6 August – Ziua Muntelui Ceahlau

1
3168

In fiecare an pe 6 August Muntele Ceahlău prinde viata

6 August - Ziua Muntelui Ceahlau
Credit foto: Alex Mircea Iacobet

Daca ajungi in aceste zile pe Ceahlau si nu esti la curent cu sarbatorile religioase sau cele campenesti vei avea surpriza sa intalnesti o mare de oameni care urca muntele. Pe data de 6 august este sarbatorita Ziua Muntelui Ceahlau si totodata are loc hramul manastirii aflate sus pe platou. Pelerini, turisti sau curiosi deopotriva pornesc pe toate traseele muntelui catre varful Toaca acolo unde la rasarit asteapta sa vada Marea Piramida.

Cumulata cu latura spirituala, Ceahlaul fiind considerat Muntele Sfant si altarul zeului Zalmoxis, aceasta zi atrage ca un magnet mii de turisti mai mult sau mai putin pregatiti sa faca fata muntelui. Spatiile de cazare sunt pline, corturile sunt instalate peste tot iar traseele sunt pline de turisti si ulterior, de mult gunoi.

6 August - Ziua Muntelui Ceahlau

Daca iti place muntele si ai in plan sa urci pe 6 august pe Ceahlau, Maia Outdoor iti ofera cateva sfaturi pentru ca ziua sa fie intradevar una speciala:

  • Nu porni la drum neechipat – o pereche de bocanci poate face diferenta la urcat sau coborat; daca nu ai bocanci inceaca macar o pereche de incaltari cu o talpa aderenta si confortabila – nu pantofi, slapi sau sandale si in nici un caz tocuri.
  • Vremea pe munte este schimbatoare asa ca nu porni ldoar in tricou si pantaloni scurti, chiar daca e cald. O furtuna rapida poate scadea temperatura si cauza hipotermie. Ia un rucsac cu tine si pune un pulover si mai ales o geaca impermeabila sau cel putin o pelerina de ploaie.
  • Ia cu tine o sursa de lumina – o frontala sau o lanterna este foarte utila in caz ca parcuregerea traseului dureaza mai mult decat ai aproximat. Nu te baza pe lumina de la telefon, s-ar putea ca acesta sa se descarcePiramida din Ceahlau
  • Dozeaza-ti efortul si hidrateaza-te – este bine sa alegi un traseu pe masura puterilor tale si nu uita de apa. Organismul se deshidrateaza rapid la efort si se instaleaza oboseala. Evita cafeaua, sucurile si mai ales bauturile alcoolice iar daca soarele este insistent acopera-ti obligatoriu capul.
  • Respecta muntele si ceilalti turisti – urca in liniste pe traseu si nu te abate de la poteca marcata; permite-le celor care urca sa depaseasca o eventuala portiune mai dificila.
  • Nu lasa gunoi pe munte – asa cum ai carat pana sus un ambalaj, o sticla sau chiar o doza (care oricum nu e indicata) le poti transporta si inapoi. Poti pune in rucsac un sac menajer si felul acesta le poti transporta usor pana jos.
  • Daca intampini probleme cere ajutorul specialistilor. Serviciul Salvamont este in alerta in aceasta zi. Poti apela numarul unic 112 sau 0-SALVAMONT (0725.826.668) si iti poti instala aplicatia 0-Salvamont.
  • Fii responsabil si nu porni la drum daca nu ai mai urcat pe munte sau ai probleme mai grave de sanatate. La fel ii poti sfatui si pe cei din jurul tau.

Daca nu doresti sau simti ca nu poti urca Ceahlaul atunci poti sarbatori ziua si in statiunea Durau. Aici vei avea parte de o parada a portului popular, expozitii de arta populara, vei putea cunoaste legendele muntelui si asculta concerte.

Sarbatoreste muntele asa cum se cuvine.

Maia Outdoor

Articolul precedentFamily Fun Camping
Articolul următorCu spor(t) înainte la Semimaraton Curtea Domnească
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

1 COMENTARIU

Lasă un Comentariu