CUM ÎNTREṬIN ECHIPAMENTUL OUTDOOR
Se pare că se simte din ce în ce mai des miros de primăvară, de schimbare şi reînnoire. E timpul să punem hainele groase şi pufoase înapoi în dulap…dar nu înainte de a le reda strălucirea de la început de sezon! Am aflat cu toţii că îngrijirea corespunzătoare a echipamentului tehnic, fie el de ski sau trekking, duce la menţinerea proprietăţilor pentr mai mult timp. Indiferent de membrana utilizată sau materialul din care este articolul tău vestimentar există o serie de “sfaturi” general valabile pentru întreţinerea şi curăţarea lui. Aşadar:
- Sfaturi pentru intreţinerea imbracamintei outdoor:
- Citeşte cu atenţie instrucţiunile de întreţinere specificate de producător. Acestea se regăsesc pe etichetă sau în interiorul articolului.
- Respectarea instrucţiunilor specificate de producător (chiar dacă pot fi diferite de cele din acest ghid) asigură păstrarea garanţiei oferite. Producătorul este cel care cunoaşte cel mai bine materialul.
- Este de preferat să curăţaţi produsul cu produse de specialitate.
-
Închideţi fermoarele, goliţi şi închideţi buzunarele şi întoarceţi pe dos îmbrăcămintea înainte de a o spăla. Astfel scade posibilitatea ca materialul să se uzeze sau culorile să fie distruse în timpul spălarii.
- Articolele mai murdare trebuie spălate separat, eliminând astfel riscul ca murdăria să pătrundă si în celelalte.
- Petele de grăsime se vor îndepărta imediat (în special de pe materialele sintetice) cu ajutorul soluţiilor speciale de curăţare şi cu apă călduţă (dacă producătorul permite) sau rece. NU FOLOSIŢI CLOR!
- Păstraţi articolele departe de foc sau căldura foarte mare – cele sintetice se pot topi!
- Întreţinere, curăţare şi spălare imbracaminte outdoor:
- Îmbrăcămintea tehnică se va curăţa ori de câte ori este necesar, atunci când se acumulează reziduuri, pete de noroi, etc. În cazul în care echipamentul este unul impermeabil/respirabil acesta are nevoie de o reîmprospătare periodică (fiind tratate DWR= Durable Water Repellent).
- Folosiţi produse specifice de curăţare; acestea sunt făcute special pentru a se clăti foarte bine fără a lăsa urme şi fără a distruge membrana.
- Dacă alegeţi să folosiţi totuşi detergenţi obişnuiţi, folosiţi din cei care conţin mai puţini sau deloc aditivi ce pot ataca materialele. Evitaţi detergenţii ce conţin înălbitor pe bază de clor. Clătiţi de 2 ori.
- Este de preferat să spălaţi echipamentul la mână (în special membranele impermeabile) sau să folosiţi o maşină de spălat cu încărcare frontală/laterală.
- Pentru îndepărtarea petelor mai persistente se poate aplica o mică cantitate din soluţia de curăţare direct pe pată, premergător spălării.
- Respectaţi temperatura indicată pe etichetă.
- Nu folosiţi clor sau balsamuri de rufe.
- Clătirea se face normal în cazul folosirii produseor specifice sau de două ori în cazul folosirii detergenţilor.
- Hainele se pot usca în tambur prin încălzire uşoară dar cea mai eficientă metodă este uscarea la aer (pe sârmă).
– Important: Pentru a garanta eficienţa şi prelungi durata de viaţă a echipamentului respectaţi întotdeauna instrucţiunile!