Coronavirus și turele pe munte

0
529
Coronavirus și turele pe munte

Măsurile de distanțare socială dar mai ales restricțiile de circulație datorate noului coronavirus ne-au ținut departe de poteci și trasee, de cabane și mulți prieteni de munte. Am putea spune că primăvara aceasta a fost „fără spectatori” în munți, dar sunt ferm convinsă că natura a avut un moment de respiro plăcut, fără noi prin preajmă. Noi însă i-am dus lipsa

Suntem cu toții dornici să pornim în mișcare mai aproape sau mai departe de casă dar cred că a ne menține sănătatea și ai proteja pe ceilalți este mai important în aceste momente.

Din ultimele informații la nivel national (declarația Președintelui din 04.05.2020 ) starea de urgență se va transforma în stare de alertă începând cu 15 Mai. Pe lângă alte „redeschideri” ne vom putea deplasa și pentru activități sportive: „…Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale!

Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber…”

Imediat după această declarație a venit și Ministrul de Interne cu cumpletări; „Activitățile sportive individuale sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteți pleca la Sinaia să faceți alpinism sau drumeție”

Coronavirus și drumețiile pe munte după 15 Mai

Cu câteva zile în urmă, Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România a elaborat un mich ghid de bune practici pentru primele ieșiri la munte după ridicarea restricțiilor. Articolul complet îl găsiți aici. În linii mari însă se recomandă:

Coronavirus și drumețiile pe munte după 15 Mai
  1. Păstrați distanța între persoane
  2. Organizați, momentan, doar excursii pe munte cu durată de o zi – am putea adauga in apropierea localitatii acolo unde este posibil
  3. Evitați să ieșiți singuri pe munte
  4. Renunțați la grupuri mari – restrictia grupurilor mai mari de 3 persoane rămâne încă în vigoare
  5. Contactați doar ghidul montan în care aveți încredere

Mai completam și noi cu (și credem că e de la sine înteles) cu responsabilitatea și grija față de sănătatea celorlați dar și grija pentru munte și fauna lui. 

Într-un comunicat postat pe pagina de Facebook Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont informază:

„Recomandări privind deplasările în zona montană în perioada Covid19

In primul rând, trebuie respectate toate regulile de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de Covid19. Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și, inevitabil, putem să îl ducem cu noi și pe munte.

Deși pare ideal, să mergeți singur pe munte este deja un risc foarte mare. Păstrați o distanță de siguranță între membrii grupului pe toata durata excursiei sau a activităților desfășurate.

După o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort si concentrare s-au diminuat, dar, muntele nu s-a schimbat, pericolele sunt la fel, iar gradul factorului de risc este mai mare, mai puțin antrenament generează mai multe accidente.

Recomandările noastre sunt :

Reporniți ușor, alegeți trasee de grad de dificultate mai mic și cu cât mai puține necunoscute.

Faceți o planificare cât mai bună a excursiei, comunicați intențiile dumneavoastră și timpul estimat pentru excursie celor din familie, prietenilor sau Salvamont-ului.

Activați pe telefon aplicația Salvamont-Vodafone, luați cu dumneavoastră un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță.

Atenție la animalele sălbatice, în această primă perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa.

Evitați excursiile care necesită camparea la cort sau în refugii peste noapte precum și aglomerările la sursele de apă sau toaletele din zonele de campare.

Recomandări privind covid19 :

Măsurați-vă temperatura înainte de a pleca si, evident, sa nu plecați dacă depășiți valorile normale, luați la voi mai multe măști, soluție igienizantă personală pe baza de alcool și o plasă pentru gunoi în care să puneți și măștile folosite.

In caz de eveniment montan procedurile sunt mult mai complexe, timpul de intervenție se prelungește, procedurile de lucru includ acum protocoale specifice Covid19 pentru siguranța salvatorului si a victimei, protocoale care complică manevrele de intervenție și transport.

Să ne reîntoarcem pe munte nu trebuie sa fie o problemă, dar, trebuie să fim cu mult mai atenți în toate etapele excursiei noastre !

Nu uitați, echipele Salvamont Romania, prietenii Dumneavoastră de pe cărările munților, singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane, pot fi alertate prin sistemul unic de urgență și aplicația 112, iar, absolut orice informații despre zona montană se pot obține prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-Vodafone pentru telefoanele mobile.

Recomandari Salvamont drumetii in perioada covid19

Pe lângă toate aceste sfaturi îți recomandăm să ai cu tine un mic kit de protecție pentru prevenirea răspândirii coronavirus. Iată ce poți pune in rucsac:

  • 2 – 3 măști de protecție – fie că sunt de tipul celor chirurgicale sau măști reutilizabile din bumbac (asigură-te că au fost dezinfectate înainte de a le pune în kit)
  • Gel sau soluție dezinfectantă pentru mâini (poate fi și tip spray)
  • 1 pereche de mănuși de unică folosință
  • 1 -2 pachete de șervețele din hârtie – NU UITA dacă ai strănutat/tușit în șervețel acesta trebuie pus în punga pentru gunoi din rucsac! imediat

Rămâneți sănătoși și nu uitați că natura ne așteaptă.

Cărări cu soare

Lasă un Comentariu