Cum sa alegi un piolet perfect

0
4057

Te gândeşti să faci un traseu alpin de iarnă? Nu uita de piolet, pentru că îţi va fi de mare folos dacă vrei să-ţi închei cu succes traseul.

 

piolet CT
Piolet CT

Pioletul este unul din accesoriile esențiale în echipamentul destinat activitățililor pe zăpadă sau gheață. Fie că alegi să caţări un horn, o faţă nordică, sa mergi pe o culme îngustă şi înghetată, să eslaladezi o cascadă de gheaţă, sau să parcurgi  un gheţar, fără îndoială o ai nevoie un piolet ! 

Echipament 1924
Echipament 1924

Istorie

Pioletul, pare a fi un instrument care a existat din dintotdeauna, dar nu este atât de vechi în forma sa actuală. Acesta a fost utilizat pentru prima dată în alpinismul de iarna, in jurul anului 1875, pentru a depăși pantele abrupte de zăpadă sau gheață.  Alpiniști au trecut astfel de la folosirea uni băț munte (cunoscut sub numele de alpenstock), la un intrument mult mai complex şi cu multiple utilizări.

Multi dintre voi poate aţi  văzut în “fotografii de epocă montană” un băț de lemn, cu un punct ascuţit la capătul inferior și un topor la celalalt capăt, acela era practic strămoşul pioletului de astăzi.

Pioletul faţă de strămoşul sau a primit multiple îmbunatăţiri, atăt în ceea ce priveste greutatea mai redusă cât şi rezistenta materialului sau forma. An după an pioletul a dobândit aspectul său modern, iar în ziua de azi forma și materialele utilizate sunt studiate și diferențiate pentru a se adapta diverselor activități alpinistice.

Cercetarea continua şi astăzi pentru găsirea de soluții inovatoare, diferitele modele de piolet acoperind în momentul de faţă aproape toate domeniile posibile de utilizare: trecerea ghețarilor, alpinism clasic, alpinism tehnic, escaladare pe gheaţă şi altele.

Cum aleg pioletul ?

Pentru a vă ajuta să alegeți pioletul perfect, vom realiza o împărțire în funcţie de tehnologia specifică activității pentru care este proiectat:

1. Pioletul pentru alpinism clasic are o forma dreaptă (fară curbură) fiind utilizat în general pentru sprijin şi frânare în caz de alunecare. Acesta are capul special creat pentru a putea săpa în zăpadă sau gheaţă.

2. Pioletul pentru alpinism tehnic are capul din otel forjat care oferă o suprafață bună de contact cu mână, acest lucru face prin urmare pioletul mai confortabil, mai ales atunci când există utilizare îndelungata ca în cazul ascensiunii unei feţe nordice.

3. Pioletul pentru gheţar este caracterizat de o forma uşor curbata oferind totuşi siguranţă în cazul alunecarii într-o crevasă.

4. Pioletul pentru escalada pe gheaţă are mânerul de cauciuc cu curba pronuntata pentru a garanta parghie mare și pentru a putea penetrara gheaţa.

Dacă te-ai hotarît ce fel de activitate vrei să practici trebuie doar să compari produsele in funcţie de alte câteva caracteristici cheie cum ar fi: dimensiunea, greutatea, accesoriile, calitatea materialelor, review-urile specialistilor etc. .

Piolet MaiaOutdoor
INTRA PE SITE SI ALEGE PIOLETUL TAU

Legat de lungime pioletului clasic există o idee greşită care spune că un piolet ar trebui să funcționeze ca baţ de trekking. Pioletul este de obicei un al treilea punct de sprijin și utilitatea lui nu trebuie confundată cu cea a unui băţ de trekking.

Astfel, dacă sunteți în traversarea unei pante mai abrupte pioletul ar trebui să fie în mâna de sus, iar dacă este prea lung, acesta nu va crește în mod eficient stabilitatea şi nu te va ajuta să înaintezi. Mai jos exista un ghid orientativ pentru dimensiunea pioletului clasic, raportata la înălţimea utilizatorului, astfel: 

* înalţime sub 1, 67 m – dimensiunea pioletului să fie în jur de 50 cm
* înalţime între 1, 67 m şi 1,75 m – dimensiunea pioletului să fie între 50-55 cm
* înalţime între 1, 75 m şi 1,83 m – dimensiunea pioletului să fie între 50-60 cm
* înalţime între 1, 83 m şi 1,90 m – dimensiunea pioletului să fie între 55-65 cm
* înalţime între peste 1,90 m – dimensiunea pioletului să fie între 60-70 cm

**Acest ghid este orientativ şi poate fi completat cu un alt reper: Înaltimea pioletului trebuie să fie mai mică sau egala cu înaltimea piciorului până la genunchi, pe laterala.

Materialul este o a treia caracteristică pe care trebuie să o urmareşti atunci când alegi un piolet potrivit activităţii dorite. Astfel poţi alege între oţel, aluminiu durificat sau titan.

* Oţelul este cel mai des material întalnit, fiind perfect pentru pioletul utilizat în alpinism datorita rezistenţei sale foarte mari, potrivită pentru a creea trepte în zăpadă sau gheaţă şi capacităţii sale de oferi o frână stabilă în caz de urgenţă.

* Aluminu este mai uşor decât oţelul, de aceea pioleţii din aluminiu sunt preferaţi de alpiniştii sau schiorii care fac ascensiuni rapide pe munte şi nu vor să care un piolet prea greu. Rezistenta mai scazuta, faţă de oţet sau titan, limitează oarecum pioletul la gama pentru alpinism clasic.

* Titanul este mai usor decât oţelul dar mai greu decât aluminiu, lucru care îi confera o adresabilitate diferită. Fiind un metal mai putin rezistent decât oţelul, titanul se poate incovoia mai usor la sarcina mai mare. Astfel aplicaţiile pioletului din titan sunt similare pioleţilor din aluminiu, cu menţiunea că utilizatorul să fie conştient de limitările sale.

Vino la Maia Outdoor pentru a putea alege pioletul perfect sau pentru a te putea sfătui în legătura cu alegerea ta !

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro

Lasă un Comentariu