Maia Outdoor îți oferă un scurt ghid dacă te pregătești să parcurgi primul tău traseu de Via Ferrata.
Via Ferrata provine din limba italiană și s-ar putea traduce exact prin expresia “drum de fier” sau “iron way” în limba engleză. Via Ferrata este de fapt un traseu montan echipat cu șufe metalice, trepte de fier și alte ancore, spre exemplu poduri suspendate sau traverse. Acesta permite turiștilor mai puțin experimentați în alpinism să parcurgă trasee expuse, pereți verticali și să ajungă pe vârfuri în siguranță.
Scurt istoric
Primele tentative de amenajare a traseelor datează din 1492, dar am putea spune că Via Ferrata s-a născut în Alpi în 1880 când ghizii montani din Madonna di Campiglio – Dolomiți au amenajat primele trasee pentru clienții lor. Primul Război Mondial a dus la amenajarea mai multor trasee în Alpi ce au permis trupelor traversarea porțiunilor grele din munți.
Astăzi latura turistică este cea care beneficiază de Via Ferrata. Activitatea este una accesibilă tutruror, existând trasee cu diferite grade de dificultate. amenajate corespunzător.
Echipamentul de Via Ferrata
Pentru parcurgerea în siguranță a traseelor expuse și a pereților verticali, pe lângă amenajarea traseului cu șufe și trepte, fiecare turist trebuie să poarte un echipament adecvat traseelor de Via Ferrata. Acesta este compus din:
- Ham de alpinism – cu ajutorul căruia te asiguri, împreună cu lonja, de traseu; îți asigură oprirea în cazul unei căderi.
- Lonja sau kit-ul de Via Ferrata – cea mai importantă parte a echipamentului – formata din 2 carabine cu siguranță automată, o lonja în forma de Y și mecanism de absorbție a șocurilor. Cu ajutorul celor două carabine te asiguri permanent de șufa metalică a traseului.
- Casca – te protejează de eventualele căderi de pietre ce pot apărea pe versanții abrupți
- Mănuși Via Ferrata – special create pentru aceasta activitate, îți protejează mâinile de cablul rece și eventuale așchii, îți oferă aderență.
- Încălțămintea – pentru traseele de Via Ferrata, chiar și pe cele cu un grad redus de dificultate ai nevoie de bocanci cu talpă aderentă și cu o rigiditate mai mare. Cu bocancii cu o talpă moale și flexibilă vei obosi mai repede și în plus poți simți disconfort stând pe treptele de metal. De asemenea un bocanc cu o tăietură mai înaltă este recomandat pentru protecția gleznei.
AVERTISMENT: nu porni niciodată pe un traseu de Via Ferrata fără echipamentul adecvat sau cu unul improvizat.
La Maia Outdoor găsești toate articolele necesare echipamentului de Via Ferrata sau kit-ul complet. Iar dacă îți dorești să testezi pentru început aceasta activitate îți putem închiria echipamentul complet.
Primii pași pe Via Ferrata
Planifică-ți traseul de Via Ferrata exact ca una din drumețiile montane. Echipează-te corespunzător, pe lângă echipamentul minim necesar și nu te uita să te informezi despre starea vremii. Dacă ești începător asigură-te ca traseul ales este unul pe nivelul tău sau cel mai bine începe cu ceva mai ușor.
IMPORTANT de știut înainte de a porni pe traseu:
- Via Ferrata presupune porțiuni cu zonă expusă – te afli la o înalțime mare, lipit de peretele de stâncă și cu un gol mare sub tine; astfel de trasee nu se recomandă dacă ai rău de înalțime
- “Circulația” pe traseele de Via Ferrata se desfășoară într-un singur sens (în majoritatea cazurilor); astfel, înainte de a începe traseul asigură-te ca îl poți finaliza, coborârea este mult mai dificila și în plus îi poți deranja și pe ceilalți
- Roagă o persoană cu experiență sau ghidul tău să verifice dacă ți-ai montat și ajustat corect echipamentul.
Mai jos regăsești și o clasificare a traseelor de Via FerrataȘ
A – UȘOR – Un traseu ușor, foarte puțin expus cu mai multă potecă
B – MEDIU – Trasee mai lungi cu zone expuse dar care nu necesită o rezistență fizică mare, câteva porțiuni cu șufe
C – DIFICIL – Trasee cu porțiuni mari expuse, surplombe care necesită o bună condiție fizică și rezistență
D – FOARTE DIFICIL – Trasee ce necesită foarte bune aptitudini tehnice, rezistență sporită și forță în brațe; nerecomandat celor care au frica de înălțimi
E – EXTREM DE DIFICIL – Pe lângă aptitudinile tehnice și rezistența fizică mare, aceste trasee sunt create pentru a testa la limită capacitățile. Segmentele cu dificultate E sunt marcate cu “Pericol” la început
Info util: traseul de Via Ferrata Wild Ferenc deschis recent în Cheile Bicazului are nivel de dificultate C/D
Dacă ești echipat și hotărât să pornești pe traseu iată cum procedezi:Cum înaintezi pe traseul de Via Ferrata
- pentru început îți fixezi ambele carabine de șufa metalică (foto 1)
- pornești urcarea și după câțiva metrii vei întâlni un nod unde șufa metalică este fixată de stâncă; la acest punct urmează să îți treci carabinele la următorul segment.
- desfaci prima carabină și o atașezi de următoarea porțiune de șufă (foto 2); abia după ce prima carabina este fixată o desfaci și pe a două și o poziționezi după nod (foto 3)
ATENȚIE: Carabinele se transferă una câte una pe următorul segment. NICIODATĂ nu se desfac ambele carabine – în acel moment rămâi fără asigurare.
- se escaladeaza pe trepte sau pe stâncă (după caz) ținându-te de șufă până la urmatorul nod, când procedezi la fel cu carabinele
- asigură-te că faci schimbul de carabine în dreptul nodului pentru a nu fi nevoit să cobori
Alte sfaturi:
- păstrează o distanță corespunzătoare față de persoana din fața ta; în general o singură persoană se află pe un segment de șufă pentru a nu apărea dificulăți la urcare sau în cazul unei căderi
- întotdeauna carabinele aflate pe segment trebuie să fie în fața mâinii
- dacă ai desprins o piatră anunță strigând tare “piatră”
- în caz ca auzi strigandu-se “piatră” ține capul în piept și nu te uita în sus
De ce să mergi pe Via Ferrata
Echipa Maia Outdoor a testat recent primul traseu de Via Ferrata inaugurat în apropiere. Este traseul omagial deschis în memoria lui Wild Ferenc, cățărător român și autorul singurului topo al Cheilor Bicazului. Ne-am gândit să îți împărtășim din experiența noastră și prin câteva imagini care sunt beneficiile acestui tip de aventura.
- Traseele sunt bine amenajate.
- Ești mereu în siguranță.
- Perspectiva este una spectaculoasă.
- Poți trăi o experiență plină de adrenalină fără nici un risc. Experiența este una deosebită și cu siguranță vei dori să testezi și alte trasee.
Te așteptam la Maia Outdoor cu echipamentul complet de Via Ferrata, fie că vrei să îl achiziționezi sau să îl închiriezi pentru început dar și cu mai multe impresii despre traseul parcurs.
Cat e pretul pentru inchirierea echipamentului ?
Cum se poate ajunge la punctul de inceput al traseului ?
Cu stima,
Silviu
Buna Silviu,
Echipamentul pentru Via Ferrata il poti inchiria de la Maia Outdoor. Pretul este de 40 Ron/zi. Pentru disponibilitate sau rezervari ne poti suna la 0732.004.004.
Pentru a ajunge la traseu pornesti din parcarea hotelului Lacu Rosu – pe traseul catre Suhard (urci drumul forestier) si la sfarsitul drumului ai indicator catre traseul Wild Ferenc. Traseul este bine marcat.
Multumesc
Ce se intampla cu lonja elastica daca cazi? Se mai poate folosi?
Salut Marius,
In situatia in care ai cazut, lonja mai poate fi folosita pana la finalizarea traseului. Din motive de siguranta este recomandat sa o schimb pentru urmatoarea utilizare.
Multumesc MaiaOutdoor pentru acest ghid de via ferrata, care pentru mine si prietenii mei s-a dovedit a fi foarte util. Am reusit sa parcurgem cu succes traseul Wild Ferenc din Cheile Bicazului. Sunt sigura ca produsele pe care le vom cumpara pe viitor din magazinul dumneavoastra sunt alese de niste oameni ce impartasesc aceeasi pasiune pentru munte ca si noi, oameni care ne vor oferi tot suportul tehnic de care avem nevoie pentru a le folosi in siguranta pe munte.