Bete de Trekking sau Piolet iarna !?

1
800

Post 10.12.2015

Daca va intrebati care este alegerea buna (Bete sau Piolet !?) pentru sezonul de iarna, o sa incercam sa va lamurim in acest articol. In primul rand sa lamurim ce sunt betele de Trekking si la ce folosesc.

Untitled design.png
Fizan Compact

Bețele de trekking sunt sunt varianta modernă a băţului gasit prin pădure (toiagul care probabil a aparut o data cu ciobanii) utilizat pentru a usura de multe ori deplasare pe teren accidentat. Betele au devenit in scurt timp o parte esențială a echipamentului de munte atunci când porniți într-o drumeție pe munte, indiferent de sezon, dar mai ales daca traseul este parcurs cu ceva greutate in spate, ele ajutand la stabilizarea greutatii si mentinerea posturii corecte a corpului.

Acestea sunt extrem de utile si iarna la coborare, ajută foarte mult la protejarea genunchilor si ofera o stabilitate mai mare in cazul in care traseul este alunecos. Betele sau batul (caci pot fi folosite si in varianta singulara) sunt foarte utile si la traversări mai delicate pentru a oferi un plus de siguranta. Betele telescopice pot fi folosite si petru ski de tura sau ski de coborare, avantajul lor fiind posibilitatea de reglare in functie de inaltime.

Betele de trekking sunt in general din Aluminiu sau Carbon (care in functie de compozitie defineste greutatea) si sunt telescopice din 2 sau 3 segmente, pentru a putea fi reglate in functie de necesitati. Noi recomandam reglajul betelor astfel incat cotul sa formeze cu bratul un unghi de 90 de grade atunci cand mergem pe teren drept, iar la urcare trebuie să fie mai scurte, respectiv la coborâre mai lungi. In acelasi timp la coborare fii atent sa NU ai mâna în bucla curelei astfel, dacă se întâmplă cumva să cazi, eviţi riscul să-ţi fracturezi mana.

Daca sunt utilizate corect betele de Trekking isi fac bine treaba iarna si sunt un accesoriu extrem de util care confera siguranta in deplasare, asa ca daca pleci pe munte NU UITA sa le ai pe rucsac. La magazinul Maia Outdoor gasesti o gama variata de bete de trekking, cu greutati diferite (cele mai usoare fiind FIZAN COMPACT cu 158 grame) recomandate pentru diferite activitati.

category-sport-lampe-performance_jon-griffith
Piolet Camp

Pioletul, sau cel putin cateva variante primare ale lui, a aparut in alpinismul de iarna cam prin 1875, fiind utilizati impreuna cu coltarii de ghizii montani pe post de sprijin, pentru traversarari dificile, sau pe post de frană si ancoră. Cel mai important, cand e vorba de piolet, este sa stii sa-l utilizezi prompt si corect pentru franare sau oprire in caz de alunecare pe o panta de zapada inghetata. De acceea pioletul se utilizeaza numai cu o instruire prealabila si numai in cazul in care traseul parcurs necesita acest lucru, altfel pot aparea accidente grave. In magazinul Maia Outdoor gasesti mai multe modele de piolet adaptate pentru ultizarea in diferite conditii (alpinism / catarare pe gheata / alpinism de altitudine / schi-alpinism).

Deci in final raspunsul este “Si beţe şi piolet !” daca traseele parcurse contin atat portiuni antrenante cat si portiuni de aproching. Nu uita cat de importanta este pregatirea tehnica atunci cand vine vorba de traseele de alpinism.

Black Friday la Maia Outdoor

 

 

 

 

Articolul precedentLa ce mai e bun Polarul pe munte !?
Articolul următorConfortul in bocancii de iarna
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

1 COMENTARIU

  1. […] Gheaţa sau zăpada îngheţată pot fi o provocare şi pe traseele mai uşoare, de aceea trebuie să fii mereu pregatit. Tot pentru siguranţă poti folosi beţe de trekking sau chiar un piolet. Pentru mai multe informaţii legat de alegerea buna citeşte şi articolul precedent: https://maiaoutdoor.ro/blog/bete-sau-piolet-iarna/ […]

Lasă un Comentariu