţi de necesitatea protecţiei ochilor contra particulelor fine de praf, a pietrelor sau chiar a noroiului. Diferite sporturi outdoor oferă o mare expunere la aceste particule, iar protecţia ochilor este foarte importantă în acest caz.

Pe lângă lentila cu protecţie solară, şi dimensiunea sau forma sunt foarte importante, mai ales în cazul sporturilor care presupun mişcare continuă. Datorita designului sportiv, ochelarii Goggle Lynx, asigură o protecţie suplimentară ochilor şi tu poţi fi sigur că nu vei fi nevoit să abandonezi cursa. Mai mult, ramele acoperă foarte bine întreaga suprafaţă a ochilor şi sunt realizate dintr-un material special (TR-90 GRIMALID), foarte uşor şi rezistent.

3. Pentru protecţia contra zăpezii şi a apei

În sezonul de iarnă atunci când eşti la schi sau snowboard, nu uita de protectia ochilor contra zăpezii. Fixarea cât mai bună a ochelarilor fără a lăsa spaţii prea mari între lentile şi faţă vă poate oferi o protecţie foarte bună chiar şi în cazul unei căzături.

Astfel, ochelarii Goggle Ayura au un design special pentru sporturile de iarnă şi beneficiază de un sistem suplimentar de spumă, plus o bandă elastică pentru fixarea pe faţa purtătorului.

4. Pentru protecţia contra vântului

 

julbo-sherpa-lentes-para-alpinismo-o-escalar-montana-3555-MLM4316404321_052013-O
Julbo Sherpa

La capitolul aerodinamică, în sporturi precum ciclismul, în care viteza atinsă este mare, protecţia contra vântului este extrem de importantă întrucât afectarea ochilor poate fi ireversibilă. În acest caz atât lentilele cât şi ramele au o formă aerodinamică, tocmai pentru a proteja ochii de efectele vântului puternic.

Mai mult, în sporturi de altitudine cum este alpinismul, datorită temperaturilor extrem de scăzute şi a expunerii prelungite la vânt, ochelarii au nevoie pe lângă design aerodinamic şi de un sistem de paravânt lateral. Julbo Sherpa este un model de ochelari din categoria alpinism care beneficiază de lentile cu factor mare de protecţie si un sistem de paravânt lateral din piele.

5. Pentru protecţia contra şocurilor iminente

 

Forma ergonomică a ramelor aduce pe lângă confort la purtare îndelugată şi o protecţie a ochilor în cazul unui impact. Poate cea mai importantă funcţie a ochelarilor pe lângă protecţia UV, este protecţia adusă ochilor în cazul impactului cu o creangă pe care nu ai observat-o sau alte obiecte.

Ochelari pentru alpinism

Alege mereu ochelarii cu lentile şi rame din materiale foarte rezistente care te pot asigura că nu se vor rupe uşor în cazul unui impact. Goggle Warrior au o construcţie completă din policarbonat, material uşor dar foarte rezistent la şocuri. Ochelarii au lentilele interschimbabile, toate din policarbonat, lucru care le conferă o rezistenţă mare şi la zgârieturi sau crăpare.

Poţi practica sportul preferat în siguranţă dacă ai o pereche de ochelari de soare speciali care să-ţi ofere protecţia necesară. Există mai multe tipuri de ochelari cu funcţii specifice fiecărei activităţi, rămâne doar să alegi modelul potrivit dintr-o gamă variată de la Goggle şi Julbo. Vino să îi probezi direct în magazinul Maia Outdoor din Piatra Neamţ sau intră OnLine la categoria ochelari de soare, să analizezi toate caracteristicile.

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro

Lasă un Comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.