5 pași simpli să eviți bătăturile în bocanci

1
1335

Urmează să pornești la drum și te gândești deja la disconfortul creat de bocanci? Ai mai jos câteva sfaturi simple despre cum să eviți formarea bășicilor și a bătăturilor.

Cum sa eviti formarea basicilor
Pentru evitarea bășicilor alege întotdeauna bocanci adecvați

O pereche de bocanci nepotrivită îți poate crea serioase probleme în timpul mersului, bătături, bășici sau chiar răni ce vor umbri cu siguranță frumusețea traseului și diminiua starea ta de confort. Bășicile apar în general la frecare în condiții de umiditate și supraîncălzire, și este mai bine să le previi decât să le tratezi. Cum faci asta?

1, Investește în echipament

 

Bocancii de munte sunt cel mai important articol al echipamentului tău. Aceștia asigură piciorului protecție, suport și confort indiferent de traseul parcurs. De aceea o metodă bună de a evita formarea bășicilor și bătăturilor este să alegi încălțămintea dedicată și mai ales mărimea potrivită.

Alege o pereche de bocanci care să îți fixeze bine călcâiul și glezna, astfel încât piciorul să nu alunece în interior dar să ai suficient spațiu în partea din față, pentru ca degetele să se miște în voie. Nu uita că pe parcursul zilei și în funcție de efortul depus piciorul se mai poate umfla.

2, Acomodează-te cu bocancii de munte

 

Îți recomandăm să nu pornești la drum cu o pereche nouă de bocanci (abia scoasa din cutie) ci să îi testezi mai întai prin oraș sau într-o plimbare ușoară. Acomodează-te cu bocancii, mai ales dacă ai un model mai rigid și abia apoi pornește în ture mai lungi sau trasee mai tehnice.

3, Alege șosetele tehnice speciale pentru drumeții

 

Sosete tehnice
Șosete cu fibră antibacteriană

O pereche de șosete tehnice, special concepute pentru drumeții sau trekking au multiple beneficii: abosrb umezeala, au efect antibacterian și previn apariția bășicilor. În plus au mai puține cusături dar vin cu întărituri în zonele mai expuse pentru un plus de confort și sunt mult mai eficiente decât o pereche groasă sau 2 perechi mai subțiri.

Maia Outdoor îți recomanda șosetele Mund cu fibre speciale, atât pentru sezonul cald cât și pentru cel rece.

Un sfat util: pune întotdeauna în rucsac încă o pereche de șosete de rezervă.

4. Tratează primele semne de disconfort

 

Dacă simți disconfort local în timpul mersului oprește-te și îndepărtează cauza cât mai rapid. Poate va fi necesar să schimbi șoseta sau chiar să pansezi zona pentru a minimiza frecarea. Asigură-te că folosești un plasture sau bandaj care se fixează bine, pentru a nu înrăutăți situația.

Nu uita acasă trusa de prim ajutor și verifică înainte de plecare ca aceasta să conțină plasturi, bandaje sau fașe elastice. Pe cât posibil atunci când faci pauze, desfă bocancul și lasă piciorul să respire și să elimine umezeala.

5. Ce e de făcut dacă bășicile apar

 

Nu uita trusa de prim ajutor
Nu uita trusa de prim ajutor

Dacă în ciuda tuturor metodelor de prevenire ai făcut bășici sau bătături este bine să nu intervii prea mult asupra lor. Dacă punctul este mic lasă lichidul din interior (dacă acesta există) să protejeze zona de eventuale infecții și aplică pe deasupra un plasture de protecție.

Dacă zona afectată este mai mare este posibil ca singura metodă de a continua traseul este să elimini lichidul. Folosește un ac steril pentru a străpunge pielea, elimină ușor lichidul, curăță zona și aplică un bandaj.

Asigură-te întotdeauna că ai echipamentul bine pus la punct și adecvat traseului pe care urmează să îl faci și fii atent la micile detalii care pot face diferența. Te așteptăm la Maia Outdoor cu sfaturi practice dar și cu încălțăminte și accesorii pentru drumeșii confortabile.

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro

1 COMENTARIU

Lasă un Comentariu