Cum spălăm geaca impermeabilă?

0
3492

Dacă ești pasionat de activități outdoor cunoști deja că geaca impermeabilă este un “Must Have” iar îngrijirea corespunzătoare a acesteia îi prelungește durata de viață și performanța.

Geaca Impermeabila

Cum speli geaca de Gore-Tex, eVent sau altă membrană impermeabilă?

  • Pasul 1 – Citește instrucțiunile de îngrijire menționate de producător pe etichetă
  • Pasul 2 – Folosește soluții speciale de curățare (Nikwax Tech Wash) fie că speli manual sau la mașina de spălat automată
  • Pasul 3 – Dacă eticheta permite folosește uscătorul sau las-o la uscat la aer

Atât! Simplu, nu?

Atunci de ce atâta grijă când spălăm geaca impermeabilă? Curățarea joacă un rol important în performanța acestui articol și în general la îmbrăcămintea cu membrană impermeabilă și tratament DWR (Durable Water Repellent).

Toate gecile impermeabile vin din producție cu un tratament aplicat numit DWR (Durable Water Repellent). Acesta face ca apa să rămână la suprafață și să alunece de pe material.

  • În cazul gecilor într-un singur strat tratamentul DWR este cel care acționează direct și ține apa la distanță
  • În cazul gecilor cu membrană Gore-Tex este folosită o tehnologie de laminare. Membrana permite evaporația și împiedică infiltrarea din exterior, acționând în același timp cu tratamentul DWR – de aici și rezistența mai mare la apă

Pentru a funcționa la parametrii maximi membranele de tipul Gore-Tex, Dermizax, eVent, etc au nevoie de un înveliș DWR la exterior. Dacă materialul exterior începe să abosoarbă apă, va bloca și eliminarea vaporilor de apă din interior. De aici poate apărea condensul, senzația de frig și umezeala.

Tratamentul DWR este afectat în timp de murdărie, praf, uleiuri, transpirație sau fum. Acestea “mascheaza” tratamentul DWR și permit infiltrarea apei.

Soluțiile speciale de curățare îndepărtează delicat murdăria și permit tratamentelor să funcționeze la parametrii normali.

De ce spunem NU detergenților clasici? Aceștia pot lăsa pe haine reziduuri ce atrag ulterior apa, pot acționa mai dur sau conțin parfumuri sau înălbitori ce duc în timp la deteriorarea tratamentului DWR.

Articolul precedentCum să îngrijești corect geaca de puf
Articolul următorInchiriere echipament de la Maia Outdoor
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu