Ce pereche de bocanci să aleg?

0
987

Îți dorești o pereche de bocanci dar nu știi ce să alegi? Maia Outdoor ți-a pregătit un mic ghid pentru alegerea perechii potrivite.

Cum alegi perechea potrivita de bocanci

Pentru pasionații de ture montane bocancii reprezintă poate cea mai importantă parte a echipamentului. Fără o pereche adecvată, o simplă drumeție poate lăsa semne dureroase și un disconfort pe măsură. De aceea alegerea “perechii perfecte” poate fi ceva mai complicată. Sunt atât de multe opțiuni pe piață încât te poți rătăci ușor printre modele, producători sau game de bocanci. Maia Outdoor îți oferă câteva sfaturi care să te “ghideze” mai ușor către perechea potrivită stilului tău.

Părțile componente ale unui bocanc

Ce bocanci sa aleg
Elementele componente ale unui bocanc

 

  • Talpa exterioară (Outsole) – partea cea mai de jos a bocancului, cea care intră în contact cu solul și oferă aderență. Construcția tălpii poate fi diferită și de aceea e important să cunoști tipul de traseu pe care vei merge.

DE REȚINUT – o talpă cu rizuri/ adâncituri mai mari e recomandata pentru trasee cu pământ/noroi iar una mai puțin rizată pentru stânca sau zone uscate.

  • Talpa intermediară (Midsole) – parte mai puțin vizibilă a tălpii dar extrem de importantă în construcția bocancului. Este zona dintre talpa exterioară și partea superioară a bocancului, responsabilă pentru flexibilitatea și amortizarea șocurilor.

DE REȚINUT: O talpă mai flexibilă se recomandă pe traseele ușoare și plimbări în timp ce o rigiditate mai mare te ajuta în turele mai solicitante cu teren mixt.

  • Partea superioară (Upper) – cea care oferă protecție și suport piciorului și gleznei. Intră în contact direct cu agenții externi și de aceea este recomandat să fie impermeabilă și respirabilă. Partea superioară poate fi din material sintetic sau piele.
  • Căptușeala (Liner) – o membrană suplimentară la interiorul părții superioare care oferă un plus de protecție la apă. Uneori aceasta membrană suplimentară poate reduce din respirabilitatea bocancului.

Cum alegi perechea de bocanci în funcție de activitate

 

Alegerea unei perechi de bocanci pleacă în primul rând de la tipul de activitate/ traseu practicat.

Alege bocancii in functie de activitate

  • Plimbările în parc sau pe poteca dreaptă vor fi mult mai confortabile cu o încălțăminte mai flexibilă. Chiar și o pereche de semighete sau papuci de mers îți vor fi comozi dacă traseul nu este unul solicitant.
  • Drumețiile montane pe terenuri mixte și hiking-ul vor avea nevoie de un bocanc mai robust, cu o talpă intermediară mai rigidă care să limiteze flexarea și o parte superioară mai stabilă care să fixeze piciorul și glezna
  • Pentru alpiniștii care își doresc ceva intermediar, între bocanc și espadrilă de cățărat sunt recomandate așa numitele încălțări Approach ce oferă mobilitate și în același timp aderență

Ai găsit bocancii? Asigură-te că îți vin perfect

 

Dacă ai găsit perechea de bocanci care se încadrează cel mai bine profilului tău – tip de activitate, sezon, buget și preferințe atunci următorul pas este să te asiguri că aceștia se așează perfect pe picior. Pentru experiențe cât mai plăcute și numai amintiri frumoase de pe traseu iată câteva trucuri cum poți face cea mai bunî alegere:

  • Momentul zilei – dacă nu știai piciorul se umflă pe parcursul zilei și ceva mai mult în zilele de vara. Așa că, în funcție de momentul încălțării nu uita să iei în calcul și o marjă de confort.
  • Șoseta potrivită – atunci când probezi o pereche de bocanci e recomandat să ai cu tine o șosetă pentru trekking pentru a simți cât mai bine gheata pe picior. Șosetele de trekking au de cele mai multe ori o talpă dublată și sunt ceva mai groase decât șosetele casual.
  • Marja de confort – pe lângă picioarele umflate, care au nevoie de spațiu pentru confort, urcarea și coborârea pe traseu pot determina mișcarea piciorului în interior – și de aici nevoia de spațiu
Cum te asiguri ca bocanci se potrivesc
Cum te asiguri că bocanci se potrivesc

UN SFAT UTIL: Dacă nu ești sigur cât spațiu să lași la interior, lățimea unui deget arătător ar trebui să fie suficientă (împinge piciorul până la vârf și măsoară astfel distanța la călcâi); sau scoate branțul din interior și  suprapune piciorul ca și cum ai fi încălțat – în partea din față trebuie să ai aceeași lățime de 1 deget.

  • Leagă șireturile – dacă nu legi șiretul în momentul în care probezi nu îți vei putea da seama exact cum se fixează piciorul. Așează și limba bocancului în zona de mijloc și închide bocancul complet.
  • Fă câțiva pași – pentru a vedea exact cum se comportă bocancul. Mișcă degetele în interior, flexează stânga-dreapta pentru a vedea cum se fixează piciorul și dacă nu te jeneează.

Bocanci 100% impermeabili?

 

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei perechi de bocanci este impermeabilitatea. Astfel mai toate modelele ar trebui să aibă cât de cât rezistență la apă.

Bocanci 100% impermeabili?
Crește impermeabilitatea cu soluții speciale

Impermeabilitatea 100% nu poate fi garantată la nici o pereche, mai ales dacă mergi mult prin apa. Majoritatea modelelor au însă o membrana care asigură o protecție suplimentară. În general bocancii din piele au o rezistență mai bună la apă decât cei sintetici.

Poți spori rezistența la apă curățând bocancii cu produse specifice și aplicând periodic soluții speciale de impermeabilizare. De asemenea poți purta parazăpezi împiedicând astfel apa să pătrundă în bocanci.

REȚINE că membranele impermeabile pot diminua respirabilitatea. Alege membranele care asigura și respirabilitate, ca de exemplu Gore-Tex. În sezonul cald poți renunța la membrană pentru a spori ventilația.

Piele sau sintetic?

 

Așa cum am menționat mai sus bocancii din piele sunt în general mai bine rezistenți la apă, dar sunt mai puțin respirabili. De asemenea trebuie să ști că bocancii din piele au o greutate mai mare și timpul de acomodare poate fi un pic mai lung.

O pereche de bocanci din piele te poate costa mai mult dar, în același timp va fi mai durabilă și îți va oferi suport pe traseele mai dificile. Pentru turele ușoare, plimbările în natură opțiunea sintetică se încadrează perfect.

Bocanci din piele sau sintetic?

Recomandarea MAIA OUTDOOR: alege-ți perechea de bocanci și în funcție de sezonul în care mergi în drumeții iar dacă ești un montaniard activ atunci îți recomandăm 2 perechi de bocanci – una mai rigida și mai robustă pentru sezonul de iarnă și una mai light pentru celelalte 3 sezoane.

Te așteptăm cu mai multe sfaturi și modele în magazinul Maia Outdoor. De asemenea ne găsești și online pentru detalii și întrebări.

Spor la cumpărături și numai cărări cu soare!

Maia Outdoor

Articolul precedentBate Toaca 2017
Articolul următorOutDoor Industry Award – Oscarurile industriei oudoor
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu