Creasta nordică Latok I (Karakorum) – în final cucerită

0
436

După mai bine de 40 de ani și peste 30 de încercări creasta nordincă Latok I (parte a lanțului Karakorum – Pakistan) a fost cucerită de Luka Stražar și Aleš Česen din Slovenia, și Tom Livingstone din Regatul Unit.

De la stanga la dreapta: Cesen, Livingstone si Strazar. Photo: Aleš Česen

Vârful Latok I (7,145 m) a mai fost atins o singură dată în 1979 de către o echipă din Japonia – ascensiunea fiind pe creasta sudică. Prima încercare de ascensiune pe creasta nordică a fost în 1978 de către o echipă americană. Aceștia au reușit să urce aproximativ 100 lungimi de coardă dar au abandonat din cauza răului de altitudinde dar și a condițiior meteo nefavorabile.

Sursa foto: Ben Tubby – Wikipedia

Latok I a fost printre ultimele zone rămase neexplorate din lanțul Karakorum. Cei trei alpiniști ce au rușit să atingă vârful în acest an nu au abordat o rută directă pe creastă din cauza acumulărilor de zăpadă și cornișelor.

The North Ridge – Latok I, pana la punctul ajuns de Alexander Gukov in 2018. Photo de: Alexander Gukov

Această primă reușită vine la scurt timp după drama alpinistului rus Alexander Guko, care a rămas blocat timp de 6 zile pe traseul de creastă dupa moartea partenerului său în încercarea de cucerire a vârfului (vezi foto mai sus până unde au ajuns cei doi). Expediția rusă a avut loc în iulie 2018.

Sursa articol: Exploresweb

Articolul precedentOmulețul Michelin s-a apucat de mișcare
Articolul următorJurnal de tură: un Ceahlău și un sfert
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu