Rucsacul de urgenta la cutremur

0
301

Daca evenimentele din ultimele zile te-au facut sa te gandesti la preventie si in special la cea in caz de cutremur, iti spunem ca o serie de echiapmente outdoor iti pot fi de folos in cazul acestui tip de calamitate.

Conform recomandarilor DSU (Departamentul penru Situatii de Urgenta) ce putem face inainte de un cutremur este sa avem un plan personal de actiune si un rucsac de urgenta pregatit.

Planul de actiune in caz de urgenta include o analiza a spatiului in care ne petrecem mai mult timp (acasa, birou) – ce ar putea sa constituie un pericol in caz de cutremur, ce obiecte s-ar putea prabusi, unde e cel mai sigur loc in care ne putem pune la adapost. Deasemena planul de actiune presupune si stabilirea unui loc de intalnire ulterior cu membri familiei (in cazul in care retelele de comunicare nu functioneaza) etc.

Toate aceste informatii necesita un pic de documentare – fiind elemente de siguranta personala si sunt toate disponibile pe site-ul fiipregatit.ro

Pentru rucsacul de urgenta acesta trebuie sa iti fie la indemana in cazul aparitiei cutremurului. Iti putem recomanda un rucsac mediu ca dimensiuni 35-40l in functie si de cati membrii are familia ta. Rucsacul de urgenta ar trebui sa contina:

  • Apa – este important sa ai minim 4l de apa -in sticle imbuteliate, pe care sa o inlocuiesti la 6 luni; Daca ai si animale de companie nu uita sa calculezi si pentru ele un aport de apa
  • Alimente – compacte si usoare, neperisabile, ce nu necesita fierbere, coacere, racire. Poti alege conserve, batoane energizante, biscuiti si alimente speciale entru copii mici; din nou daca ai animale de companie nu uita sa le pui si lor un supliment
  • Articole de imbracaminte – poti inlcude un articol calduros: un polar, o vesta, un set de corp, sosete, o pelerina de ploaie/ geaca si o pereche de papuci compacti;
  • Un sac de dormit – aici iti recomandam sa alegi un sac de dormit din fibre sintetice, care sa fie compact si usor; poti opta pentru forma tip mumie sau cele rectangulare pe care le poti desface complet ca o patura.
  • Trusa de prim ajutor – ce include pe langa elementele standard: plasturi, bandaje, servetele cu alcool, folie de supravietuire x 2, medicamente antiseptice si analgezice si elementele personale – daca urmam un anumit tratament cronic sau avem alte retete. Este util sa avem si un mic biletel cu numele si numarul medicului de familie
  • Aparate utile: un radio portabil cu baterii, o sursa de lumina – o frontala cu baterii si baterii de rezerva un fluier (semnalul conventional in caz de urgenta este de fluieraturi scurte), un telefon mobil/ o cartela cablu si acumulator separat)
  • Articole de igiena: hartie igienica, servetele umede/uscate, trusa personala cu periuta de dinti, pasta, sapun, dezinfectant, etc), saci menajeri
  • Documente personale – copii dupa actele personale, numere de telefon utile. Tot DSU pune la dispozitie in format .pdf si un plan al familiei ce poate fi descarcat, completat si adaugat in rucsac. Il poti gasi aici.
  • Priveste rucsacul de urgenta ca pe un rucsac de drumetie, cu cateva elemente in plus, gata pregatit pentru o tura.
  • Nu uita sa ramai informat cu privire la modul de actiune in caz de cutremur. In cazul in care evenimentul se intampla cand esti pe munte fii atent în jur şi cauta un loc sigur, departe de pantele instabile; sunt posibile caderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

Zile lipsite de griji si carari cu soare!

Articolul precedentBrubeck – un nou brand la Maia Outdoor
Articolul următorJurnal de tura: Muntii Macin – Wonderland dobrogean!
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu