Legături ski

Ca element component al skiului, legatura de ski are o importanta majora si rol dublu. Aceasta asigura pe de o parte contactul dintre clapar si ski si totodata protejeaza piciorul in cazul unei cazaturi prin desprinderea imediata a claparului din legatura. Cele doua functii actioneaza permanent si sunt direct proportionale cu modul in care au fost reglate aceste legaturi. Reglarea legaturilor se face avand in vedere in primul rand nivelul de pregatire dar si greutatea schiorului. Este foarte important ca aceste reglaje sa fie facute de catre un expert in service-uri sau magazine de specialitate (pentru siguranta).

Atunci cand vine vorba de echipament, cel mai bun este cel potrivit stilului tau si nu tine cont de marca sau pret. Pentru a putea afla ce fel de lagaturi ti se potrivesc mergi in magazinele de specialitate si fii atent la:

- latimea skiului - care va determina ce marime ai nevoie pentru frane (bratele atasate de montura calcai a legaturii care ies in laterale); franele au rolul de a opri skiul atunci cand se desprinde la cazaturi sau cand se aplica o presiune mai mare. Frana nu trebuie sa fie cu mai mult de 15mm mai lata decat schiul pentru a nu te incomoda sau agata de ski.
- setarile DIN (Deutsches Institut für Normung) - reprezinta o masura adoptata international pentru forta de desprindere a legaturilor de schi. Reglarea valorii de desprindere a legaturii inainte sa schiezi este cel mai important aspect din punct de vedere al sigurantei. Pentru calcularea corecta a valorii DIN se iau in considerare inaltimea, greutatea, varsta, nivelul de pregatire si lungimea claparului. Cu cat DIN-ul este mai mic, cu atata forta necesara desprinderii este mai mica. Legaturile au un interval in care poate fi setat DIN-ul. Iti poti calcula singur valoare DIN aici.  

Nu uita, atunci cand iti achizitionezi legaturi pentru ski sa acorzi importanta si materialelor din care acestea sunt realizate. Intrucat legaturile transfera o cantitate mare de energie ele trebuie sa fie durabile si sa reziste la presiuni. Legaturile din materiale usoare nu ingreuneaza skiul si sunt usor de manevrat.

Nu se pot găsi produse care să coincidă cu selecţia.