Mult așteptatul sezon cald e pe cale să sosească și odată cu el și gândurile noastre de vacanță. Deși anul rămâne sub semnul pandemiei (momentan) sunt o serie de activități pe care le putem planifica în acest an. Via Transilvanica este unul din traseele tot mai dorite de mulți dintre noi.
Via Transilvanica
Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.200 de kilometri (în lucru) care dezvăluie
2.000 de ani de istorie a Transilvaniei, de la Putna la Drobeta Tr-Severin. Proiectul organizației Tașulasea Social invită pasionații de mișcare la o călătorie plină de istorie, cunoaștere a locurilor dar și a propriei persoane.
Via Transilvanica este împărțită în șapte regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Ținutul
de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco‑Romana și Valea
Cernei. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava,
Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș‑Severin și
Mehedinți.
În ghidul dedicat acestei călătorii invitația de a porni pe Via Transilvanica sună cam așa:
” Via Transilvanica este un drum care sparge barierele dintre generații și culturi
pentru că este dedicat acelor persoane care, indiferent de vârstă, experiență sau locul
de unde vin, sunt pregătite ca, pe perioada călătoriei lor, să reducă activitatea de peste
zi la mers și numărul obiectelor personale pe care le transportă în rucsac la un minim
necesar. Înainte de toate, acest fel de drumeție poate fi o sursă de bucurie, de vindecare
sufletească sau meditație. Omul a avut dintotdeauna nevoie de povești care să dea un
sens vieții. Motivul principal al acestui drum este acest aspect, al descoperirii de noi
personaje, povești și bineînțeles locuri, care pot îmbogăți și vindeca sufletul și mintea
călătorului.”
Dacă pentru traseu, cazare și alte informații vă recomandăm cu încredere pagina viatransilvanica.com și mai important să vă descarcați Ghidul Drumețului pe Via Transilvanica de aici: https://www.viatransilvanica.com/ghid pentru echipamentul outdoor avem câteva sfaturi pentru voi.
În același ghid al drumețului este menționată o listă de echipamente recomandate pentru călătorie. Pe lângă cele de igiena și prim ajutor regăsim echipamentele outdoor. Ca de fiecare dată va recomandăm ca echipamentul ales să fie întotdeauna adaptat traseului și sezonului.
În cazul Via Transilvanica, protecția și confortul trebuie sî fie primele criterii de alegere, datoritî duratei lungi a traseului și cu o greutate în spate. Un pic diferite față de ordinea din imaginea de mai jos, iată recomandările noastre pentru echipamente:
Încălțăminte
Cu siguranță vei avea nevoie de 2 perechi – o pereche de bocanci și ceva mai ușor pentru zilele călduroase sau pentru zilele de relax.
- Bocanci – îți recomandăm să mergi pe modele 3 sezoane (mai ușori și flexibili), cu membrană Gore-Tex (pentru impermeabilitate și respirabilitate), cu inserție de spumă în călcâi (pentru amortizarea șocurilor la mersul îndelungat)
Ex: Bocanci Scarpa Kailash Trek GTX, Bocanci Scarpa Mojito Hike, Bocanci Kayland Impact, Vezi aici și alte modele de 3 sezoane
- Ghete de vară – ca a 2 pereche de încălțări din bagaj. Poți alege variante din material textil, mai bine ventilate și mult mai ușoare. Poți opta pentru modele outdoor din gamele Lifestyle.
Ex: Scarpa Mojito Fresh și chiar și modelul Mojito Clasic, Ghete Kayland Alpha Knit (cu sau fără Gore-Tex)
Sunt și cei care prefera sandalele outdoor (cele care au inserție de spumă în talpă) dar recomandarea noastră este să mergi pe o încălțăminte care să acopere piciorul. Eviți în acest fel pietricelele/ nisipul, arsurile solare și …urzicile 🙂
Îmbrăcăminte
- Geacă de ploaie – alege o foiță ușoară, care să o poți purta atât peste un tricou cât și peste un polar. Alegerea ideală: Marmot Precip
Poți avea extra în rucsac și o pelerină de ploaie tip poncho: de unică folosință (Pelerina ploaie simpla Relags) sau mai groasă (Pelerina ploaie Trigano)
- Polare – articolele termice clasice – în funcție de cât de friguros/ă te ști, poți opta între unul mai subțire sau mai gros
- Pantaloni trekking – optează pentru modele stretch pe 2 sau preferabil 4 direcții, cu tratament water-repellent sau eventual tipul de pantaloni 2 în 1 care se pot transforma în pantaloni scurți. Ex: Pantaloni Northfinder Micah , Pantaloni Northfinder Soler sau Pantaloni trekking 2 in 1 Northfinder VIERSA Dama
- Tricouri super-dry sau tricouri tehnice – realizate din fibre sintetice, ușoare și respirabile, ce se usucă rapid. Ex: Tricourile Bars cu fibra Coolmax. Desigur regula generală este fără bumbac. Aceasta fibră (bumbacul) abosarbe bine umezeala dar se usucă foarte greu. În plus te poti supraincalzi cu ele.
- Șosete trekking – super-dry – același tip de fibre sintetice cu efect de răcoare și eliminare a umidității. Pune în rucsac mai multe perechi de șosete, de diferite grosimi și lungimi. Sosetele de trekking, chiar și cele de vară, au zone întărite/dublate pentru un plus de confort în bocanci. Pentru ghetele joase alege șosete mai scurte. Ex: Mund Andes sau Mund Sahara– pentru bocanci; și Mund Kilimanjaro, Mund Cross Mountain pentru semighete.
Accesorii
Rucsac mijlociu
- pe scurt îl putem încadra într-un litraj între 35 și 55l. Alegerea unui rucsac pornește întotdeauna de la tura în care vom merge: câte zile și ce echipament punem în el (aflp aici cum alegi rucsacul). Dacă vrei să parcurgi mai multe zile pe Via Transilvanica trebuie să iei în calcul volumul sacului de dormit și ulterior toate celelalte articole.
- Desigur un rucsac mediu te va incuraja să fii mai chibzuit la articolele împachetate, cu cât ai mai mult loc, cu atât vei pune mai multe.
- Alege un rucsac cu multiple buzunare, centură la șold (care să te ajute la susținerea greutății), husă de ploaie și bretele ergonomice, căptușite cu pernuțe/mesh (pentru confort).
Ex: Rucsac Pinguin Boulder 38, Rucsac Pinguin Activent 48, Rucsac Pinguin Walker 50
Recomandare: pentru plus de confort și stabilitate citește și “Ce pui si cum pui in rucsac”
- Sac de dormit de vară – cu greutate cât mai mică. Îți recomandăm modelele din gamele Travel cu husă de compresie, care să fie ușor de transportat în rucsac.
Ex: Sac de dormit Vango Planet 100 (1.1 kg, cu husă de compresie tip pernă) , Sac de dormit Pinguin Tramp (900 gr, sac de compresie)
- Saltea izopren/ autogonflbilă/ pliabilă
Unele sunt mai ușoare dar ceva mai voluminoase (izoprenul) altele sunt mai compacte dar ceva mai grele (cele autogonflabile). Izoprenele sunt mai puțin sensibile la înțepături/ agățare și pot fi transportate și pe rucsac. Recomandpm un izopren de 10 sau 12 mm pentru o izolare mai buna și confort.
Saltelele autogonflabile se transportp în rucsac de obicei, au grosimi mai mari și sunt mai confortabile. Îți recomandăm să o alegi în funcție de greutate. Ex: Saltea autogonflabila Peak 25
Poți opta și pentru o saltea tip acordeon – ușor de transportat pe rucsac
- Bețe trekking – te vor ajuta la menținerea posturii corecte dar și în cazul în care trebuie să te aperi în ultimul moment de câini (NU recomandăm să ameninți animalele sau lovirea lor, dar dacă nu ai cum să eviți o situație nedorită, batul de trekking te poate proteja)
Alege un model cu greutate redusă, cu mâner confortabil și format din mai multe segmente, pentru o dimensiune redusă atunci când nu le folosești (majoritatea sunt formate din 3 segmente). Sistemul de reglaj este la alegere.
Ex: Bete trekking Fizan Compact (cele mai ușoare), Northfinder Summit Carbon din aliaj carbon, Northfinder All Terrain cu sistem antishock
- Frontala – cu cât mai puternică cu atât mai bine, dar neaparat cu mai multe setări de iluminare, și nu uita și rezistența la apă (min IPX 4) Nu uita să ai la ea un acumulator reîncărcabil și un set de baterii de schimb.
Îți recomandăm: Lanterna frontala Petzl Actik Core – cu acumulator inclus, Lanterna Frontala Fenix HM61R
- Bidon apă – poți opta pentru un model mai mare sau două mai mici și chiar poți alege un model cu pereți dublii, pentru a păstra temperatura apei cât de cât. Bidon Camelbak Podium Chill, Bidon Camelbak Chute
- Trusa prim ajutor – citește aici ce ar fi bine sa contina trusa de prim ajutor. Îți recomandăm Trusa prim ajutor Care Plus Basic
- Briceag – dintre multitudinea de modele alege unul multifuncțional care să aibă cel puțin lamă mică și mare, desfăcător conserve, forfecuță. Îți recomandăm: Victorinox briceag multifunctional Fishermann
- Amnar – în loc de chibrituri sau brichetă. O variantă mai puțin sensibila la apa sau umiditate. Îți recomandăm: Amnar Light My fire Scout Bio
- Dry Bag – poți păstra hainele uscate în interiorul rucsacului sau chiar sacul de dormit și tot dry-bag-ul îl poți folosi și ca husa pentru hainele murdare. Îți recomandăm: Dry Bag Richmond Hill Northfinder,
- Spray insecte – pune în bagaj un spray împotriva înțepăturilor de insecte sau un gel de calmare a acestor mușcături (Gel calmare muscaturi insecte)
Tips pentru ture cu zâmbet:
- Cea mai bună perioadă pentru Via transilvanica este între mai – octombrie
- Nu porni la drum cu încălțăminte nouă – fă o tură- două urbană înainte de a porni la drum (de test)
- Consultă prognoza meteo din timp dar și mai aproape de pornirea în călătorie – poate trebuie să mai ajustezi din echipament
- Planifică cu atenție zilele și nu te forța mai mult decât poți.
Te așteptăm la Maia Outdoor cu mai multe sfaturi pentru echipament dar și să ne spui cum a fost experiența ta pe Via Transilvanica.
Cărări cu soare îți dorim!