“A via ferrata” (în italiană “drum de fier”) este o rută protejată de cățărare inventată în Alpii Italieni. Esența unei via-ferrata moderne este un cablu de oțel care rulează de-a lungul traseului și care este, la fiecare cațiva metri (1 până la 10 metri) este fixat pe stâncă. Folosind un kit via-ferrata, alpiniștii se pot asigura limitând astfel orice cădere. De asemenea, cablul poate fi utilizat ca ajutor pentru urcare și adesea sunt furnizate ajutoare suplimentare, cum ar fi trepte de fier, picioare, scări sculptate sau poduri. Astfel, prin intermediul acestor trasee se pot face trasee periculoase diminuând riscurile. Deși, deoarece există o anumită nevoie de echipament (obligatorii sunt doar Casca de alpinism, Ham-ul de alpinism si Lonja), cu atenție și o tehnică de bază, via ferrata poate fi văzută ca un mod de a experimenta alpinismul cu riscuri minime.
Traseele de Via Ferrata pot varia în funcție de lungimea traseelor scurte, care durează mai puțin de o oră, până la trasee alpine lungi și exigente care acoperă distanțe și altitudini semnificative (1000 m sau mai mult de ascensiune) și timpul petrecut pe traseu poate fi de sau 10 ore. În anumite zone, cum ar fi Dolomiți Brenta, este posibil să se facă legătura prin ferrata între localități, să se cazeze peste noapte în refugiile montane și să se efectueze astfel de excursii extinse de alpinism pe mai multe zile la altitudini mari.
Originile via ferrata datează din secolul al XIX-lea, dar sunt adesea asociate cu primul război mondial, când mai multe au fost construite în regiunea muntoasă din Dolomiți din Italia pentru a ajuta la mișcarea trupelor. În ultimii ani s-au dezvoltat multe altele iar pe măsură ce popularitatea acestora a crescut au fost recunoscute ca adevărate trasee turistice. La nivel mondial sunt peste 1000 de “Via Ferrata” . Majoritatea se află în Alpii, mai ales în Italia și Austria. Via ferrata au fost asociate în mod tradițional cu regiunile muntoase calcaroase, în special cu Dolomiți și Alpi, deoarece natura abruptă a terenului creează nevoia unor forme de căi protejate.
Termenul “via ferrata” este folosit în majoritatea țărilor și limbilor, cu excepția celor care vorbesc în germană, care folosesc Klettersteig (germană pentru “căi de alpinism”), plural Klettersteige.
Dificultatea tehnică a traseelor de via ferrata
1. Trasee ușoare, cu porțiuni foarte mici de via ferrata, pentru începători.
2. Trasee pentru drumeti cu experienta
3. Trasee mai dificile, care nu se recomanda incepatorilor in ale via ferratelor.
4. Trasee solicitante, care implica de regula versati abrupti si necesita abilitati technice de catarare si experienta.
5. Trasee de cea mai mare dificultate tehnica si indicate doar pentru cei mai experimentati.
Gradul de pericol
A. Trasee prin teren care nu prezintă pericole. Traseele au de regula posibilități de abandonare și nu prezintă risc de cădere a pietrelor.
B. Trasee pentru care este nevoie de un anumit nivel de experienta. Accesul poate fi mai dificil, posibilitatile de abandonare vor fi limitate. Pot prezenta riscul de cadere a pietrelor.
C. Trasee doar pentru cei cu experienta. Acestea pot fi in zone izolate, in teren neprotejat si pot implica situatii inaccesibile, in care orice greseala poate avea consecinte grave. Riscul de cadere a pietrelor poate fi destul de mare iar schimbarile conditiilor meteo pot crea probleme.
In principiu, via ferratele 1A, cele mai usoare, sunt pentru super mega incepatori, care nu prea au experienta nici macar de drumetie, darmite de via ferrata. Pentru 1A nu este nevoie nici de echipament. Atata doar, sa nu aveti rau de inaltime.
Personal, am facut si o via ferrata 2A fara echipament special, dar nu recomand si altora acest lucru. Desi nu am avut nicio problema, e bine sa ai tot echipamentul la tine, just for safety.
În România apar din ce în ce mai multe trasee de via-ferrata cele mai importante fiind:
Via ferrata Lacul Roșu (Cheile Bicazului) – Traseul memorial Wild Ferenc
Via ferrata Cheile Șugăului
Via ferrata din Vadu Crisului – Defileul Crișului Repede
Traseul de Via Ferrata din zona Pietrele Negre – Arieșeni
Traseul de via ferrata din Cheile Turzii