Află cum să reduci condensul în cort

0
800

Ai avut dimineți în care te-ai trezit cu apă în cort și ai dat vina pe cusături sau materialul de slabă calitate?

Condensul in cort
Corturi Vango cu folie dubla

Condesnul în cort este una din situațiile cu care se pot confrunta chiar și cei mai experimentați montaniarzi. Ai mai jos câteva informații despre cum se formează acesta dar și ce poți face pentru a reduce apariția condensului.

Cum se formează condensul în cort?

 

Formarea condensului in cort
Formarea condensului in cort

Temperatura în interiorul cortului poate crește datorită respirației noastre, surse de caldură, haine umede sau lipsa ventilației. Atunci când aerul cald din interior intră în contact cu suprafața relativ rece a materialului, umiditatea din aer condensează și capată formă lichidă, respeciv apar picăturile de apă.

Știai că o persoană poate genera până la o jumătate de litru de apă (în condens)? Dacă sunteți 3 persoane în cort te apropii deja de 2 litrii de apă la care se mai adaugă umezeala de la haine, încălțăminte, chiar și de la animalele de companie plus umezeala din aer.

Condensul produs de 1 persoana
Umiditatea generata de o persoana

Dacă ai găsit apă în cort este foarte probabil să fie din cauza condensului și nu datorită infiltrării acesteia din exterior (din ploaie). O bună ventilație și structura dublă (folie interioară și exterioară) îți vor oferi o protecție mai mare în fața condensului. Sunt însă situații când în anumite condiții meteorologice orice cort poate fi depășit de umiditatea din atmosferă.

Cum poți reduce condesnul în cort?

Poți îndepărta excesul de umiditate de pe materialul cortului folosind un prosop iar dacă campezi pentru mai multe zile în aceeași locație încearcă să ții în timpul zilei articolele umede (haine, încălțăminte) înafara cortului. De asemenea încearcă să ventilezi cât mai bine cortul și să îl păstrezi și împachetezi uscat. Pe scurt iată câteva sfaturi practice:

Ventilatia unui cort
Corturi Vango cu ventilatie
  • Menține o ventilație bună – cu cât aerul circula cu atât condensul se reduce; nu bloca orificiile de ventilație și optează pentru modele care au ușa din plasă
  • Stochează articolele umede afară (pe cât posibil) – pentru a reduce surplusul de umiditate
  • Nu încălzi excesiv aerul din interior – nu utiliza surse de căldură sau arzătoare (pt mâncare) în interiorul cortului; acestea vor ridica și mai mult temperatura în cort favorizând formarea condensului
  • Campează într-un loc aerisit – zonele adăpostite sunt mai predispuse la generarea de condens; încearcă să montezi cortul în locații unde să simți briza (muntelui sau a mării)
  • Nu pune presiune pe material – dacă materialul exterior este presat (articole puse pe cortș prosoape, haine sau alte bagaje) atunci condensul poate forma picături și ajunge mai rapid în interior
  • Nu găti în interior – reduci și riscul unor accidente și eviți formarea condensului
  • Nu campa foarte aproape de apă – râurile sau lacurile pot crește nivelul umezelii

Corturile Vango sunt realizate din materiale și compenente de o calitate superioară iar împreună cu cusăturile solide și bine acoperite vei ține cu siguranță “vremea” afară. Vino în magazinul Maia Outdoor sau intră online și află cum să ai o experiență căt mai plăcută în camping.

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro

Lasă un Comentariu