Dispozitive pentru asigurare și rapel

0
1517

 

Dispozitivele pentru asigurare și rapel sunt articole esențiale care fac parte din kitul oricărui alpinist. Acestea aplică fricțiune asupra corzii de alpinism, și, împreună cu mâna care blochează capătul liber al corzii, ajută la menținerea tensiunii pe coardă și protejarea cățărătorului în cazul unei căderi.

În funcție de activitatea pe care vrei să o practici, ai la dispoziție 3 categorii principale din care poți alege dispozitivul adecvat:

  1. tubulare / tip “coșuleț
  2. cu frânare asistată
  3. opturi

Dispozitive tubulare / tip “coșuleț”

Dispozitive asigurare si rapel

Dispozitivele tubulare de asigurare și rapel de tip coșuleț – Doble Climbing Technology de exemplu – sunt foarte populare și versatile, putând fi folosite pentru orice tip de cățărare, de la cățărarea în săli de escaladă până la trasee pe stâncă de mai multe lungimi de coardă.

După ce este pliată și împinsă prin dispozitiv, coarda este fixată cu o carabinieră cu sistem de blocare. Frecarea cauzată de contactul corzii cu dispozitivul încetinește și oprește coarda, ajutând la protejarea cățărătorului în cazul unei căderi. Unele dispozitive de acest tip au striații menite să amplifice forța de frecare.

Majoritatea dispozitivelor tubulare de asigurare și rapel au două sloturi, acceptând două corzi simultan.

Unele dispozitive tubulare pot fi configurate ca un dispozitiv de frânare asistată pentru asigurarea unuia sau a doi secunzi în cazul traseelor de mai multe lungimi de coardă.

Avantajele dispozitivelor tubulare de asigurare și rapel

  • compacte, ușoare, ușor de folosit
  • pot fi folosite cu una sau două corzi
  • pot fi folosite cu corzi diverse ca diametru
  • împiedică răsucirea corzilor
  • pot fi folosite pentru rapeluri cu coardă dublă
  • preț accesibil

Dezavantajele dispozitivelor tubulare de asigurare și rapel

  • unii alpiniști, în special cei mai ușori, găsesc viteza de rapel prea mică

Dispozitive cu frânare asistată

Dispozitivele de asigurare cu frânare asistată (denumite uneori dispozitive de auto-blocare sau dispozitive de blocare automată) sunt concepute pentru a opri coarda atunci când o forță este aplicată brusc asupra acesteia, similar oarecum cu modul în care centurile de siguranță ale mașinilor se blochează atunci când tragi brusc de ele.

Există mai multe tipuri de dispozitive de frânare asistată. Unele pot fi folosite atât pentru asigurarea unui cățărător “lead” sau secund, cât și pentru traseele de tip manșă, în timp ce altele pot fi folosite pentru asigurarea unui sau a doi secunzi.

Dispozitivele de asigurare cu frânare asistată sunt în general mai grele decât alte dispozitive și pot fi folosite cu o singură coardă, ceea ce înseamnă ca nu permit rapeluri cu două corzi așa cum permit dispozitivele de asigurare tubulare. Din această cauză, acest tip de dispozitive este folosit în principal pentru traseele de tip “sport climbing”, fie în săli de escaladă, fie în natură.

Unele dispozitive de asigurare cu frânare asistată au un design pasiv care presează coarda între dispozitiv și o carabinieră, diferit de designul dispozitivelor cu design activ cum e Petzl GriGri. Acest tip de dispozitive sunt mai ușoare și suficient de versatile pentru a putea fi folosite pentru orice tip de escaladă sau pentru rapeluri cu două corzi.

Dispozitivele de asigurare cu frânare asistată și design pasiv au toate avantajele și dezavantajele dispozitivelor tubulare și pot fi folosite atât pentru asigurarea unui sau a doi secunzi sau a unui cățărător “lead”, la fel ca un dispozitiv de asigurare tubular.

Dispozitivele cu design pasiv necesită stăpânirea unei tehnici corecte de filare și păstrarea constantă a mânii de frânare pe coardă pentru a o bloca în caz de nevoie.

Avantajele dispozitivelor cu frânare asistată

  • asistă oprirea cățărătorului în cazul unei căderi
  • permite rularea corzii prin dispozitiv cu ușurință
  • permite coborârea cățărătorului într-o manieră controlată

Dezavantajele dispozitivelor cu frânare asistată

  • nu toate diametrele de corzi sunt acceptate de aceste dispozitive – verificați cu atenție specificațiile producătorului
  • unele modele sunt mai grele
  • unele modele permit rapeluri cu o singură coardă
  • dispozitivele cu mecanisme de autoblocare nu sunt recomandate pentru corzi ude sau înghețate
  • preț mai ridicat față de alte dispozitive

“Opturi”

Sunt denumite “opturi” din cauza formei similare cu cifra 8, și sunt folosite în mod frecvent pentru rapeluri, în operațiuni de căutare și salvare și în speologie. Folosite corect se pot utiliza și ca dispozitive de asigurare.

Opt Rapel

Opturile – cum ar fi modelele produse de Climbing Technology sau Black Diamond – au o gaură mai mare și una mai mică. Pentru rapel, coarda pliată este trecută prin gaura mare a dispozitivului, după care este trecută peste exteriorul găurii mici, fixându-se pe “gâtul” acesteia. Dispozitivul de tip opt se atașează de ham prin intermediul găurii mici de care se atașează o carabinieră cu blocare.

Pentru asigurare există diverse moduri de manevrare a corzii care trebuie stăpânite foarte bine.

Avantajele dispozitivelor de tip opt

  • căldura generată de frecarea corzii de dispozitiv este disipată eficient
  • pot fi folosite cu orice diametru de coardă
  • eficiente pentru rapel

Dezavantajele dispozitivelor de tip opt

  • utilizarea lor necesită mai multă atenție față de alte dispozitive de asigurare din partea celui care asigură cățărătorul
  • au tendința să răsucească coarda, ceea ce face manevrarea ei mai dificilă

Alte dispozitive de asigurare – lonje pentru via ferrata

Pentru cei care vor să experimenteze senzațiile unui traseu de alpinism, parcurgerea unui traseu de via ferrata este o opțiune excelentă care poate duce la descoperirea unei noi pasiuni.

Dispozitiv asigurare - LonjaEchipamentul constă dintr-un ham și o lonjă de asigurare pentru via ferrata – cum sunt modelele produse de Climbing Technology, Classic-K Set și Classic-K Spring – completate de o cască de alpinism pentru a vă proteja în special de eventualele căderi de pietre și, bineînțeles, îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată. O pereche de mănuși de alpinism este folositoare, dar nu obligatorie.

În cazul în care doar ești curios sau dorești să parcurgi doar ocazional câte un traseu de via ferrata, poți închiria echipamentul de la Maia Outdoor, fie că vrei să mergi singur(ă) sau cu prietenii.

 

Notă
Ești direct responsabil pentru siguranța ta! Articolele și/sau videoclipurile nu înlocuiesc instruirea și experiența corespunzătoare! Asigura-te că ai învățat/exersat temeinic și stăpânești tehnicile și regulile de siguranță necesare activității pe care intenționezi să o practici.

Citește cu atenție informațiile furnizate de producătorul dispozitivului ales pentru a înțelege foarte bine modul de utilizare al acestuia.

Lasă un Comentariu