10 secrete despre lâna Merino

2
2635

Află toate secretele lânii Merino pentru o iarnă fără griji.

Afla totul despre lana Merino
Afla totul despre lana Merino

Nu miroase, este confortabilă pe piele, îți oferă căldură când este frig sau răcoare când temperatura crește. Iată doar câteva dintre beneficiile lânii Merino, dar care sunt secretele acestei fibre? Maia Outdoor îți dezvăluie câteva caracteristici ale acestei țesături de-a dreptul revoluționare.

1. Un strat pentru orice sezon

Oile din rasa Merino sunt “îmbrăcate” vara cu un strat de lână cu foliculi ușori, subțiri și respirabili care fac temperaturile ridicate mai ușor de suportat. Iarna acestea au lână cu firul mai lung și mai încrețit ce crează o barieră termică și le protejează de frig.

Același sistem este aplicat și în cazul echipamentului outdoor. Un strat mai subțire aproape de piele respirabil (cu o grosime de până la 150 gr) și, la nevoie, încă un strat mai gros (peste 200 gr) pentru protecție termică. O fibră naturală, precum lâna, respiră, nu reține umezeala și în plus are capacitatea de a neutraliza mirosurile neplăcute.

2. Cea mai confortabilă fibră

Articolele din lână sunt cunoscute pentru proprietățile lor izolatoare. Mulți însă evita aceasta fibră de frica senzației neplăcute la contactul cu pielea sau mâncărime. Nu și în cazul articolelor cu lână Merino. Aceasta are o structură vălurită cu aprox. 40 de ondulații pe centimetru pătrat. În aceste ondulații se regăsesc mici camere ce rețin aerul cald generat de corp.

În plus, tot datorită structurii ondulate punctele de contact cu pielea sunt mai reduse și de aici și senzația mai plăcută la purtare. Cu cât mai puțin contact direct cu materialul cu atât mai mică este pierderea de căldură.

3. Lâna Merino și la temperaturi ridicate

 

Articolele cu lana Merino sunt excelente si in sezonul cald
Articolele cu lână Merino sunt excelente și în sezonul cald

Lâna are capacitatea de a regla umiditatea și în acest fel ajută la păstrarea temperaturii constante a corpului. Față de alte materiale, care doar lăsă umezeala să treacă, lâna Merino absoarbe apa de pe piele și o transferă mai departe. Ea poate reține apă până la 30% din greutatea ei înainte de a apărea senzația de umiditate.

Astfel chiar și în condiții de temperatură ridicată, când corpul nostru elimină mai multa apă, lâna îți poate oferi o senzație de piele uscată și nu permite supraîncălzirea.

4. Oferă căldura chiar și udă

 

Una din caracteristicile deosebite ale lânii Merino este capacitatea acesteia de a oferi căldură chiar dacă fibra s-a udat. Acesta folosește umiditatea pentru a genera căldură. Procesul se desfășoară, la nivel molecular, până când fibrele sunt saturate cu apă.

Față de alte fibre sintetice, care pierd căldură când sunt ude, lână generează căldură atât timp cât poate absorbi umiditate.

Un sfat util: pentru a maximiza protecția termică asigură-te că articolele din lână sunt complet uscate când le îmbraci. Chiar și articolele de schimb din rucsac le poți proteja de umiditate păstrându-le într-o pungă de plastic.

5. Nu ai grija mirosurilor neplăcute

Firul de lână are o structura solzoasă, asemeni unui acoperiș, care împreună cu lanolina regăsită în interior previne apariția și dezvoltarea bacteriilor, răspunzătoare pentru mirosurile urate. Microorganismele nu se pot “așeza” și înmulți pe acest tip de fibră, spre deosebire de cele sintetice, cu firul neted.

Transpirația generată de corpul nostru nu are miros. Astfel cu cât aceasta este abosrbită mai repede de pe piele și eliminata, nu dezvoltă bacterii. Îmbrăcămintea din lână este mult mai eficientă în păstrarea pielii uscate și implicit a reducerii mirosurilor.

6. Acordă-i ingrijirea de care are nevoie

Curata lana Merino cu produse speciale
Curata lana Merino cu produse speciale

Cea mai frecventă întrebare a posesorilor de articole din lână este “pot spăla la mașina?” Lâna Merino este o fibră naturală, și într-un anumit procent are capacitatea de auto-curățare, de aceea poți purta produsul în mai multe ture fără spălare. Este recomandat totuși să faci pauze de cel puțin o zi între purtări pentru a permite firelor să îți recapete elasticitatea.

O metodă eficientă de curățare este aerisirea articolelor, chiar și într-un mediu ușor umed. Vaporii de apă din aer au rolul de a scoate murdăria și mirosurile neplăcute din țesătură. Dacă spălarea nu poate fi amânată atunci este recomandată mai degrabă spălarea manuală. Lâna undă este mai sensibilă la fricțiune și poate fi distrusă.

7. Lâna Merino și mașina de spălat

Articolele produse astăzi au caracteristici speciale ce permit o îngrijire mai ușoară, chiar și în mașina de spălat. Întotdeauna trebuie respectate instrucțiunile de curățare menționate de producător.

Asigură-te că folosești detergenți speciali, ce nu conțin plastifianți sau alte enzime ce ar putea distruge firul. Nu folosi niciodată clor sau balsamuri, lâna Merino nu poate fi mai moale de atât.

În plus fii atent la temperatura de spălare și nu usca produsul la mașina. Întotdeauna echipamentul outdoor se usucă într-un mediu bine aerisit și așezat pe un umeraș sau o suprafață dreaptă.

8. Base, mid și outer layer într-un mix perfect

 

Ortovox Guardian Shell cu lana Merino
Ortovox Guardian Shell cu lana Merino

Lâna Merino este inclusă astăzi nu doar în stratul de corp ci și în stratul termic și chiar în stratul hardshell exterior. Marii producători au optat pentru un mix de fibre naturale cu cele sintetice pentru articole funcționale, cu plus de confort și rezistență.

Dacă partea de base layer își păstrează procentajul de 100% lână la nivelul celorlalte straturi mix-ul de fibre continuă. Pe lângă Merino articolele au lycra sau elastan pentru o fixare mai bună, Tencel pentru un efect de răcoare, polyester sau alte fibre. ORTOVOX a laminat lâna merino de gecile și pantalonii hardshell pentru extra confort și protecție la apă.

Maia Outdoor îți recomandă articolele ORTOVOX – prezenți pe piață de peste 30 de ani cei de la Ortovox sunt inovatorii utilizării lânii Merino în toate articolele vestimentare.

9. Alte beneficii

Pe lângă cele deja menționate, trebuie să știi că lâna merino are proprietăți ignifuge – față de fibrele sintetice nu trebuie să îți faci griji dăcă stai mai aproape de foc. Desigur până la un anumit nivel. De asemenea fiind o fibră naturală are și proprietăți anti-statice.

Lâna Merino îți asigura nu doar confort termic ci și protecție UV. În funcție de grosimea articolului poate avea un factor de protecție UV până la 50.

10. Poate avea și dezavantaje?

Lâna este o resursă 100% naturală, regenerabilă și biodegradabilă. Oile ne oferă lână de doua ori pe an. Datorita proprietăților ei – eficiență termică, auto-curățare este și prietenoasă cu mediul. Nu necesită tratamente chimice sau curățare frecventă.

Lana Merino
Marii producatori aleg lana Merino de la ferme certificate

Totuși lâna 100% Merino folosită de marii producători provine de la ferme certificate unde oile au parte de tratamente speciale, non-invazive. Lâna și articolele acestor producători au garanția calității și a “exploatării” conforme acest lucru fiind reflectat uneori și în preț. Investiția într-un echipament cu Merino este însă compensată în scurt timp.

Vino la Maia Outdoor și descoperă articolele ORTOVOX cu lână Merino. Te așteptam și în magazin cu mai multe detalii dar și produse speciale pentru îngrijirea acestei fibre.

Maia Outdoor

2 COMENTARII

  1. Oile din pozele articolului nu sunt de rasa merinos , vedeti rasele noastre romanesti de tip merinos[merino] Merinos de Palas si Merinos deTransilvania, lana lor nu este deloc inferioara merinosului [en. merino] australian despre care vorbiti , mai mult , ale noastre cresc in arsita si viscolul din Baragan.

Lasă un Comentariu