Ce cort să-mi cumpăr? Află de la Maia Outdoor cum să îți alegi cortul potrivit în acest sezon.

 

Un cort bine ales iti va oferi confort indiferent de destinatia aleasa
Un cort bine ales îți va oferi confort indiferent de destinația aleasă

Fie că vei merge într-un camping amenajat sau pe crestele munților, cortul este “casa ta” atunci când ești departe de casă. Acesta te protejează de factorii externi – vânt, ploaie, zăpadă și …de țânțari :). Un cort bine ales îți va oferi confort indiferent de destinația aleasă. Dacă mergi cu mașina sau cu rucsacul în spate există un model de cort pentru fiecare.

Top 3 idei de start în alegerea cortului

 1. Gândește-te la principala activitate pentru care utilizezi cortul – vei merge împreună cu familia la relaxare sau vei străbate potecile și campa în diferite locuri; în funcție de aceasta te vei putea axa pe design-ul cortului și caracteristici: greutate, structură, montare-strângere rapidă, spațiu interior, etc.
 2. De cât spațiu vei avea nevoie pentru echipament; De exemplu dacă mergi și iarna cu cortul atunci cu siguranță echipamentul va ocupa ceva mai mult spațiu.
 3. Care este bugetul de achiziție – desigur un factor important; dacă îl vei utiliza frecvent, atunci poți alege un model din gamele superioare ( Trekking – Mountain) care va avea și o durată de viață mai mare și va necesita mai puține reparații și costuri suplimentare.

Ce cort să aleg?

 • Pentru camping-urile amenajate un cort de familie este o alegere recomandată. Acolo unde greutatea și dimensiunea nu sunt o grijă, cortul poate sa fie cât mai spațios, cu mai multe încăperi și spațiu pentru living.
 • Dacă ai de parcurs un traseu până la zona de campare atunci poți opta pentru un cort de trekking. Acesta va avea un spațiu mai mic dar în același timp și o greutate redusă și dimensiuni compacte, fiind mult mai ușor de transportat.
 • Dacă te aventurezi pe crestele munților, pe trasee lungi sau în ture de iarnă atunci cortul tău trebuie să fie unul rezistent, cu un profil jos și o structură stabilă. Corturile montane sunt proiectate pentru condiții meteo dificile și sunt rapid de ridicat.

Ce formă să aleg pentru cortul meu?

 • Forma de dom – este mai des întâlnită la corturile de familie și la unele de trekking; corturile cu această structură oferă înălțime și spațiu generos la interior fiind recomandate în genearal pentru zonele de campare amenajate.
 • Forma tip tunel – asigură deasemenea spațiu la interior; un plus al acestora este că au nevoie de mai puține bete si au astfel o greutate mai mica și sunt rapid de ridicat. Totuși pentru condiții meteo dificile au nevoie de ancorare suplimentară.
 • Forma geodezică – se aseamănă cu cea de dom având însă o poziționare a bețelor diferită pentru a crește stabilitatea și rigiditatea. Corturile cu formă geodezică sunt de obicei autoportante (stau și fără ancorare), pot avea o greutate mai mare. Avantajul lor este că pot fi ridicate și fără folia exterioară în zilele foarte călduroase.

Ce caracteristici trebuie sî aibă un cort?

 • Folia exterioară – este stratul exterior al cortului, cel care intră în contact direct cu factorii externi. Materialele din care e realizată folia sunt de obicei Nylon (mai performant) sau poliester (pentru gamele de familie sau trekking). Urmărește ca materialul să fie tratat cu un strat de PU (poliuretan) sau silicon elastomer pentru o mai buna protecție la apa iar cusăturile să fie lipite. 
 • Folia interioară – poate fi realizată dintr-o gama varianta de materiale de la plasa  (pentru extra ventilație) până la nylon și poliester (pentru durabilitate și protecție in climate mai reci). Toate foliile interioare sunt menite să asigure o bună ventilație pentru a reduce condensul. Unele sunt realizate din materiale mai deschise/închise la culoare pentru a maximiza sau diminua lumina.
 • Bețele cortului – influențează mult greutatea, stabilitatea, durabilitatea dar și costul unui cort. Betele din fibră de sticlă sunt mai accesibile și utilizate de obicei la modelele de bază. Corturile dedicate au bețe din duraluminiu, mai ușoare și rezistente decât cele din fibră de sticlă, dar și costuri mai mari.
 • Folia la sol – poate influența greutatea totală a cortului în funcție de materialul din care este realizată.
Ce caracteristici trebuie sa aiba un cort
Ce caracteristici trebuie să aibă un cort

Te așteptam la Maia Outdoor și online să vezi oferta completă de corturi și accesorii pentru zile pline de relaxare din camping și până în vârf de munte.

Maia Outdoor

Lasă un Comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.