10 motive să mergi în Piatra Craiului

0
2430

Piatra Craiului – muntele pe care orice montaniard trebuie să ajungă

 

Piatra Craiului
Piatra Craiului

Recent echipa Maia Outdoor a petrecut un week-end în masivul Piatra Craiului – Creasta nordică. Au fost 3 zile petrecute la cort, cu trasee variate, prieteni vechi și noi și mai ales cu peisaje spectaculoase. Atât de mult ne-a plăcut acest munte încât trebuie să îți împărtășim din frumusețile lui dar mai ales să îți oferim câteva motive să mergi acolo.

1. Acces facil – dacă vrei să ajungi în Crai trebuie să ști că ai multiple căi de acces – cu mașina, tren sau autobuz. Masivul este situat în zona centrală a țării astfel că din orice direcție te-ai îndrepta drumul nu este unul istovitor. De data aceasta noi am ales drumul Zărnești – Fântana lui Botorog – Curmătura. Poți vedea și celelalte căi de acces aici.

2. Trasee variate – fie că ești pregătit pentru ore lungi de traseu sau vrei doar să te plimbi și să admiri peisajul în Piatra Craiului ai multiple opțiuni. Circuite, trasee ușoare de trekking sau hiking, porțiuni cu șufe, grohotiș sau zonă de creasta expusă, pe toate le găsești în acest masiv. Iar dacă ești dornic de mai mult, iarna Piatra Craiului este o provocare pentru orice montaniard.

3. Trasee bicicletă, cățărare sau parapantă– dacă muntele te atrage și pentru alte sporturi atunci Piatra Craiului e destinația perfectă dacă vrei să mergi cu bicicleta, să te lansezi cu parapanta sau să te cațeri. Prăpăstiile Zărneștiului te așteapta cu multiple trasee de cățărare cu diferite grade de dificultate și tot de aici poți porni pedalând către Cabana Curmătura.

4. Spații de cazare – cabane, refugii sau camping. Dacă vrei să înnoptezi pe munte atunci în Crai ai multiple variante. În funcție de traseul planificat poți rămâne la cabane – la baza muntelui sau pe munte, poți pune cortul în zonele special amenajate sau dormi la unul din multiplele refugii: Ascuțit, Grind 1 și 2, Diana, Șpârla, Șaua Funduri sau Speranțelor. Dacă dormi la cort sau refugiu fii pregătit cu sac de dormit călduros, vremea în creasta poate fi schimbătoare și vântul tăios.

Cabana Curmatura - Piatra Craiului

Cabana Curmătura – un motiv în plus de vizită în Piatra Craiului este pentru mine cabana Curmătura. Recunosc că toți munții îmi sunt dragi la fel și cabanele dar Cabana Curmătura are un farmec aparte și, să îmi fie cu iertare , declar cu mâna pe inima că este cea mai frumoasă cabana din munții noștrii.

Merită să poposești la aceasta cabană micuță, să stai să privești ori creasta ori Bucegii, să savurezi o prajitură cu mere delicioasa. E o cabana din povești cu flori la geam, legende și cărți de munte pe mese și doi căței cu lipici: Sira și Muchi.

  • Maia Outdoor a testat de aceasta dată cortul Vango Soul 200 și sacul de dormit Marmot Trestles 30. Nu a fost un week-end cu precipitații dar vântul s-a simțit și temperaturile au fost scăzute. Pe scurt: echipamentul s-a comportat excelent – bună rezistență la vânt a cortului, montare și demontare rapida și chiar plus de confort termic în sac. Temperatura de confort a sacului (+0.7 ) a fost suficientă pentru cele 2 grade din exterior. Mai multe detalii despre echipament în curând.

Revenind la motivele pentru care merită să mergi în Crai:

5. Ape limpezi – pe porțiunea de creastă mai greu cu alimentarea cu apă dar la baza muntelui și pe brâna de mijloc vei întâlni izvoare limpezi, cu apă rece numai bună de făcut provizii. Pe Valea Prăpăstiilor (în Prăpăstiile Zărneștiului) vei întalni, în zilele senine cea mai cristalină apă ce coboară de pe munte

6. Specii protejate – cine nu a auzit de Garofița Pietrei Craiului? O specie endemică întâlnită predominant pe crestele stâncoase și grohotișurile masivului. Vei întâlni de asemenea în masiv flori de colt și alte plante din zona alpină și cu siguranță dacă străbați creasta de la un capăt la altul vei face loc caprelor negre – foarte obișnuite cu prezența ta.

7. Peisaje spectaculoase în orice sezon; de la albul rocilor în plina zi de vară până la crestele înghețate din iarnă, Piatra Craiului este un masiv cu peisaje ce îți taie răsuflarea. Fie că ești pe creasta sau o admiri în toată frumusețea ei de la baza sau de pe munții din jur vei găsi mereu aici peisaje deosebite.

Cort Vango in Piatra Craiului
Camping la Cabana Curmatura
  • Vremea în Crai e tot timpul prietenoasă dacă ai echipamentul potrivit. De aceea Maia Outdoor îți recomandă să te informezi despre condițiile meteo ce urmează să le întâmpini și să îți alegi articolele potrivite: nu porni la drum fără o pereche de bocanci cu talpa Vibram aderentă, o geacă de ploaie cu membrană și accesorii călduroase. Dacă mergi la cort alege unul ușor, stabil și cu protecție bună la apă, iar sacul de dormit cu temperatură de confort mai joasă.

8. Paradis foto – cu siguranță fotografiile din Crai au un album separat în colecția oricărui montaniard. Asa cum îți spuneam în orice sezon Craiul te încântă cu cadre deosebite, așa că ține aparatul foto (sau telefonul) la îndemână, îl vei folosi des.

9. Turiști disciplinați – vei avea ocazia să întâlnești în Piatra Craiului turiști nu doar din țara ci din toată Europa, pasionați de munte la fel ca și tine. Vei auzi povești, vei schimba impresii despre trasee sau echipament dar mai ales vei lega prietenii. Pe acest munte am întâlnit oameni disciplinați, care știu să aprecieze și mai ales să protejeze frumusețile muntelui. E liniște în cabana sau în camping, traseele sunt curate iar drumeții se respectă.

Și în final…

10. Chemarea muntelui – e ceva magic în acest munte care te face să spui, mai în șoaptă sau cu voce tare că vei reveni cu siguranță pe traseu, că vei face mai mult data viitoare și că vei aduce cu tine prieteni dragi. La fel a promis și echipa Maia Outdoor vă asigur.

Aș vrea sa mulțumesc la final prietenilor Maia Outdoor: Laurențiu Vrăjitoru, Adrian Iordache și Doru Zamfir pentru fotografiile realizate și împărtășite din aceasta tură. Recunosc ca telefonul meu nu se ridica la nivelul DSLR-urilor.

Maia Outdoor

Lasă un Comentariu