Colţarii, istoric şi utilizări

0
1541

Colţarii sunt necesari mai ales dacă parcurgeţi o rută alpină mixtă, traversaţi un ghetar, căţăraţi o cascadă de gheaţă sau aveţi nevoie de maximă aderenţă pe traseul ales.

Coltarii
Coltari Maia Outdoor

Istoric

 

Colţarii, în definiţie, sunt un ansamblu de colţi uniţi printr-o tijă sau prinşi pe un schelet din oţel, scopul lor fiind acela de a mări aderenţa bocancului pe terenul abordat. Aceştia se pot folosi atât pe zăpadă, cât şi pe stancă sau gheaţă, existând pentru fiecare din aceste terenuri colţari adaptaţi.

ramponi_storici_b
Coltari antici

Aceştia au fost folosiţi pentru prima dată, având forma unor gheare care se ataşau doar pe vârful bocancului, la începutul secolului XVI. Apoi, abia în secolul XIX, au aparut crampoanele pentru întreaga suprafaţă a tălpii bocancului.

În 1908, englezul Oscar Eckenstein, proiectează primul set de colţari cu 10 puncte, oferind prin ideea sa o bază de pornire şi pentru alţi inovatori în domeniu. Modelul cu 10 puncte a fost pus la dispoziție în comerț de către italianul Henry GRIVEL. Mai târziu, Laurent Grivel (fiul lui Henry) adaugă două puncte suplimentare celor 10 deja existente pe modelele anterioare, lucru care a permis alpiniștilor şi abordarea traseelor cu gheaţă.

O data cu ascensiunea Eiger-ului, realizată de germanii Anderl Heckmair și Ludwig VORG, crampoanele cu 12 puncte au pornit pe un drum al evoluţiei care continuă.

Categorii de colţari

 

Există numeroase clasificari pentru colţarii existenţi pe piaţă. Multe împart colţarii în funcţie de numărul de colţi (astfel există colţari cu 10, 12 sau chiar 14 colţi), alţii împart colţarii în funcţie de sistemul lor de prindere (legături cu pas-în sau full-automaţi, hibride numiţi şi semi-automaţi, și universali cu prindere prin chingă).

O altă împarţire se referă la materialul din care sunt realizaţi colţii. Astfel crampoanele pot realizate din aliaj de oțel, aluminiu sau o combinație a celor două materiale, în funţie de solicitările asupra rezistenţei lor.

În funcţie de utilizarea lor, colţarii pot fi împărţiţi în mai multe categorii:

ICE TRACTION CT
Coltari ICE TRACTION CT

1. Colţarii pentru mers seamănă mai mult cu nişte crampoane aplicate pe talpa bocancului şi sunt utilizaţi mai ales pentru a spori aderenţa pe traseele clasice, nu şi cele alpine.

Acestia se pot monta pe orice tip de bocanc (chiar şi pe semighetele mai înalte) marele lor atuu fiind greutatea redusă şi flexibilitatea. Colţii sunt realizaţi în general din oţel iar prinderea poate fi realizată cu ajutorul unei benzi elastice din silicon sau clasicile chingi.

Crampoanele Ice Traction de la Climbing Tehnologi au fost special concepute pentru a se adapta oricarui tip de bocanc, iar greutatea de doar 245 g îi face alegerea perfecta pentru cei care vor sa meargă în siguranţă chiar şi pe gheaţă.

2. Colţarii pentru alpinism sunt de obicei cu prindere mecanică tip step-in, lucru care le oferă rigiditate şi stabilitate în acelaşi timp. Numărul colţilor variază între 10 şi 12, aceştia fiind în genreal din oţel datorită rezistenţei foarte bune a materialului. Colţarii pot sau nu sî fie prevazuţi cu protecţii anti-snow (o talpă suplimentară de cauciuc care impiedică acumularea zăpezii între colţi). Sistemul anti-snow sau anti-balling-ul este realizat din plastic sau cauciuc având un tratament special care previne lipirea zăpezii de suprafaţa lor.

Coltari Climbing Technology Nuptse Evo Automatic sunt colţari din otel cu 12 puncte recomandaţi pentru alpinism. Prindere automată oferă rigiditate în timp ce sistemul anti-snow protejează utilizatorul contra alunecării chiar şi la mersul pe zăpadă. Colţarii se pot regla pe intervalul de mărimi 36-47 iar greutatea redusă îi face uşor de transportat (doar 995 g / buc).

Coltar Monopunct CAMP
Coltar Monopunct CAMP

3. Colţarii pentru căţărare pe gheaţă au un profil mai agresiv, iar colţii din faţă pot semăna cu vârful zimţat al pioletului pentru gheaţă. Mai mult există şi posibilitatea înlocuirii celor doi colţi frontali cu unul singur, iar unele modele dispun şi de colţi pe călcâi, orientaţi în spate. Datorită necesităţii suţinerii greutaţii corpului sunt recomandaţi pentru montarea doar pe bocanci cu talpă rigidă.

4. Colţari pentru ski suferă solicitări în general mai mici, de aceea au crampoanele realizate chiar şi din aluminiu, greutatea mai redusă fiind un atuu în alegerea lor. Atenţie, acest tip de colţari nu se recomandă a fi utilizăţi în condiţii dificile de gheaţă cu bolovani sau cu pietriş.

Idiferent de traseul tău de iarnă nu uita colţarii potriviţi acasă, aşa că intră pe site şi verifică ofertele Maia Outdoor în categoria Alpinism.

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro
Articolul precedent7 provocări outdoor pentru 2016
Articolul următorCum să ieşi din zona de confort
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu