10 semne că ai nevoie de bocanci noi

0
1043

Te gândeşti să faci o tură pe munte şi nu eşti sigur pe bocancii tăi vechi? Găseşti în acest articol 10 motive să investeşti într-o pereche de bocanci noi.

Bocanci Maia Outdoor
Bocanci Maia Outdoor

Trebuie să ştii că bocancii sunt poate cel mai important element din echipamentul tău de munte, iar starea lor îţi va afecta direct atât performanţa cât şi siguranţa în drumeţiile tale. De aceea este bine să îi întreţii corespunzător, dacă acest lucru este posibil, să urmăreşti atent starea lor şi să nu amâni la nesfârşit schimbarea cu o pereche nouă.

Sunt câteva semne care îţi pot indica necesitatea înlocuirii bocancilor, care nu tebuie să le ignori, asta pentru a fi mereu în siguranţă şi a nu risca o răceala zdravănă. O să realizăm o listă de la 1 la 10, în funcţie de modul cum îţi pot afecta negativ ascensiunea pe munte.

1. Bocancii tăi iau apă

Scarpa GORE-TEX
Scarpa GORE-TEX

Unul din avantajele principale ale bocancilor de munte este impermeabilitatea lor dată de o membrană specială dispusă la interior.

Gore-tex este o membrană impermeabilă şi respirabilă (nu lasă apa să treacă şi permite vaporilor de transpiraţie să iasă la exterior, menţinând piciorul uscat), echipamentele fabricate cu aceasta fiind recomandate în toate activitatile outdoor datorită protecţiei sale.

Totuşi, după ani de utilizare această se poate deteriora din diferite motive (spălarea la maşină a încălţărilor, spălarea cu detergenţi care distrug membrana, uzura prin ruperea fizică etc.).

Viaţa membranei şi impermeabilitatea exterioară a pielii pot fi oarecum prelungite întreţinând corect ghetele de munte (vezi şi articolul: 4 moduri de a prelungi viaţa bocancilor tăi).

Cu toţii ştim senzaţia de picioare ude, dar crede-mă nu vrei să fii cu picioarele ude la -15 grade pentru câteva ore, asta pentru că poţi induce chiar hipotermie organismului. De aceea pe lângă tratamentele de impermeabilizare de la NIKWAX şi îngrijirea corespunzătoare a echipamentului, trebuie să evaluezi corect şi starea ghetelor, pentru că este posibil ca viaţa membranei să fie depăşită. Dacă nu vrei să mai fii ud la picioare, mai ales iarna pe munte, trebuie să te gândeşti serios să achiziţionezi o pereche de bocanci noi cu membrană impermeabilă şi respirabilă.

2. Talpa s-a tocit şi nu mai ai aderenţă

Cu toţii avem bocanci de munte cu talpă aderentă, din păcate puţini sunt conştienti că aderenţa caucicului din talpă vine însă şi cu un cost. Vitale Bramani (cel care a dat şi numele brand-ului VIBRAM) în urma unei expeditii tragice în Alpi, vine cu ideea producerii tălpii pentru bocanci dintr-un cauciuc special. Vibram este astăzi unul din producătorii cei mai renumiţi în domeniu, iar branduri mari cum sunt Garmont şi Scarpa, apelează la el pentru tălpi.

Aderenţa crescută vine şi cu un consum mai rapid al cauciucului de pe talpă, lucru asemănător anvelopelor. Practic, pentru a avea în continuare siguranţă şi aderenţă trebuie să evaluezi corect dacă talpa ta mai are încă rizuri suficient de mari. În cazul în care vei pleca la drum cu un bocanc tocit te supui riscului alunecării, iar accidentarile pot fi mai grave dacă traseul este alpin, acolo căderiile pot fi periculoase. Înlocuieşte rapid bocancii tăi dacă observi că talpa s-a tocit şi nu uita să alegi un model cu talpă aderentă, care te poate scoate din încurcătură.

3. Ai cusături, tăieturi sau semne de uzură mari

asolo-fugitive-gtx-wear-00001-747x420Pentru a fi sigur că nu rămâi cu bocancii în mână trebuie să îi analizezi atent pentru a observa eventuale probleme. Astfel, urmărşte dacă bocancii tăi au tăieturi sau cusături desprinse în anumite zone, unde datorită solicitării riscă să se desprindă complet. Vezi dacă pielea sau textilul exterior arată semne de slăbiciune, asta pentru că uzura excesivă poate afecta modul în care gheata stă fixată pe picior şi poate conduce la leziuni în timpul mersului.

Talpa s-a crăpat sau dezlipit şi deşi ai încercat să o repari apar semne de slăbiciune? Înlocuieşte rapid bocancii tăi dacă observi zone de uzură excesivă, asta pentru a fi confortabil chiar şi în turele mai lungi. Nu ai vrea să rămai desculţi, iar sandalele sau papucii pentru cabană sigur nu îţi vor fi de mare folos pe un traseu mai lung şi abrupt. Gândeşte-te să achiziţionezi o pereche de bocanci de calitate, de la un brand renumit, cu întarituri speciale pentru zonele expuse uzurii.

4. Bocancii te strâng şi îţi creează bătături

Foot-size-step-2

Înlocuieşte bocancii tăi dacă nu îţi sunt potriviţi. Este posibil ca în momentul achiziţiei alegerea să nu fi fost cea mai bună ca potrivire şi de aceea mereu îţi vor face probleme. Ascultă sfatul unui specialist la alegerea bocancilor şi fii conştient de faptul că alegerea ta este foarte importantă.

Echipa Maia Outdoor îţi recomandă ca înainte de alegerea bocancilor să ai o discuţie legată de marime. La încălţămintea produsă de anumiţi producători apar de multe ori diferenţe de mărime. De aceea este indicat să măsori piciorul pentru a fi sigur de marime.

Cum faci asta? Iata si câteva indicatii utile de la echipa noastră.

5. Bocancii sunt prea largi

Un alt semn că mărimea nu este potrivită este jocul piciorului în interiorul bocancului. Dacă iarna putem purta o pereche de şosete mai groase pentru a compensa spaţiul interior, nu acelaşi lucru îl putem face vara din păcate. Pe lângă lipsa de stabilitatea apare şi riscul producerii de bătături pe toată suprafaţa piciorului, datorită nepotrivirii sau pur şi simplu datorită construcţiei defectuase, care nu fixează bine piciorul.

Unii producatori oferă pe toate modelele din gama sa un sistem special de fixare a piciorului care include atât călcâiul (Heel Lock) cât şi partea frontală (şireturi până în vârful bocancului). Cu cât piciorul tău este mai fix cu atât vei dobândi performanţe mai bune şi te poţi bucura de traseu.

g_benefit_03
Garmont G-Benefit tehnology

6. Nu sunt potriviţi pentru traseul care urmează să-l faci

Dacă te gândeşti la un traseu alpin de iarnă în nici un caz nu trebuie să pleci cu bocancii de 3 sezoane. Riscul la care mulţi se expun utilizând încălţămintea nepotrivită pentru traseul abordat este foarte mare. Astfel, te poţi expune la un risc crescut de alunecare cu bocancii de vară sau chiar la dureri neplăcute date de bocancii de trekking utilizaţi pe un traseu montan înalt. Totodată, chiar dacă sunt noi, bocancii de 3 sezoane nu permit de multe ori poziţionarea colţarilor tehnici, atât de necesari pe cornişe sau urcările alpine.

Alege mereu perechea de bocanci potrivită traseului pentru a nu avea neplăceri şi a te simţi în siguranţă. Nu subestima traseul montan şi vei fi mereu cel mai bine pregătit.

7. Nu sunt potriviţi pentru sezon

Prindere Coltari CT

Plecând de la discuţia de mai sus trebuie să fii conştient de diferenţele care există între bocanci în funcţie de sezonul pentru care sunt construiţi. De aceea e bine de ştiut ca bocancii de iarnă pe lângă talpa mai rigidă oferă un galosaj şi o grosime mai mare a pielii, lucru care este total inutil vara. Totodată, bocancii de 3 sezoane sunt mult mai bine ventilaţi şi mult mai uşori datorită tălpii mai flexibile.

Pentru a evita riscul expunerii la frig sau transpiraţia excesivă trebuie să ai perechea de bocanci potrivită pentru sezon. Si nu uita că nu există o pereche de bocanci potrivită pentru toate cele 4 sezoane. Dacă pleci în drumeţie şi bocancii tăi fac parte din alt sezon, gândeşte-te să achiziţionezi perechea potrivită. Scarpa este producătorul italian cu peste 50 de ani experienţă în producţia de bocanci, care oferă o gamă completă de bocanci pentru munte, adaptaţi fiecărui traseu şi sezon.

8. Rigiditatea tălpii NU îţi oferă susţinerea necesară

În general bocancii speciali pentru traseele alpine (alpinism, via-ferrata, approaching) au o talpă cu rigiditate crescută, asta pentru a-ţi oferi susţinerea necesară. Mai mult există şi sisteme speciale de fixare a elementelor suplimentare de siguranţă cum sunt colţarii tehnici, fără de care nu ai putea să parcurgi traseul.

Dacă bocancii tăi sunt foarte flexibili nu ar trebui să pleci cu ei în turele în care ai porţiuni alpine. Alege o pereche de bocanci tehnici pentru munte care să-ţi ofere atât susţinere cât şi confort şi lasă ghetele nepotrivite acasă.

9. Sunt pur şi simplu prea vechi

Trebuie să fii sincer cu tine, toate lucrurile îmbătrânesc. Bocancii chiar dacă nu i-ai folosit prea des ajung să fie depăşiţi moral. Noile tehnologii în domeniu aduc multe beneficii atât în ceea ce priveşte confortul utilizatorului cât şi capacitatea de abordare a traseelor. Spre exemplu, inserţiile speciale din spumă pentru călcâi adaugă confort la purtarea îndelungată, sistemele anatomice de fixare ajută la potrivirea perfectă, iar materialele noi au rezistenţă foarte mare la uzură.

10. Simţi durere sau bocancii NU sunt deloc confortabili

În fine, dacă bocancii pe care îi deţii îţi fac mereu probleme (fie nu se potrivesc, fie nu sunt de bună calitate etc.) este timpul să îi înlocuieşti cu o pereche mai potrivită. Îţi recomand să vorbeşti cu prietenii de munte, să te documentezi online şi să iei în calcul mai multe opţiuni. Părerea unui specialist nu trebuie să o ignori, mai ales dacă a avut acces la mai multe perechi de bocanci şi a putut să le evalueze performanţele.

Dacă ai punctat cel puţin 5 puncte din cele de mai sus trebuie să te gândeşti serios la o pereche de bocanci noi. Te aşteptăm în magazinul Maia Outdoor în Piatra Neamţ sau Online pe CHAT, pentru a te sfătui să faci alegerea cea mai bună.

MaiaOutdoor.ro
MaiaOutdoor.ro

Lasă un Comentariu