Cum să porți îmbrăcămintea outdoor!

0
886

Îmbrăcămintea outdoor – cum o porți pentru a fi eficientă?

 

Afla cum sa porti imbracamintea outdoor

Cheia confortului și a protecției față de factorii externi în orice tură outdoor este îmbrăcămintea stratificată. Află de la Maia Outdoor diferențele între straturile de îmbrăcăminte și ce materiale se potrivesc cel mai bine în funcție de sezon.

Care sunt cele 3 straturi?

 

Imbracamintea outdoor stratificata

  • Base Layer – Stratul de corp – îmbrăcămintea lipită de corp, cea care asigură controlul umidității
  • Mid -Layer – Stratul termic  – oferă căldură
  • Outer-Layer – Stratul exterior – protejează de ploaie, zăpadă sau vânt

Poți combina cele trei straturi în funcție de condițiile outdoor – poartă toate cele trei straturi iarna pe viscol și temperaturi scăzute sau alege doar stratul de corp și exterior pentru zilele călduroase cu vânt.

De ce e importantă îmbrăcămintea de corp?

 

Stratul de corp este primul strat de îmbrăcăminte (First Layer) și funcția principală a acestor articole este de a abosrbi și elimina umiditatea generată în timpul efortului. Rolul ei este foarte important în sezonul rece contribuind la confortul termic. Cu un strat de corp eficient nu vei simți rece la nivelul pielii.

De asemenea articolele din stratul de bază au rolul de a regla temperatura corpului:

  • atunci când este frig poți alege articole cât mai mulate – acestea crează o barieră termică și te vei încălzi mult mai ușor;
  • vara optează pentru un strat de corp cât mai lejer, care să permită aerului să circule obținând astfel un efect de ventilație și răcoare.

Materialele recomandate pentru stratul de corp este lâna merino sau fibrele sintetice (polypropilena, polyester, lycra).

Cum funcționează stratul termic?

 

Stratul intermediar are două roluri:

  • ajută la eliminarea umiditatii preluată de stratul de corp
  • menține căldura în interiorul fibrelor sale oferind astfel confortul termic

Materialele cel mai des întâlnite sunt polar-fleece (fibră sintetică) sau lâna merino (fibră naturală) sau chiar combinații între acestea.

Lana Merino Ortovox

În zilele foarte reci poți suplimenta stratul termic cu o vestă sau geacă de puf. Acestea sunt ușoare și compacte și crează o izolație termică superioară.

Recomandare Maia Outdoor: pune în rucsac un polar în plus în sezonul de iarnă și nu îl lăsa acasă nici în zilele de vară – vremea se poate schimba și temperatura poate coborî brusc.

Cum aleg stratul exterior?

 

Îmbrăcămintea din stratul exterior cuprinde o geacă și o pereche de pantaloni care resping apa și nu lasă vântul să treacă. Acestea crează un adevărat scut în fața factorilor externi și ajută straturile intermediare să rețină căldura.

Cele mai bune opțiuni pentru straturile exterioare sunt materialele rezistente la uzură, impermeabile și windproof:

Membrana impermeabila

  • Membranele tip Gore-Tex, NanoPro, Dermizax, etc – cu tratament aplicat: picăturile de apă nu intră în fibră ci alunecă pe supafața acestora
  • Softshell-urile – oferă rezistență bună la vânt sunt respirabile și în plus au aplicat tratament DWR

Îmbrăcămintea outdoor trebuie întotdeauna aleasă și în funcție de tipul de activitate și intensitatea acesteia.

Te așteptăm la Maia Outdoor și online cu recomandări și articole de sezon.

Maia Outdoor

Lasă un Comentariu