Roti role Powerslide Hurricane Yellow 76mm/85A

Lipsa stoc
SKU
Roti role Powerslide Hurricane Yellow 76mm/85A
Brand
Powerslide
Powerslide
80,00 RON
MaiaOutdoor.ro va recomanda produsul Roti role Powerslide Hurricane Yellow 76mm/85A

Set: 4 bucati

Model: Hurricane Yellow

Diametru: 76 mm

Duritate: 85A

Informatii utile cand alegi rotile

1. Constructia rotii

Majoritatea rotilor sunt formate din urmatoarele parti componente:

- Corpul rotii – este partea rotii care ia contact cu solul si care se toceste. si poate sa aiba, în functie de compozitia chimica, diferite culori si duritati.a materiale ele seamana foarte mult doar ca din punct de vedere chimic siliconul se gaseste doar in stare fluida sau rasionoasa in timp ce poliuretanul poate fi si sub forma compact. Alt material folosit in special la rolele mai ieftine este plasticul (polipropilena=PP).
Latimea este standard si are 24 mm, dar diametrul poate varia.

- Scheletul rotii – este structura pe care este turnat corpul rotii. De obicei este din plastic. De asemenea în scheletul rotii intra rulmentii si distantierul dintre ei.


Diagrama roata
Scheletul rotii poate fi dupa caz: deschis (spitele sunt vizibile), închis (spitele sunt acoperite) sau foarte retrâns (pentru rotile mici gen aggressive).


 

2. Profilul rotii

Imaginea de mai jos prezinta cam toate profilele de roti existente pe role. Profilul rotii determina cât de mult din roata atinge suprafata de rulare, drept urmare produce comportamente diferite. Rotile plate si mai late, precum cele de la rolele aggressive, au aderenta mai buna, dar de asemenea au si rezistenta mai mare la rulare.

Pe masura ce diametrul rotii creste si/sau profilul devine tot mai eliptic rola devine mai putin stabila. Adica daca pui un începator în niste role cu roti de aggressive nu va avea probleme sa stea pe ele, dar daca îl încalti cu niste role de viteza va avea probleme foarte mari sa îsi tina echilibrul.


Categoriile sunt în felul urmator:

- AGGRESSIVE – rotile sunt cu diametru mic si de obicei au un schelet compact sau chiar inexistent. Sunt plate si suprafata care ia contact cu solul este foarte lata. Un începator poate sta fara probleme pe role aggressive pentru ca rotile ofera o stabilitate mare. Problema este ca rotile acestea nu ofera viteze foarte mari si de asemenea nu pot lua curbe foarte strânse.

- HOCKEY si ARTISTIC – rotile au un profil mai înalt si marginile mai rotunjite pentru rapiditate în curbe.

- RECREATIONAL – rotile au un diametru mediu, putin mai mare ca la hockey. Ofera performante medii ca viteza, manevrabilitate si aderenta. Sunt bune pentru orice activitate, dar nu ofera performante în niciuna dintre directii. De obicei implica si costuri reduse.

- FITNESS – Rotile au un diametru mare (pâna la 90 mm) si profil eliptic. O suprafata mai mica atinge solul. Drept urmare permite rulare pe distante mari cu usurinta.

- VITEZA – Rotile au diametrul cel mai mare si profilul cel mai subtire pentru a mari viteza de rulare. Sunt ideale pentru patinajul viteza si maraton.

Ca o concluzie: profilul rotii începe sa conteze în cazul specializarii spre hockey, patinaj artistic sau viteza.

3. Duritatea rotilor
Duritatea rotilor de role - este masurata pe scala A (Durometru - unul dintre tipurile de clasificare a duritatii materialelor). Duritatea lor variaza intre 72A-100A (cu cat numarul este mai mare inseamna ca materialul este mai dur, mai rezistent). Rotile cu indice mare sunt mai rapide si mai durabile, iar rotile cu indice mai redus pot avea o aderenta mai buna si poti trece mai usor peste denivelarile din asfalt.

Duritatea rotii este inscriptionata de obicei pe roata, alaturi de diametru. Este o valoare numerica urmata de un A. Spre exemplu o roata pe care scrie 80mm/80A are diametrul de 80 de milimetri si duritatea 80. Cu cât este mai mare numarul din fata lui “A” cu atât roata este mai dura. Cu cât roata este mai dura, cu atât va rezista mai mult în timp. Pe de alta parte rularea nu va fi foarte lina pentru ca o roata mai dura nu absoarbe socul asa bine. De asemenea cu cât creste duritatea, scade aderenta. Deci o roata mai moale va oferi o rulare mai lina, aderenta mai buna, dar se va toci mai repede.

Pentru sporturi de sala gen hockey sau patinaj artistic, duritatea merge între 72A si 78A. Pentru mersul în aer liber, pe asfalt, duritatea ideala este între 80A si 84A. Duritate mult mai mare la roti se gaseste pe rolele aggressive, care au nevoie de rezistenta mare la impact în timpul sariturilor si cascadoriilor (de obicei sare pe la 90A si chiar mai sus).

Un fapt de care trebuie tinut cont este ca o roata mai moale nu poate duce o greutate prea mare.
Si pentru ca o imagine valoreaza cât 1000 de cuvinte:

Cum afecteaza duritatea rotilor mersul pe role
Ca o concluzie: Pentru mersul pe role recreational recomand duritatea rotilor de 78A-82A.

4. Diametrul rotilor

Un efect puternic asupra mersului pe role îl are si diametrul rotii. În conditii similare de suprafata de rulare, rolele cu diametrul mai mare vor merge cu viteza mai mare având dat acelasi efort. Totusi, este mai usor sa accelerezi cu rotile mai mici.

Rotile mai mari vor pune probleme la echilibru pentru începatori.

Rotile cu diametru mai mic au manevrabilitate mai buna. Prin manevrabilitate ma refer la rapiditatea cu care se poate schimba directia, ramânând totusi în control.

Datorita materialelor de calitate superioara necesare pentru viteza mai mare, rotile cu diametru mai mare au de obicei un cost mai ridicat decat cele mici.Ca o concluzie: pentru mersul pe role în scop recreational, rotile de la 78 la 82 mm diametru ar trebui sa fie foarte bune. Pentru hockey scade putin diametrul între 72 si 78. Pentru aggressive (sarituri, rampe, grind) orice diametru sub 72 este bun.

    

0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produsRoti role Powerslide Hurricane Yellow 76mm/85A