Ce includem in echipamentul pentru iarna?

0
233

Primul strat de zapada a pudrat culmile montane din tara noastra, semn ca sezonul rece s-a instalat deja la munte. E timpul sa ne revizuim echipamentul pentru iarna pentru a ne bucura in continuare de miscare si drumetii.

Schimbarile sezonului se vad deja la altitudine. Nu uita sa iti revizuiesti echipamentul pentru iarna

Principalele 5 elemente din echipamentul pentru iarna ce trebuie sa le ai bine puse la punct inainte de a planifica orice iesire la munte sunt:

1. Incaltamintea de sezon – bocancii de iarna vin cu o serie de elemente suplimentare, menite sa ofera o mai buna protectie la apa, la temperaturile scazute si stabilitate pe potecile inghetate sau acoperite cu zapada/ gheata.

In sezonul rece alege incaltamintea din piele full grain sau nubuk – cat cat mai putine cusaturi (pentru a proteja mai bine de apa) si cu protectie cauciucata la varf/calcai sau de jur imprejur.

Vei observa ca bocancii de iarna vin cu o constructie mai robusta si talpa mai rigida pentru a oferi suport si stabiitate. Iar daca vei folosi si coltari tehici semi/ full-automat nu uita sa alegi si o talpa compatibila cu o astfel de prindere.

Recomandare MAIA Outdoor – intotdeauna alege incaltamintea in functie de traseele abordate. Daca in sezonul rece nu te aventurezi pe trasee inalte sau tehnice, si esti adeptul mai degraba al plimbarilor usoare si drumetiilor scurte atunci alege o pereche de bocanci clasici, confortabili si nu neparat ceai mai “scumpa” pereche tehnica. La fel si reciproca, daca tintesti tot mai sus sau pe creste mai dificile iarna aceasta, atunci asigura-te ca si bocancul este unul echipat pe masura dificulatatii traseului si nu neglija importanta acestui articol.

2. Imbracamintea termica – imbracamintea stratificata este cea care ne asigura confortul termic atunci cand temperaturile scad. Din echipamentul pentru iarna nu trebuie sa ne lipseasca

– stratul termic de baza – bluza si pantalonii de corp care pot fi atat din fibre sisntetice sau din lana merino

– mid-layerul – sau stratul intermediar – bine cunoscutele polare sau fleece-uri, mai groase sau mai subtiri. Aici alegerea depinde de fiecare in parte, de cat de friguros/a suntem, de nivelul de respirabilitate dorit si desigur de conditiile meteo ale drumetiei.

– stratul exterior – pentru sezonul de iarna echipamentul trebuie sa fie pregtit pentru a face fata conditiilor de umezeala, vant si temperaturilor scazute. Asa ca nu uita de un windstopper (si pantalonul din acelasi material)/ geaca termica sau poate o vesta si de geaca hardshell ca ultim strat.

  • 3. Accesoriile calduroase – extremitatile sunt cele care au cel mai repede de suferit din cauza temperaturilor scazute, astfel ca iarna nu trebuie sa ne lipeasca din echipament: caciula, manusile subtiri si groase, bandana si sosetele termice.

Maia Outdoor iti recomanda sa ai mereu in rucsac cel putin o pereche de sosete in plus si o bandana in plus (una pe cap daca simiti nevoia unei venitilatii suplimentare si una la gat).

4. Accesoriile pentru zapada – pe masura ce stratul de zapada creste sau gheata se formeaza pe poteci o serie de accesorii devin tot mai practice:

parazapezile (mai ales daca suntem primii pe un traseu proaspat nins),

– gherutele pentru bocanci (snowline-uri) ce ne asigura aderenta pe potecile de trekking sau coltarii tehnici daca ajungem in zone de creasta,

– betele de trekking sau pioletul (daca traseul este unul mai solicitant/ expus);

Accesorii de iarna – nelipsite din echipament
  • 5. Accesoriile nelipsite din rucsac – pe principiul “iarna nu e ca vara” o serie de factori externi schimba conditiile de drumetie in sezonul rece. Lumina naturala este mai putina, temperaturile tot mai scazute si atunci este necesar sa avem in permanenta in rucsac:
  • O sursa de lumina (chiar 2) cu bateriile incarcate si un acumulator de rezerva (intunericul vine ceva mai repede, mai ales in zonele impadurite).
  • Hidratarea este la fel de importanta si in sezonul de iarna dar lichidele reci nu sunt chiar pe plac atunci cand temperatura este scazuta:
  • Termosul cu ceai cald devine un accesoriu nelipist din rucsac. Micile pauze de hidratare cu un ceai cald pot aduce si un bonus de “incalzire”. Atentie! Nu se recomanda consumul de alcool pentru “incalzire” pe traseele de munte.
  • Trusa de prim ajutor nu pleaca din rucsac nici in sezonul de iarna, dar trebuie completata (daca nu aveai deja) cu folie de supravieturile si cel putin 2 “incalzitoare” care pot genera cateva ore de caldura in caz de nevoie.

Te asteptam in magazinul MAIA Outdoor sa povestim mai multe despre echipamentul pentru iarna si ce trasee ti-ai planificat in acest sezon.

Articolul precedentLuna August – Luna responsabilitatii pe munte cu Salvamont Romania
Articolul următorBrubeck – un nou brand la Maia Outdoor
Pe blogul Maia Outdoor vei găsi informaţii despre echipamente şi accesorii pentru drumeţii montane, camping, alpinism şi escaladă sau ciclism. Şi pentru că încurajăm mişcarea de la cele mai mici vârste, vei găsi informaţii şi sfaturi practice care să iţi uşureze alegerea rolelor pentru copii, a bicicletelor, trotinetelor şi skateboard-urilor. Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă informaţiile sunt legate de cu schiuri, snowboarduri, patine şi service pentru echipamentele lor. Maia Outdoor este susţinăt activ a tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii sportive de orice formă, preferând ca locuri de desfăşurare natura. Suntem alături de cei care aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pârtii de zăpadă, blogul relatand evenimentele locale sau naţionale. De asemenea ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni in tot ceea ce facem.

Lasă un Comentariu