Ce echipament sa nu uiti iarna acasa

3
2402

Te îndrepţi către munţii înzăpeziti în această iarnă? Asigura-te că nu lăşi nimic din echipamentul esențial acasa.

Echipament MaiaOutdoor.ro
Echipament MaiaOutdoor.ro

Peisajele de iarna sunt extraordinar de frumoase şi de multe ori pentru a ajunge în locațiile unde imaginile sunt de poveste trebuie să-ţi planifici drumeții mai lungi pe zăpadă. Sa fii pregătit în mod corespunzător necesită o planificare prealabilă, realizată cu cel puţin 1-2 zile inainte sa pleci. Ştim cât de greu este sa hotarăşti ce sa iei cu tine într-o drumeţie iarnă, asa ca în acest articol încercăm să sortăm echipamentul şi sa vedem ce nu trebuie să lipseasca din rucsac.

Rucsacul de iarna
Rucsacul de iarna

Sa plecăm în primul rand de la rucsacul ales, care nu trebuie să fie nici foarte mare si nici greu, pentru a nu te încurca în parcurgerea traseului, ceva mai provocator de iarnă. Rucsacii cu o capacitate cuprinsa între 25L – 45L sunt perfecţi şi suficient de încapători pentru articolele esenţiale traseelor de iarnăAvantajul unor astfel de rucsaci este în primul rand greutatea redusă dar şi faptul ca te vor limita în ceea ce priveşte cantitatea de echipament care o poti lua cu tine. 

O data ce ţi-ai ales rucsacul, luând în calcul şi tipul de drumetie dorit, nu rămâne decât să-ţi sortezi echipamentul care îţi va face viaţa mai uşoară în condiţii de frig sau vreme rea. Din experienţa, pe care si noi la rândul nostru am acumulat-o, am realizat o scurta listă cu lucruri care trebuiesc puse în rucsac, indiferent că alegem sa parcugem un traseu de o zi sau unul de mai multe zile iarna.

1. O pereche de sosete groase de schimb sunt indispensabili la munte iarna. Chiar dacă nu le vei folosi mereu, ştii ca vei fi acoperit în cazul în care zapada trece de stratul protector, dat de bocancii impermeabili si parazăpezi. Mai mult, nu uita ca frigul porneşte de la picioare, astfel daca bocancii iţi permit, poti sa încalti şi a 2-a pereche de sosete pentru un plus de confort termic.

Echipament de iarna
Echipament de iarna

2. O jachetă suplimentară care să-ţi ofere un plus de izolaţie termică este şi ea indisepensabilă în rucsac. Este mereu bine să plecăm la drum ceva mai puţin îmbrăcaţi, asta pentru că, atunci cand faci efort la urcare, te vei încalzi. Nu de putine ori planurile iţi sunt date peste cap de vremea capricioasă de la munte iarna. Astfel, un vânt care bate în rafale puternice poate să scadă considerabil temperatura resimtita de coprul tau, acesta este momentul în care iţi va prinde bine o geaca din polar sau o geaca cu puf, pregatită în rucsac. Alege echipamentele de bună calitate, testate şi în cele mai dure condiţii de iarna.

Daca te gandesti să înoptezi la cabana va trebui să faci să încapa în rucasc şi ceva haine de schimb, asta pentru că echipamentul se poate uda şi deveni inconfortabil pe parcusul nopţii.

3. O frontală iţi va fi sigur de folos mai ales dacă iţi planifici un traseu mai lung. Iarna ziua este mai scurta aşa că nu te lasa surprins de lăsarea întunericului şi continuă să te orientezi pentru a încheia o zi superbă.

4. O trusa echipată de prim ajutor este unul din accesoriile care recomandăm să fie la îndemană tot anul în drumeţie. Se pot întampla multe accidente minore, dar care fară un tratament rapid te pot afecta mai tarziu. Trusa trebuie sa contină lucruri esenţiale precum bandaje, faşe, un flacon de betadina dar şi o folie de supravieţuire.

5. Un pachet energizant pentru drum, poate sa conţină atat o gustare cât şi un ceai îndulcit la termos. Recomandam batoanele energizante care sunt uşor şi rapid de consumat, băuturile puţin indulcite, dar niciodata alcoolul.

6. O cagulă sau bandană multifuncţională pentru protecţia feţei în zonele de creastă. Daca traseul presupune parcurgerea unor zone expuse la vânt puternic, atunci protecţia feţei este la fel de importanta ca şi proteţia termică a corpului, datorita expunerii directe a pielii la frig. Este posibil sa nu fie nevoie de un asemenea accesoriu mereu dar în momentul în care va fi, vei simti sigur diferenţa.

Echipament Gravity
Echipament Gravity

7. O pereche de ochelari de soare sau de schi sunt tot o bariera de protecţie împotriva vântulului şi zăpezii spulberate, care poate produce ceva răni. Mai mult, cine a mai fost iarna la munte este familiarizat şi cu fenomenul orbirii de zăpadă, datorita luminii puternice reflectate de zăpadă.

8. Manusile mai groase şi o caciulă suplimentară vor fi binevenite în cazul în care vremea se răceşte brusc. În acelaşi timp e bine ca în cazul în care ninge şi mănuşile sau caciula care o porti se udă sa le poţi schimba cu altele, astfel senzaţia de frig va fi considerabil diminuata.

9. Crampoane sau colţarii tehnici sunt elemente obligatorii iarna la munte, chiar dacă nu sunt necesari pe toata durata traseului. Astfel in funcţie de traseu poţi alege între cele doua variante, dar niciodată nu trebuie să laşi siguranţa deoparte.

Gheaţa sau zăpada îngheţată pot fi o provocare şi pe traseele mai uşoare, de aceea trebuie să fii mereu pregatit. Tot pentru siguranţă poti folosi beţe de trekking sau chiar un piolet. Pentru mai multe informaţii legat de alegerea buna citeşte şi articolul precedent.

10. O busolă şi o hartă la îndemana sunt foarte utile mai ales daca alegi trasee pe care le parcurgi prima oară. Vară, o eroare de navigație înseamnă, de obicei în cel mai rău caz, o plimbare mai lungă. În schimb, o astfel de eroare în timpul iernii, poate fi letală din cauza riscului de a ceda expunerii la vremea mai aspră. În acelaşi timp, tot vremea de iarna te poate duce la erori induse de oboseală, viscol sau ceaţă, în care este dificil să te orientezi. Alege mereu o busolă de calitate dar si o harta detaliată cu traseul parcurs, iar în cazul în care te pierzi trebuie sa consideri că idee bună sa te intorci rapid de unde ai plecat.

La Maia Outdoor găseşti echipament şi toate accesoriile esenţiale descrise mai sus, menite sa te încurajeze sa mergi în siguranţa chiar şi iarna la munte.

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro

3 COMENTARII

Lasă un Comentariu