Lână Merino

1
1013

Din varietatea de fibre si materiale disponibile in industria vestimentara, pentru echipamentele outdoor si de munte se individualizeaza cateva: pielea nubuk sau suede, membranele sau tesaturile sintetice si lana. Atunci cand urmeaza sa achizitioneze un articol din lana, novicilor li se recomanda iar cunoscatorii aleg Lana Merino.

Ce este si de unde vine Merino? Merino, conform definitiei de pe wikipedia, este o rasa de oi, influenta din punct de vedere economic si premiata pentru lana sa. Aceasta rasa este originara din Turcia si Spania Centrala iar lana ei a fost valorificata inca din Evul Mediu. Nici astazi oile Merino nu au “rival” in ceea ce priveste finetea lanii. Cele mai multe exemplare Merino sunt acum Australia si tot de acolo a plecat si Woolmark Brand cel mai cunoscut brand de textile.

Beneficiile lanei Merino

Orice persoana activa sau sportiv de performanta, indiferent de activitatea pe care o practica si conditiile meteo la care se afla, se poate bucura de beneficiile lanii Merino. Este o fibra fina la contactul cu pielea, moale, respirabila si cu efect antistatic. Pastreaza caldura atunci cand temperatura este redusa sau o elibereaza atunci cand este cald. Elasticitatea naturala ajuta la buna fixare a materialului pe corp iar proprietatile antibacteriene ajuta la indepartarea mirosurilor. Imbracamintea din lana Merino protejeaza corpul de radiatiile nocive ale soarelui. Este de asemenea o tesatura care se murdareste mai greu dar este foarte usor de curatat, chiar si in masina de spalat. Lana Merino, datorita proprietatilor si finetii sale este in general folosita la imbracamintea de corp, bluze si pantaloni dar si la sosete si caciuli, facandu-le extrem de calduroase.

1 COMENTARIU

Lasă un Comentariu