Sfaturi practice și recomandări în caz de înțepături și mușcături
Îți dorești un week-end activ outdoor dar te sperie gândul că ai putea fi înțepat sau mușcat de insecte sau șerpi? Află de la Maia Outdoor cum să recunoști simpotomele și să tratezi diferitele tipuri de mușcături de insecte, păianjeni sau șerpi.
Înțepături de insecte
Aproape fiecare dintre noi a fost înțepat măcar odată de o insectă. Fie ca a fost un țânțar, o albină sau viespe, furnici sau alți “gândăcei” reacția corpului este una moderată. De obicei simptomele sunt:
- Roșeața
- Umflături
- Durere
- Mâncărime
Intensitatea reacțiilor poate varia de la persoană la persoană dar și în funcție de insectă. Cele mai comune reacții alergice severe apar la înțepăturile de albine/viespi și se pot manifesta astfel:
- Erupție puternică pe piele
- Crampe abdominale
- Amețeli sau vărsături
- Umflarea feței, buzelor, gâtului
- Probleme respiratorii
- Stare de șoc
În caz de reacții alergice severe la scurt timp după înțepătură suportul medical specializat este necesar. Aceste simptome pot pune în pericol viața dacă nu sunt tratate la timp. Este important să fie contactat numarul de urgență 112 sau o-SALVAMONT (0725.826.668).
În cazul unei reacții normale pentru calmarea zonei se poate interveni astfel:
- Dacă acul insectei a ramas în piele acesta poate fi îndepărtat ușor fără a pune presiune. Nu folosiți o penseta pentru că aceasta ar putea elibera mai mult venin
- Curăță locul mușcăturii cu apă și săpun (daca este posibil)
- Aplică o compresă rece pentru a diminua durerea și reduce umflăturile. Poți pune și un cub de gheață într-o bucată de material și aplica local.
- Poți aplica un gel calmant pentru mușcături insecte sau o soluție din bicarbonat de sodiu și apă pentru a reduce senzația de mâncărime
Mușcătura de păianjen
Majoritatea mușcăturilor de păianjen sunt inofensive. La scurt timp după mușcătură chiar și la o zi distanță pot apărea reacții similare cu cele ale înțepăturilor de insecte:
- Roșeață
- Umflături
- Durere
- Mâncărime
Primul ajutor în caz de mușcătură de păianjen implică aceeiași pași ca în cazul înțepăturilor de insecte:
- Curățarea zonei cu apă și săpun
- Aplicarea unor comprese reci sau cu gheață (dacă este posibil) pentru calmarea durerii și reducerea umflăturii
- Aplicarea unui gel calmant sau a unei soluții din apă cu bicarbonat
În cazul unei reacții alergice severe se recomandă tratament de specialitate și suport medical.
Căpușele și îndepărtarea lor
Căpușele sunt mici arahnide similare păinjenilor care prin mușcătura se agață de piele și se hrănesc cu sânge. Ele pot fi “înfricoșătoare” datorită bolii Lyme (infecție cu bacteria Borrelia burgdorferi) care o pot transmite.
Cum te poți proteja de mușcături:
- Poartă bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi în culori deschise – te protejează și de radiația solară și poți identifica și mai ușor musafirii nedoriți
- Poartă încălțaminte închisă (bocanci sau semighete) și pentru extra protecție poți purta și parazăpezi
- Nu te așeza direct pe iarbă – un izopren sau o pătura te pot feri de micile insecte ascunse în iarbă; înainte de a campa inspectează cât de cât locul
- Îți poți trata articolele vestimentare cu soluții ce țin la distanță insectele: produse pe bază de lămâiță, lavandă, rozmarin (le poți găsi în farmacii sau la plafar).
Mușcătura de căpușă nu este dureroasă astfel că este posibil să nu sesizezi noul “pasager”. Odată ajuns acasă este recomandată o inspecție a corpului și a echipamentului. Căpușele preferă țesuturile moi astfel că poți acorda atenție axilei, zonei inghinale, spatele genunchiului sau a urechilor.
Îndepărtarea căpușelor este foarte importantă. Cu cât mai repede este îndepărtată cu atât scade riscul de apariție a unei reacții inflamatorii. Poți merge la cel mai apropiat spital sau poți încerca singur îndepărtarea ei:
- Asigură-te că ai scos complet căpușa – poți folosi un extractor de căpușe; prinde căpușa cât mai aproape de segmentul bucal și trage ușor fără a pune presiune
- Curăță și dezinfectează zona – poți folosi apă călduță și săpun și apoi un dezinfectant de uz general
- Verifică dacă nu a apărut o reacție inflamatorie a zonei
NU se recomandă:
- Aplicarea diferitelor unguente (pentru a favoriza alunecarea ei), lac de unghii sau gaz
- Încercarea de ardere a căpușei în timp ce este atașată de tegument (cu chibrit sau brichetă) – pot fi cauzate leziuni grave
Mușcătura de șarpe
Speciile de serpi din Carpați nu sunt agresive și sunt foarte slabe șansele de a fi atacat. Tot mai des au aparut în mediul online avertismentele despre prezența viperelor pe traseele montane. În România sunt prezente 3 specii de vipere a căror mușcătură este veninoasă și poate avea efecte grave:
- Vipera cu corn -vipera ammodytes cu arie de răspândire în zonele cu climat sub-mediteraneean (Herculane, Banat, Carpații Meridionali – partea vestica, Dobrogea)
- Vipera berus – vipera de munte – cu arealul cel mai mare de răspândire în aproape toate zonele montane și submontane (mai puțin Dobrogea și Lunca Dunării)
- Vipera ursinii – vipera de stepă are un areal destul de segmentat, specia fiind chiar una periclitata (jud Cluj/Alba, județele din Podișul Moldovei: Suceava, Botoșani și Iasi dar și Galați,Tulcea)
Ca orice turist te poți întâlni pe potecile sau stăncile de pe traseele montane cu diferite tipuri de șerpi. Ce este important de reținut șarpele/vipera NU atacă decât atunci cănd se simte amenințată și de aceea cea mai bună metoda de protecție este prevenția:
- Păstrează poteca și traseele marcate – sunt minime situațiile în care viperele stau în mijlocul potecii (mai sunt și excepții)
- Daca mergi la cățărat verifică cu privirea prizele înainte de a pune mâna
- Poartă încălțaminte închisă (bocanci) și parazăpezi si uită-te pe unde calci
- NU pune mâna pe vipera, nu fă mișcări bruște iar dacă chiar trebuie să o îndepărtezi din cărare folosește un băț și mișcări ușoare
- NU trebuie să omori șarpele/vipera pentru a “salva” alți turiști
Bine de știut: toate cele trei specii de vipere veninioase pot fi recunoscute prin forma pupilei (ascuțitp). Maia Outdoor recomandă însă păstrarea distanței față de orice specie sălbatică prezentă în natură – așă nu te apleca să vezi exact ochii șarpelui :). Cu cât păstrăm distanța cu atât vom avea o tură lipsită de griji. Mai multe detalii despre speciile din Romania poți citi aici.
În situația în care șarpele/vipera a atacat (reamintim – puțin probabil dacă a fost lăsată în pace) primii și cei mai importanți pași sunt:
- Păstrarea calmului – deși mai ușor în teorie decât în practică este important de reținut că orice mușcătură poate beneficia de tratament.
- Așezarea unei poziții orizontale și curățarea zonei une a fost mușcătură cu apă și săpun (*atenție la etapele post-mușcătură prezentate mai jos)
- Solicitarea suportului medical – un membru al grupului sau victima (dacă este singură) trebuie să anunțe imediat serviciul de urgență 112 sau SALVAMONT (0725.826.668)
- Păstrându-vă calmul puteți oferi informații prețioase medicilor
Pâna la sosirea suportului specializat:
- DA – eliberează zona unde a avut loc mușcătura – brățari, inele, bocanci, șosetă strânsă care ar putea bloca circulația
- DA – curăță rana cu apă și săpun
- NU dați cu nimic pe rană (alcool, crema, apă oxigenată sau alte soluții) doar apă și săpun (dacă este posibil)
- NU faceți incizii să se scurgă sângele și ÎN NICI UN CAZ aspira cu gura veninul
- DA aplică un pansament local (o fașă) dar nu strânsă
- NU aplicați dispozitive de vidare, garou sau strânge rana cu chinigi
- NU pune gheața pe rană
- NU oferi victimei alcool, cafea sau bauturi energizante
Și ajungem la capitolul SER Antiviperin este important de reținut că acesta se administrează doar de către personalul medical specializat – nu întotdeauna este necesar și în funcție de istoricul medical al fiecărei persoane poate ajuta sau dimpotrivă. În plus serul antiviperin se păstrează în condiții speciale.
Fie că ne plac sau nu, viperele sunt o specie prezentă în munții noștrii și de aceea “coabitarea” este esențială. Fiecare specie are rolul ei în echilibrul ecosisemelor. Informarea este cea mai bună prevenție!
Cărări cu soare și ture lipsite de griji!